Povzetek

Tenis

teniška žogica

Trigon je prvi znani zametek za tenis, beli šport, ki je svojo pravo podobno pričel dobivati v 14. stoletju v Franciji. Šele v 15. stoletju so pri igranju pričeli uporabljati loparje; v 17. stoletju je bila postavljena prva prava teniška mreža, tedaj so leseno površino loparja zamenjale strune, narejene iz črev. Današnja oblika tenisa se je razvila v 19. stoletju v Angliji. Ime za tenis pa se je razvilo iz francoske besede tenez, kar lahko prevedemo ‘drži’/’prejmi’/’ujemi’. Vse premalo pozornosti pa neredko namenjamo elementu, ki igra pri tej športni aktivnosti eno od ključnih vlog; to je teniška žogica.

Teniška žogica je praviloma rumene barve, če pa se uporablja za neprofesionalne namene, torej izven meja teniških turnirjev, je lahko tudi drugačne barve. Sicer pa so bile prve teniške žogice narejene iz usnjenih vrečk ter napolnjene s človeškimi lasmi ali živalsko dlako. Gumena žogica se je za tenis prvič uporabila leta 1870. Pred letom 1972 so bile žogice črne ali bele barve, šele po tem letu so začeli uporabljati rumene.

Odločitev je padla. Rumena naj bo!

Z raziskavami so dokazali, da so na sploh najbolj vidne žogice oranžne barve. Tako je bilo sprva mišljeno, da bi bile teniške žogice oranžne. Na koncu pa so se odločili za žogico rumene barve, saj je veliko bolj vidna za gledalce pred televizijskimi zasloni.

Žogice za tenis, ki so bile odobrene s strani ITF – Mednarodne teniške zveze, tehtajo od 56,5 do 58,50 grama; njihov premer je približno 6,5 centimetra. Notranjost žogice je napolnjena z zrakom; kakovostno izdelane žogice imajo pritisk okoli 2 bara. Pritisk žogici daje trdoto. Sestavljena je iz dveh polovic, ki se hermetično zapreta v posebni tlačni komori. Šivi žogice so prekriti z elastičnim tesnilom. Kar 90 % žogic za tenis proizvedejo v Aziji.

Trije različni tipi teniških žogic

Na profesionalnih turnirjih tenisa se uporabljajo trije različni tipi žogic: tenis žogice za peščeno podlago, žogice za travnato podlago in žogice za trdo podlago. Vse do leta 2002 so za vse podlage uporabljali samo eno vrsto teniške žogice. Po izdelavi se vrhunske žogice za tenis hermetično zaprejo. Odprtje žogice povzroča izgubo pritiska, ki se ga lahko povrne, če žogice postavimo v posebne, za to namenjene komore. Nekateri tenisači veliko raje igrajo z žogicami, ki niso pod pritiskom. Takšne so namreč veliko lažje in bolj aerodinamične. Posledično imajo daljšo življenjsko dobo. V tem hipu ima po svetu več kot 200 znamk oziroma proizvajalcev žogic potrdilo za izdelavo žogic s strani ITF.

V proizvodnji teniških žogic so volnena vlakna oziroma klobučevina najdražji material. Med procesom izdelave se ta stopi na samo žogico. Ključno vlogo pa ima pri letu in aerodinamiki. Na leto po svetu izdelajo več kot 300 milijonov žogic. Teniške žogice se težko reciklirajo, zato rabljene uporabijo kot alternativo. Iz njih na primer v Angliji izdelujejo habitate oziroma domove za ogrožene vrste polhov.

Teniške žogice priznanih blagovnih znamk

 Zgodovina in nekatera dejstva o teniški žogici so sila zanimiva. Ne glede na to, kako intenzivno se ukvarjate z igranjem tenisa ali pa ga samo spremljate preko malih ekranov, je dobro, da o tej priljubljeni športni aktivnosti veste čim več; ne nazadnje tudi o preteklih dogodkih, ki so povezani s samo opremo in elementi tenisa. Aktivnost bo za vas še toliko zanimivejša.

O žogici za tenis ste zagotovo izvedeli kaj novega. Vrhunske teniške žogice lahko kupite v prodajalnah Intersport in v spletni trgovini, kjer so vam na voljo najboljše znamke žogic, kot so Head, Wilson, Tecnopro, Dunlop in Prince, prav tako pa tudi loparji, oblačila, torbe, copati in dodatki za tenis.