Ostali športi

Ni naključje, da je košarka eden najbolj gledanih športov. Ekipni duh, napetost, dinamična igra, polna nepričakovanih obratov in včasih epskih predstav, ki jemljejo dih. Z naslovom evropskih prvakov leta 2017 in drugimi uspehi naše košarkarske reprezentance ter  izjemnimi predstavami Luke Dončića je tudi med slovenskimi športnimi navdušenci visoko na lestvici najbolj priljubljenih športov.

Če ste ljubitelj košarkarske igre, smo prepričani, da zelo dobro poznate vsa njena pravila. Toda, ali poznate tudi njeno zgodovino in kako se je vse skupaj začelo?

Zgodovina košarke – kako se je vse začelo?

Košarka se ni razvila iz nobenega drugega športa, ampak jo je izumil ameriški zdravnik in športni pedagog James Naismith. Želel si je izmisliti dvoranski šport, ki bi ga šolarji in študentje igrali med dolgimi zimami.

Naismith je tako zapisal 13 osnovnih pravil, ki jih je 21. decembra 1891 pribil na vrata telovadnice. Na balkon telovadnice je pribil dva koša za nabiranje breskev in igra se je lahko začela. Še istega dne se je odigrala prva tekma, ki se je končala z enim košem. Ime »košarka« (angl. basketball) je predlagal eden od študentov in pri tem je ostalo vse do danes.

Pomembni mejniki v razvoju košarke

Gimnazije v Združenih državah Amerike so navdušeno sprejele novo igro, to pa je pripeljalo do njenega bliskovitega razvoja. Košarka se je začela igrati tudi med dekleti, sledilo je obdobje ustanavljanja novih klubov. Postopoma se je igra vse bolj formirala tudi uradno z uvedenimi pravili igre.

Košarko so po svetu razširili študenti. Velik razmah je doživela v času prve svetovne vojno, ko so ameriški vojaki z njo okužili vse, kamor so prišli. Ker je začelo število privržencev naraščati, so začeli razmišljati tudi o tem, da bi jo uvrstili med olimpijske športe.

Do tega premika je prišlo leta 1932, ko je bila ustanovljena Mednarodna amaterska košarkarska zveza (FIBA). Tri leta zatem je bila košarka sprejeta med olimpijske športe in prvič se je na olimpijskih igrah odigrala leta 1936 v Berlinu. Zmagovalec tega turnirja so postale ZDA pred Kanado in Mehiko.

Leta 1935 je bilo prvič organizirano evropsko prvenstvo v košarki, leta 1950 pa so se najboljši košarkarji pomerili tudi na svetovnem prvenstvu. Velika košarkarska prelomnica se je zgodila leta 1992, ko so na olimpijskih igrah v Barceloni lahko nastopili tudi igralci lige NBA, ki so jih poimenovali kar sanjsko moštvo.

Začetnik košarke v Sloveniji je bil učitelj in član društva Sokol Maribor, Ciril Hočevar. V Mariboru so takšno obliko košarke, ki si jo je izmislil Naismith, igrali že leta 1921, v večjem delu Slovenije pa se je začela hitro širiti po 2. svetovni vojni. Leta 1950 je bila ustanovljena Košarkarska zveza Slovenije, Slovenija pa je prvič uradno kot samostojna država nastopila leta 1991.

Legendarna košarkarska obutev

Skupaj z razvojem košarkarske igre se je razvijala tudi košarkarska obutev in njena zgodovina je ravno tako pisana in zanimiva, kot so košarkarski copati sami.

Vse se je začelo leta 1917, ko je podjetje Converse ustvarilo košarkarske copate Converse All Star. Narejene so bile iz platna in gume, vendar so s svojim edinstvenim slogom postale legendarne. »Allstarke« so hitro postale priljubljene tudi izven košarkarskih igrišč, zato so danes nepogrešljiv del športnega modnega sloga.

Converse je imel primat na področju košarkarskih copat vse do 80. let prejšnjega stoletja, ko je vse bolj pomembno vlogo začela pridobivati blagovna znamka Nike. Košarkar Michael Jordan je bil eden prvih, ki je z Nike podpisal pogodbo, rezultat sodelovanja pa je bila linija košarkarskih copatov Air Jordan, ki je zdaj tako poznana kot košarkar sam.

Različne blagovne znamke so s pomočjo zvezdniških imen pridobivale vse večjo priljubljenost. Med uspešnimi športniki, ki se lahko pohvalijo s svojo linijo opreme, je tudi košarkar Luka Dončić, ki je skupaj z blagovno znamko Nike oz. Jordan zasnoval copate JORDAN LUKA 1. Ti so na voljo tudi v prodajalnah INTERSPORT.

Razvoj košarkarske opreme

Poleg igrišča in košev je košarkarska žoga edina oprema za igranje košarke. Prva košarkarska tekma, ki jo je James Naismith odigral s svojimi študenti, se je odigrala z nogometno žogo. Prva različica košarkarske žoge je bila zasnovana leta 1942. Izdelana je bila iz usnjenih plošč, ki so bile iz notranje strani spojene z gumijastim mehurjem.

Vse do danes so se gumijasti mehurji obdržali, le da so zdaj oviti v plasti vlaken in prekriti s površino usnja, gume ali sintetičnega kompozita. Oranžna površina žoge, ki je razdeljena na posamezna črna rebra, je prepoznavna lastnost košarkarskih žog, čeprav so na trgu na voljo tudi mnoge druge različice.

Široko izbiro žog, si lahko ogledate tukaj.

Najmočnejše košarkarske lige danes

Košarka je z razlogom eden najbolj gledanih športov. Ta izjemno zanimiva in atraktivna igra se je od svojih začetkov pa vse do danes občutno izpopolnila, še vedno pa ohranja svoj športni čar.

Trenutno se najboljša košarka igra v profesionalni ligi NBA, kjer je tudi nekaj Slovencev, kot so Vlatko Čančar, Goran Dragić in seveda Luka Dončić. Luka je eden največjih zvezdnikov v ligi NBA, ki ima v lasti kar nekaj rekordov in je eden izmed najboljših košarkarjev na svetu.

Seveda pa se kakovostna košarka ne igra samo v Združenih državah Amerike, ampak tudi v Evropi, in sicer v Španiji, Turčiji, Srbiji, Litvi, Rusiji, Grčiji, Sloveniji … V najmočnejših evropskih ligah je tudi veliko slovenskih košarkarjev, kot so Jaka Blažič, Klemen Prepelič, Gašper Vidmar, Edo Murić in še mnogi drugi.

Da bi uživali v košarki, ni treba biti profesionalni igralec. Košarka je ekipni šport, ki v igri poveže prijatelje, znance, pa tudi naključne navdušence na tribunah. S primerno opremo, predvsem kakovostnimi košarkarskimi copati in košarkarsko žogo, bo tudi igra bolj dinamična in varna.

Pravi košarkarski navdušenci lahko v metanju na koš uživate tudi sami, bodisi na igrišču ali pa kar doma. Vse, kar potrebujete, je tabla za koš ali pa samostoječi koš, trda površina in žoga. Košarkarsko igrišče je tako lahko vedno le korak stran.

Prebrskaj košarkarsko kolekcijo in steci na igrišče!