Povzetek

Kolesarjenje

Še preden s kolesom pobegnete na krajši ali daljši potep, obvezno preverite, ali je vse na svojem mestu. Posebno pozornost namenite tudi zaščitni opremi. Ključno vlogo pri tem ima tudi kolesarska čelada. Raziskave namreč kažejo, da je z uporabo kakovostno kolesarske čelade možnost poškodb glave bistveno manjša.

Kakovostne kolesarske čelade so izdelane v skladu z mednarodnimi varnostnimi standardi. Za dobro varnost je pomembno tudi da se popolnoma prilega vaši glavi, omogočati vam mora dobro vidljivost, biti mora dobro vidna, ne nazadnje pa boste morali poskrbeti tudi za pravilno nošenje. Če v tem hipu še nimate čelade, ki bi vas spremljala na kolesarskih podvigih in je varnost na kolesu med vašimi prioritetami, vam predstavljamo kolesarke čelade te sezone, s katerimi ne morete zgrešiti.

Zagotovo vas bo navdušil vsaj en model, ki ga lahko najdete v eni od naših prodajaln Intersport, kjer so vam na voljo čelade svetovno uveljavljenih proizvajalcev, kot so Alpina, Bolle, Head, Nakamura, Casco, Smith, Spiuk, Top stil, Uvex ali pa naročite preko spletne trgovine.

Alpina Rootage za ljubitelje spustov oz. endura

Alpinina čelada Rootage v prvi vrsti kolesarju omogoča odlično zaščito. Čelada ima vgrajena ogljikova vlakna, zato velja za eno od najvarnejših čelad. Za varnost skrbijo plošče iz karbona, ki so vgrajene v zunanjo lupino čelade. Čelada je posledično odpornejša proti udarcem.

Rootage čelada je lahka, saj tehta le 350 gramov, udobna za nošenje in ne tišči. Ob robovih je še dodatno ojačana, kar pri morebitnem padcu zagotavlja tudi večjo zaščito vrat in ramen. Čeprav trda in močna od zunaj, pa od znotraj zagotavlja udobje in s pralno podlogo Coolmax tudi potrebno svežino.

Aerodinamična zasnova čelade Bolle Exo

Proizvajalec Bolle slovi po zanesljivih in kakovostnih čeladah. Kolesarska tura bo z uporabo čelade Bolle Exo še popolnejša in bolj varna. Čelada se ponaša z elegantno obliko, ki izraža »dirkaški avtomobilski navdih« in jo bodo zaradi odlične aerodinamične zasnove vzljubili predvsem cestni kolesarji. Njena oblika omogoča učinkovito zmanjševanje upora ter posledično boljše aerodinamične lastnosti.

Čelade Bolle Exo se odlikujejo po učinkovitosti in udobju. Ponujajo odlično prezračevanje in sistem zapenjanja za 360 stopinj. Vključujejo poseben sistem za prileganje sončnih očal. Podloga v notranjosti čelade se zlahka lahko odstrani in opere.

Headova MTB čelada s kakovostno ventilacijo

Dobro načrtovani gorskokolesarski izlet bo še toliko prijetnejši, če vam med pedaliranjem težav ne bodo povzročali insekti. Čelada Head MTB W07 je odlična izbira, saj ne ponuja le dobre zaščite, temveč je opremljena z mrežico proti insektom, obenem pa vam zagotavlja še potrebno zračnost.

Čelado Head MTB W07 odlikuje tudi izjemno nizka teža in je dobra izbira tudi, če iščete bolj elegantno in nevpadljivo izvedenko čelade, ki jo želite nadeti vsak dan, za na pot v službo, v šolo, … Čelada je v celoti izdelana iz kakovostnih materialov, ki zagotavljajo največjo mero zaščite. Dobra kakovost za privlačno ceno.

Nakamurina kolesarska čelada s 23 zračnimi odprtinami

Če iščete kakovostno čelado za občasne kolesarske pobege v naravo, potem bo Nakamura MV29 pravi naslov. Izdelana je v in-mold konstrukciji. Njena posebnost so številne zračne odprtine; ima jih kar 23.

MV29 Nakamura vam je na voljo v različnih velikostih. Vključuje tudi mrežico proti insektom, snemljiv vezir in sistem za prilagajanje obsega glave. Z uporabo Nakamurine čelade bo vaša kolesarska tura varna in udobna.

Čelada POC z inovativno tehnologijo SPIN

Švedski proizvajalec POC je svoje mesto v svetu kolesarjenja uveljavil z visokimi varnostnim standardi in minimalistično estetiko. Med vrhunske kolesarske čelade se zaradi svojih odličnih lastnosti uvršča čelada POC Omne Air Spin. Njena posebnost je inovativna tehnologija SPIN s silikonskimi blazinicami. Notranjost čelade je opremljena z dvojno peno EPS.

Čelada zaradi 360-stopinjskega sistema prilagoditve glave ves čas trdno ostaja na svojem mestu. Za piko na i poskrbi njen minimalistični izgled, zaradi česar se lepo poda k bolj vsakodnevni garderobi, če se s kolesom odpravite po opravkih, kakor tudi na daljših kolesarskih turah.

Čelada Smith Venture MIPS z varnostnim sistemom

Smith Venture MIPS je zlasti dobrodošla za vse gorske kolesarje, ki si želijo elegantne ter popolnoma prilegajoče čelade. Čelada je opremljena s posebnim varnostnim sistemom MIPS. Notranja školjka čelade je gibljiva, kar ob morebitnem padcu močno zmanjša rotacijske sile.

Dodatno zaščito omogoča še podaljšan del čelade na zatilju. Čelada poskrbi tudi za vrhunsko zračnost, saj vključuje kar 20 večjih zračnih odprtin. Ker je čelada opremljena s sistemom za prileganje notranjega obsega, si jo boste s tem mehanizmom dodatno prilagodili.

Vrhunska gorska kolesarka čelada Spiuk Xenda

MTB čelada Spiuk Xenda je izvrstna izbira za zaprisežene gorske kolesarje. Ustreza namreč vsem ključnim merilom gorske-kolesarke čelade. Je izjemno varna, robustna, omogoča odlično ventilacijo s 17 odprtinicami, vključuje dodatno mrežico proti insektom, ki se lahko hitro ter preprosto pritrdi znotraj čelade.

Školjka čelade Spiuk Xenda je iz dveh slojev. Čelada ima odstranljiv vezir ter sistem prileganja velikosti. Gorske kolesarje pa bo prepričala tudi po svoji zasnovi in atraktivni barvi, zaradi katere boste hitro opazni.

HB 3-8 s sistemom za prileganje obsega glave

Kolesarska čelada Top Stil HB 3-8 je narejena v tehnologiji Inmold in uporabniku zagotavlja vse, kar pričakujete od čelade: varnost, udobje in prijetno nošenje oz. občutek med vožnjo. Ker ima čelada kar 21 odprtin, zrak učinkovito kroži in preprečuje nabiranje vlage v čeladi.

HB 3-8 prav tako vključuje mrežico proti insektom, ki so še posebej v poletnih mesecih lahko neprijetna nadloga. Velikost čelade pa lahko preprosto prilagajate s sistemom za prilagajanje velikosti na zatilju.

Uvex Finale 2.0  z izvrstnim sistemom prileganja

Čelada Uvex Finale 2.0 si je svoj prostor med top čeladami prislužila tudi zato, ker je izdelana iz najboljših materialov za zaščito ter omogoča fine nastavitve prileganja. Njena posebnost je tudi podaljšana zadnja stran ter stranski robovi za še večjo zaščito.

Predvsem pa čelado za kolesarjenje Uvex Finale 2.0 odlikuje odličen sistem prileganja, IAS, ki preprečuje, da bi čelada kljub silovitim spustom drsela in poskrbi, da ostane na svoje mestu. Čelada ima tudi udoben in enostavno nastavljiv podbradni trak, sistem za enoročno odpiranje in ne nazadnje še priročna možnost nadgradnje z LED lučko.

Odlična izbira ta vse, ki imajo enduro zapisan že v krvi.