Trendi

Novo leto je tu in verjetno ste tudi vi med mnogimi, ki so si za to leto zadali sveže novoletne zaobljube. Če so te povezane s športno aktivnostjo ali prehrano, je skušnjava še toliko večja, zato vam bo prišlo prav nekaj nasvetov, kako se ji najbolje upreti.

Novoletne zaobljube so lahko velika motivacija za doseganje novih ciljev in so v mnogih primerih ena najbolj konstruktivnih odločitev za opustitev slabih navad ter začetek pozitivnih sprememb v življenju, a le, če so te postavljene objektivno in dosegljivo. Če letošnja motivacija že pojenja, še ni prepozno, da zaobljube nekoliko prilagodite in jih tudi uresničite.

Kakšne novoletne zaobljube določiti?

Ljudje si za novo leto marsikaj zadamo. Nekateri se zaobljubijo, da bodo prenehali s kajenjem, drugi, da bodo obnovili stare prijateljske vezi, in tretji, da bodo več svojega prostega časa namenili razvajanju samih sebe.

Največkrat je vsaj katera izmed zaobljub za novo leto povezana tudi s športno aktivnostjo in prehrano. Nekateri si zadajo, da se bodo začeli ukvarjati s tekom, drugi, da si želijo preteči maratonsko razdaljo, tretji se zaobljubijo zagretemu nabiranju kolesarskih kilometrov in višincev, spet nekateri se morda odločijo za redno izvajanje sklec, izgubo nekaj kilogramov ali si želijo narediti korake k bolj zdravemu vsakdanjemu življenju.

Vsekakor je ciljev in želj ogromno. Vprašanje pa je, kako takšne novoletne zaobljube najlažje izpolniti.

Novoletne zaobljube naj bodo dosegljive in izvedljive

Izkazalo se je, da razlog za neuresničene novoletne zaobljube ne tiči le v pomanjkanju discipline, temveč se težave pojavijo že pri njihovem postavljanju. Predvsem je pomembno, da so zaobljube izvedljive in dosegljive, v nasprotnem primeru so žal v večini primerov že na začetku obsojene na neuspeh.

Če še nikoli nismo tekli, ni pošteno, da si kot zaobljubo postavimo preteči maratonsko razdaljo. Bolje je, da si postavimo cilj, da bomo v novem letu redno tekli ter se na zdrav način in postopno izboljšujemo v teku. Tako ne izgubimo volje že takoj na začetku, ko po 500 pretečenih metrih lovimo sapo in se zavemo, koliko kilometrov nas še loči do uspešno pretečenega maratona. Višje cilje si lahko postavimo tudi kasneje med letom in poskrbimo, da se napredek nikoli ne ustavi.

Začnite z majhnimi cilji

Kadar gre za športno aktivnost, je upoštevanje načela postopnosti še toliko bolj pomembno. Morda se bo zgodilo ravno obratno kot to, kar smo omenili prej.

Morda boste na začetku polni zagona in toliko bolj motivirani, sčasoma pa lahko to navdušenje nekoliko izzveni, zato vedno začnite z majhnimi cilji. Če se želite preizkusiti v neki novi aktivnosti, ne glede na to ali gre za fitnes, skupinsko vadbo ali kaj drugega, se nikakor ne obvežite, da boste aktivni 5-krat na teden. Pomembno je, da začnete počasi in da se telo navadi na aktivnost, ker se boste na poti do izpolnitve svojih zaobljub tako izognili malodušju.

Novoletna zaobljuba naj bo merljiva

Kadar si določate svoje novoletne zaobljube, naj bodo te dovolj specifične in merljive, saj boste na ta način lažje spremljali napredek. Namesto, da si rečete Končno bom začel/-a teči, si raje postavite drugačen cilj: Tekel/-la bom 30 minut na dan, 3-krat na teden.

Tudi če ste se odločili, da boste redno telovadili, je pomembno, da si določite, kolikokrat na teden boste telovadili in koliko časa. Če želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, je pomembno, da natančno veste, kakšno težo želite doseči.

Naredite natančen načrt, kako boste svojo novoletno zaobljubo realizirali

Sedaj, ko veste, kaj želite doseči oziroma kakšno novoletno zaobljubo želite izpolniti, si morate le še določiti, kako in kdaj jo boste izpolnjevali. Dejstvo je: če ste si zadali realno, dosegljivo in specifično novoletno zaobljubo, bo tudi načrtovanje zelo enostavno.

Glede na vse ostale tedenske obveznosti si natančno zapišite, kdaj v tednu boste izvajali aktivnosti, ki so povezane z vašo novoletno zaobljubo. Če ste se odločili za reden tek, si zapišite, katere dni v tednu boste tekli, ob kateri uri in koliko časa. Tudi, če vam kdaj življenje prekriža načrte in se v urnik prikrade nenapovedana obveznost ali pa morda zbolite, naj to ne postane razlog za grajo samih sebe ali celo opustitev vseh načrtov. Če kdaj ne gre vse tako, kot ste si zamislili, se ves napredek in trud do tega trenutka ne izbrišeta – le nadaljujte tam, kjer ste končali, in vse spremembe bodo kmalu postale rutina.

Povežite se s prijatelji ali se vključite v vadbene skupine

Čeprav so številna družbena omrežja marsikomu v breme, pa so pri izpolnjevanju novoletnih zaobljub odlična motivacija. Pridružitev skupini podobno mislečih na družbenem omrežju je lahko zelo koristna, ko se v vaše misli prikrade negativno razmišljanje. Morda boste ravno tam našli nov zagon, ko ga boste najbolj potrebovali.

Če imate težave s samodisciplino, se lahko za začetek vključite v eno izmed vadbenih skupin, kjer vam bodo vaditelj/-ica in ostali udeleženci nudili dodatno spodbudo v najbolj kritičnih trenutkih. To je dobrodošla rešitev predvsem za vse začetnike, saj bo vadba na ta način varna in strokovna.

Spremljajte svoj napredek in ostanite pozitivni

Zahvaljujoč tehnologiji je spremljanje napredka postalo zelo enostavno. S pomočjo različnih športnih aplikacij ali pametnih ur lahko spremljate pretečene ali prekolesarjene kilometre, prehojene korake ali pa si označite dneve, ko ste bili aktivni pri doseganju vašega cilja.

 Spremljanje napredka je ključnega pomena za ohranjanje motivacije. Ne gre mimo dejstva, da spremembe v življenju niso za nikogar enostavne. Osredotočanje na negativne stvari vas bo le še bolj odvrnilo od vaših ciljev, zato je pomembno, da ohranjate lahkoten pogled na svoje cilje in razmišljate pozitivno. Ne razmišljajte o tem, kako ste utrujeni ali kako stresno je načrtovanje jedilnika, temveč si prilagodite vse priprave glede na vaše počutje. Kakšen dan boste lahko naredili več, drug dan manj, važno pa je, da se osredotočite na vse koristi, ki vam jih prinaša vaša zaobljuba – na koncu boste zagotovo zadovoljni!