Povzetek

Smučanje

Julijan Peric, Sloski Demo Team

Vsak kos smučarske opreme doda svoj kos v mozaik smučarskega užitka in varnosti. Oči so izredno občutljiv organ, ki ni povsem prilagojen na zahtevne vremenske razmere med smučanjem. Zaščititi jih moramo pred mrazom, svetlobo, vetrom in snegom, pri čemer si pomagamo s smučarskimi očali. Poleg osnovne zaščite, pa ključno vlogo odigrajo predvsem leče, saj uravnavajo količino vidne svetlobe, nevarno UV svetlobo pa prepustijo.

Temnejše leče uporabljamo pri sončnem vremenu in na ledenikih, kjer lahko zaradi visoke intenzitete svetlobe pride do snežne slepote. Moderne temnejše leče so opremljene z zrcalnim slojem, ki onemogoča pogled v smučarjeve oči. Med temnejše leče uvrščamo leče črne, temno rdeče ali temno zelene barve, kakršne najdete pri modelih smučarskih očal Atomic Savor HD, Salomon Force in Poc RETINA CLARITY.

1

Poglej očala

Tudi srednje temne leče so navadno opremljene z zrcalno plastjo, boljše so tudi polarizirane. V najbolj zahtevnih  vremenskih pogojih bodo najboljši pogled omogočile leče svetlih barv. Na smučišču jih najpogosteje opazimo v roza in oranžni barvi, s tovrstnimi lečami pa se ponašajo tudi smučarska očala Alpina Nakiska Q-LITE.

Na ta način lahko tudi v meglenih pogojih smučamo z določeno stopnjo sigurnosti, saj lahko snežno podlago bolje ocenimo. Še boljšo prepoznavo oblik pa omogočajo polarizirane leče. Za pogosto nočno smuko si je najbolje omisliti prozorne leče, vendar bo tudi z drugimi, svetlejšimi lečami, vožnja povsem udobna.