Kolesarjenje

Kako izbrati pravo kolesarsko čelado?

Vse se spreminja in spreminjajo se tudi kolesa. Cestnim, gorskim in treking kolesom so se več kot uspešno pridružila tudi električna kolesa, ki so navijanje pedalov približala številnim rekreativcem, ki morda prej niso poznali čarov kolesarjenja. A z vsem tem se je še dodatno povečala predvsem potreba po zaščitni opremi, zato je pomembno, da nosimo čelado. Na cestah, stranpoteh in v hribih je kolesarjev vedno več. In če vzamemo v ozir še dejstvo, da lahko na električnih kolesih dosegamo večje hitrosti z manj napora, je poleg izbire pravega kolesa, enako pomembno, da se ustrezno zaščitimo.

Čelada je zagotovo najbolj pomembno zaščitno sredstvo, ko sedemo na kolo. Kako pa izbrati pravo kolesarsko čelado? Najprej moramo spoznati vse različne vrste.

Čelade za cestne kolesarje

Cestni kolesarji prisegajo na lahke in zračne čelade. Od ostalih čelad se razlikujejo predvsem po bolj aerodinamični zasnovi oz. obliki. Ker cestni kolesarji pri navijanju pedal dosegajo visoke hitrosti, bodisi je to pri navijanju pedal po ravnini ali spustih po asfaltiranih cestah v gorskem svetu, je varnost pri cestnih čeladah visoko na lestvici prioritet proizvajalcev.  Izdelane so iz najsodobnejših materialov, ki hkrati omogočajo odlično zaščito in zračnost.

Nekatere imajo celo lastnost, da prenesejo več morebitnih udarcev in trkov. Poleg tega imajo cestne čelade učinkovite sisteme pričvrščevanja, s pomočjo katerih lahko vsakdo čelado prilagodi velikosti in obliki svoje glave.

Smith Persist MIPS

Alpina Fedaia

Bolle FURO MIPS

Čelade za gorske kolesarje

Gorsko-kolesarske čelade se že po obliki nekoliko razlikujejo od cestnih. Aerodinamika tukaj ni ključnega pomena. Gorsko-kolesarske čelade se na zadnjem delu nekoliko bolj spuščajo proti vratu. Nekateri modeli so opremljeni tudi z vizirjem na sprednjem delu. Sicer pa so tudi te čelade izdelane iz sodobnih materialov, ki omogočajo večkratni trk. Tudi njihova zasnova je nekoliko robustnejša, predvsem na zunanji strani.

Seveda mora biti tudi gorsko-kolesarska čelada zračna, za kar skrbijo strateško nameščene odprtine, ki opravljajo funkcijo zračnikov. Večina gorskih čelad je opremljenih z učinkovitim sistemom pričvrščevanja, ki omogoča možnost za osebnostne prilagoditve.

Bolle Adapt

Alpina Carapax 2.0

Smith Engage Mips

Casco Activ 2

Čelade za treking kolesarje / univerzalne čelade

Kolesarji, ki se ne navdušujejo nad zgolj določeno zvrstjo kolesarjenja, temveč kolesarijo po pretežno nezahtevnih, a raznovrstnih terenih, pogosto izberejo univerzalne čelade, ki po obliki spominjajo na gorskokolesarske. Gre za nekoliko bolj osnovne modele čelad, ki omogočajo širšo uporabo, saj jih je nenazadnje možno uporabljati tako na gorskem in cestnem kot tudi na treking in mestnem kolesu. Te čelade so po aerodinamiki, nizki teži in robustnosti hibrid med gorskimi in cestnimi.

Varnostni vidik je upoštevan pri izbiri materialov in tehnologij, ki omogočajo zaščito glave in absorbcijo sil pritiska v primeru padca.  Ne le za udobno nošenje, tudi in predvsem zaradi varnosti, je pomembno, da se čelada dobro prilega glavi. Če se čelada na glavi premika, namreč na omogoča učinkovite zaščite. Tudi te čelade ponujajo možnost osebnih nastavitev, ki povečujejo tudi udobje.

K temu prispevajo tudi strateško nameščene blazinice v notranjosti čelade, mrežica, ki varuje pred vdorom mrčesa, udoben in priročen trak za hitro zapenjanje ali odpenjanje čelade.

Alpina Thunder 2.0

Alpina Parana

Top Stil HB 3-8

Nakamura MV 29

Čelade za mestne kolesarje

Čelada je nujno zaščitno sredstvo tudi za mestne kolesarje, ki so za razliko od kolesarjev, ki se s kolesom umaknejo v naravo, bolj izpostavljeni prometu. Čelade za mestne kolesarje niso tako robustne kot gorske. Vseeno pa so izdelane iz sodobnih materialov, ki nudijo odlično zaščito. Pogosto so zasnovane v bolj elegantni in zaobljeni zasnovi. Tudi pri mestnih čeladah je pomembno, da se dobro prilegajo glavi. Nekateri modeli so oblečeni v atraktivne tkanine, ki se ujemajo tudi z mestno garderobo.

Navsezadnje je mestna čelada del posameznikove garderobe in tudi proizvajalci prav pri mestnih čeladah pokažejo svojo oblikovalsko kreativnost. Poleg tega številni modeli ponujajo možnost namestitve odsevnikov ali naglavnih svetilk.

Kako izbrati otroško čelado?

Otroke je pametno že ob njihovih prvih kolesarskih korakih navaditi na pomembnost varnosti na kolesih. In uporaba čelade je vsekakor odločilen korak v to smer. Vsi glavni proizvajalci ponujajo tudi kakovostne otroške čelade, ki so izdelane iz materialov, ki nudijo odlično zaščito, nekateri tudi večkratni trk. Določene čelade so opremljene s posebnim sistemom, ki omogoča prilagajanje različnim velikostim glave, kar v praksi pomeni, da ne bo potrebno vsakega pol leta kupiti nove čelade.

Poleg tega so otroške čelade okrašene s pisanimi vzorci in igrivimi potiski, ki tudi prispevajo svoj delež pri prepričevanju otrok, da je na kolesu pač treba nositi čelado.

Alpina PICO

Nakamura KS 15

Hornit Mini

Alpina Hackney