Kolesarjenje

Čeprav je kolesarska čelada obvezna le do 18. leta starosti, jo priporočamo vsem kolesarjem – ne glede na to, ali se odpravljate na daljše kolesarsko potovanje, svoj najljubši tedenski krog ali se s kolesom prevažate na delo. Na prvi pogled morda izgledajo podobno, a niso vse kolesarske čelade povsem enake.

Kolesarske čelade se med seboj razlikujejo predvsem glede na vrsto kolesarjenja:

Cestne kolesarske čelade za doseganje največjih hitrosti na cesti

Kot že ime pove, so cestne kolesarske čelade namenjene cestnemu kolesarjenju, pri katerem običajno dosegamo večje hitrosti. Temu primerna je tudi oblika cestnih kolesarskih čelad, ki je kompaktna in aerodinamična, kar še posebej velja za tiste kolesarske čelade, ki jih uporabljajo profesionalni kolesarji.

Površina cestnih kolesarskih čelad je gladka, zasnovane so v prepoznavni aerodinamični obliki, običajno z nizkim profilom ter iz posebnega materiala, ki ob morebitnem padcu zmanjša trenje s podlago. Podobno kot pri ostalih čeladah, pa je na njeni površini veliko število manjših odprtin, ki skrbijo za zračnost.

Cestne kolesarske čelade so najlažje izmed vseh vrst kolesarskih čelad in tehnološko izjemno dovršene. V velikem številu primerov je za varnost poskrbljeno s tehnologijo MIPS, ki ustvari drsno plast med zunanjim delom čelade in glave, kar povzroči, da so posledice padca bistveno manjše. Poleg tega, da jih krasi izjemen športni dizajn, pa omogočajo tudi odlično prileganje. Vse to velja tudi za cestne kolesarske čelade blagovnih znamk Smith, Alpina, Bolle in Uvex, ki so ene izmed najkakovostnejših v tej kategoriji.

Bolle
AVIO MIPS

Poc
OMNE AIR MIPS

Gorske ali MTB kolesarske čelade za brezskrbno kolesarjenje po tehnično zahtevnem terenu

Pri gorskih kolesarskih čeladah že na prvi pogled opazimo, da so bolj robustne. Zaradi zahtevnejšega terena, kot so makadam, neurejene gozdne poti in številna brezpotja, mora biti tudi kolesarska čelada bolj trpežna in kolesarju nuditi večjo mero zaščite. Izdelane so iz gostejšega materiala, ki je izjemno odporen na udarce in praske, njihov zadnji del pa je nekoliko podaljšan.

Gorske kolesarske čelade ponujajo številne blagovne znamke, kot so Alpina, Bolle, POC, Smith, Nakamura, Uvex in druge. Izbrani modeli se med seboj razlikujejo tudi glede na to, kateri vrsti gorskega kolesarjenja so namenjene.

  • Za vožnjo po nezahtevnih poteh so najboljša izbira klasične gorske kolesarske čelade, ki so na prvi pogled podobne cestnim, le da so nekoliko robustnejše.

Uvex
ACCESS

Poc
AXION

  • Za vožnjo po tehnično bolj zahtevnih in dinamičnih terenih, so najpogostejša izbira čelade z nastavljivim vizirjem na prednji strani in s podaljšanim zadnjim delom, ki nudi dodatno zaščito zatilja.

Bolle
ADAPT

Poc
AXION RACE MIPS

Alpina
COMOX

Bolle
TRACKDOWN MIPS

  • Če se boste lotevali bolj adrenalinskih spustov, so primernejše »free ride« gorske kolesarke čelade, ki so na prvi pogled podobne motorističnim, zasnovane s posebno konstrukcijo za ušesa, ki nudi večjo zaščito pri bočnem trku. Različica »full face« čelad pa bo poskrbela za dodatno zaščito na predelu brade in zob.

Alpina
ROOTAGE EVO

Alpina
RUPI

  • Za bolj dinamične vožnje, kot je na primer kros, so primerne gorske čelade z nižjim težiščem, saj nudijo boljšo stabilnost.

Smith
ENGAGE 2 MIPS

Mestne kolesarske čelade – odlična izbira za mestno vožnjo

Mestne kolesarske čelade so namenjene kolesarjenju v urbanih okoljih. Poleg zaščite ponujajo tudi več udobja in so primerne tudi za rolanje, rolkanje in vožnjo z navadnim ali električnim skirojem. V tej kategoriji kolesarskih čelad so vam na voljo predvsem blagovne znamke čelad Uvex in Alpina.

Mestna kolesarska čelada je običajno oblikovana bolj estetsko oz. z mislijo, da je del kolesarjeve vsakodnevne garderobe. Za vožnjo v prometno obremenjenem urbanem okolju so nekatere opremljene z različnimi dodatki, kot je na primer LED svetilka na zadnjem delu, kar zagotavlja bistveno večjo vidnost in posledično tudi varnost kolesarjev v mestu.

Uvex
URBAN PLANET LED

Alpina
SOHO

Nutcase
STREET MIPS

Univerzalne oz. vsestranske čelade

Če sodite med kolesarje, ki kolesarijo občasno in predvsem zato, da uživajo v prostem času ter raziskujejo okolico, ne da bi merili čas ali višinske metre, potem bodo za vas prava izbira univerzalne kolesarske čelade. Tovrstne čelade so po zasnovi kot neke vrste križanci med gorskimi in cestnimi kolesarskimi čeladami z manj tehničnimi podrobnostmi, ki nudijo udobje, zračnost in predvsem zaščito.

Casco
ACTIV 2

Head
MTB-W19

Bolle
ECO STANCE

Nakamura
HB 18

Katero kolesarsko čelado torej izbrati?

Pri izbiri kolesarske čelade najprej premislite, kakšne so vaše potrebe in želje, največjo vlogo pa naj igra vrsta kolesarjenja, s katerim se najpogosteje ukvarjate.

Če ste zaprisežen specialkar, o čem drugem kot o kakovostni cestni kolesarski čeladi niti ne razmišljajte. V primeru, da se s svojim gorskim kolesom raje podate v neokrnjeno naravo, pa izberite eno od gorskih kolesarskih čelad. Če uporabljate kolo le za prevozno sredstvo, so najboljša izbira mestne kolesarske čelade, ki vam nudijo več kot dovolj udobja in zaščite za mestno vožnjo.

Kaj pa če ste ljubitelj tako cestnega kot tudi gorskega kolesarjenja? Čeprav se vam zdi v tem trenutku nakup dveh različnih kolesarskih čelad nesmiseln, pa boste kmalu spoznali, da je to edina možna rešitev – sploh, če se tako na gorsko kot tudi cestno kolo usedete zelo pogosto. Seveda lahko kot alternativo temu izberete enega od modelov klasičnih gorskih čelad ali pa univerzalnih oz. vsestranskih čelad, ki so prav tako primerne za cestno kolesarjenje, le da boste z njimi občutili nekoliko manj aerodinamike.

Pri izbiri vam lahko pomaga tudi to, da vse več znamk pri izdelavi čelad uvaja trajnostne pristope, kar je razvidno iz oznak o uporabi recikliranih ali drugih trajnostnih materialov.

Seveda se lahko zgodi, da boste pri izbiri kolesarske čelade morali sprejeti tudi kakšen kompromis, a ne sprejemajte kompromisov na račun vaše varnosti. Izberite kolesarske čelade preverjenih blagovnih znamk  Alpina, Smith, Uvex, Head, Bolle, Casco, Nutcase, Nakamura, POC in druge. Oglejte si celotno ponudbo tukaj.

Če ste že neučakani, da poženete pedala, a še ne veste, kam bi se odpravili, preberite naš blog, kjer smo zbrali najlepše kolesarske poti po sosednji Hrvaški, ki ponujajo veliko več kot le čudovite razglede.