Kolesarjenje

Otroka vožnje s kolesom praviloma pričnemo učiti med drugim in tretjim letom njegove starosti. Najpomembneje je, da je učenje postopno in da zanj izberemo primerno prevozno sredstvo.

Postopno navajanje otroka na kolo v praksi pomeni, da ga najprej pričnete učiti s triciklom, nadaljujete s poganjalčkom, šele nato preidete na kolo s pomožnimi kolesi in ter nazadnje na kolo brez pomožnih koles. Poganjalček je vmesna stopnja med triciklom in kolesom. V veliki meri pripomore k večji stabilnosti in samostojnosti otroka. Zelo pogosto se izkaže, da otrok zaradi uporabe poganjalca kasneje ne potrebuje učenja kolesa s pomožnimi kolesi ter tako preide direktno na kolo brez njih.

Izbira prave velikosti otroškega kolesa

Velikost kolesa za odraslo osebo se meri po velikosti okvirja, za otroka pa po velikosti obročev; premer v colah oziroma inčih. Kadar boste v dvomu, raje izberite manjše kolo, ker je lažje; otrok ga bo tudi lažje poganjal.

Za otroke stare med 1,5 in 3 leti so namenjena 10-palčna kolesa. Po tretjem letu starosti otrok praviloma potrebuje 12-palčno kolo; otroci med četrtim in osmim letom starosti uporabljajo 16-palčno kolo. Večina otrok v tem času meri od 90 do 120 centimetrov. Otroci, veliki med 120 in 150 centimetri, večinoma uporabljajo 20-palčna kolesa; večji pa se lahko vozijo s kolesi za odrasle.

Izbira velikosti kolesa glede na otrokovo starost je manj zanesljiva. Razlike med velikostmi otrok istih let so namreč lahko precej različne.

Otrok naj se usede na sedež izbranega kolesa. Sedež mora biti spuščen na najnižjo točko. Če otrok s stopali lahko popolnoma in brez težav doseže tla, je kolo zanj zadosti veliko.

Oprema in izgled otroškega kolesa

Po izbiri ustrezne velikosti otroškega kolesa je na vrsti izbira opreme in ne nazadnje še sam izgled – barva – kolesa. Pomembno je namreč, da je otroku kolo všeč tudi na prvi pogled.

Pri izbiri kolesa za otroka imajo ključno vlogo ročaji. Dobro je, da ne drsijo, konice krmila pa naj bodo odebeljene. Izbirajte kolesa z gladkimi pnevmatikam, ker se med zavijanjem in zaviranjem odlično obnesejo. Kolo mora vsebovati še zaščito za verige in blatnik. Menjalnik naj bo od 3 do 7-stopenjski. Dobro prevrite še zavore. Najpomembneje je, da jih bo otrok lahko brez težav dosegel ter z njimi preprosto upravljal. Za najmlajše otroke se priporočajo zavore, ki se lahko upravljajo z nožnim potiskom. Najmanjša kolesa še ne vključujejo prestav. Večinoma imajo zavoro na pedalih – torpedo. Na ta način lahko varneje in zanesljiveje zavirajo, ker majhni otroci še nimajo dovolj moči v prstih. Večja kolesa – 20 in 24-palčna imajo navadno prestave, da se lahko otroci vozijo tudi na višjih terenih.

Sedež na otroškem kolesu mora biti oblazinjen in vzmeten. Otroku bo to zagotavljalo sedenje v vzravnanem in pokončnem položaju. Ožji sedeži se priporočajo za daljše vožnje, kjer je dobro, da je otrok med vožnjo nekoliko nagnjen naprej. Kolo naj vsebuje tudi dinamo, prav tako posezite še po drugih lučkah, ki jih lahko brez težav dodatno pripnete na kolo. Še zlasti dobrodošle so LED lučke, saj oddajajo ravno pravo mero svetlobe.

Pri izbiri barve dajte večjo možnost otroku. Upoštevajte njegove želje, a pri tem imejte vsaj nekaj besede tudi vi.

Vožnja s pomožnimi kolesi ali brez?

Nekateri otroci se hitreje naučijo voziti kolo brez pomožnih koles. Preden se pomožna kolesa odstranijo, je najpomembneje, da otrok dobro obvlada zaviranje. Ključno je tudi pravilno lovljenje ravnotežja. Pomožna kolesa lahko rahlo pomaknete navzgor, da se bo kolo lažje nagibalo. Na ta način se bo otrok hitreje naučil loviti ravnotežje.

Ko se otrok dobro nauči zavirati ter loviti ravnotežje, mu dodatna kolesa lahko odstranite in nadaljujete z naslednjo stopnjo učenja.

Otroška zaščitna oprema pri vožnji s kolesom

Izjemno pomembno je, da svojega otroka pri uporabi kolesa tudi dobro zaščitite. Najprej je na vrsti ustrezno velika čelada. Najbolje, da jo kupite na istem mestu kot kolo oz. v kompletu, če je še nimate. Pri pomerjanju oz. izbiri prave velikosti si lahko pomagate z merami čelade ali pa jo preizkusite na prodajnem mestu, če kupujete v trgovini. Prevelika ali premajhna čelada bo otroku prej škodovala kot koristila.

Sicer pa boste med otroško zaščitno opremo za kolo v prodajalnah Intersport naleteli še na številne druge koristne kose zaščitne opreme, kot so očala, rokavice, navsezadnje pa je potrebna tudi prava obutev, ki lepo oprime otrokovo stopalo in je v njem noga stabilna.

Nakup kakovostnega otroškega kolesa

Kakovostna kolesa za otroke uveljavljenih blagovnih znamk so vam na voljo v prodajalnah Intersport. Ponudbo si lahko pred vstopom v fizične prodajalne ogledate na spletu. Izbirate lahko med številnimi vrstami koles za dekleta in fante.