Kampiranje

Kampiranje zagotovo predstavlja eno izmed najbolj priljubljenih oblik počitnic. Le kaj je lepšega kot bivanje v neokrnjeni naravi, daleč od mestnega vrveža in nenazadnje tudi od računalnikov, povezav s spletom in drugih multimedijskih aktivnosti. A kljub vsemu morda vsakdo ni pravi kandidat za tovrstno preživljanje počitnic, saj je taborjenje vendarle v mnogih ozirih precej specifično.

Šotor je posebna hiša

Za šotor pravimo, da je nekakšna premična hiša, ki jo lahko kamorkoli vzamemo s sabo in lahko jo vsako jutro zgradimo na novo. A ta premična hiša ima vendarle nekaj posebnosti. Ni tako trdna, topla, izolirana … Če vas moti vsak šum ali če ne prenesete misli, da bo v notranjost prodrla kakšna dežna kaplja, potem kampiranje morda ni najbolj primerno za vas.

Po drugi strani pa šotor ponuja prekrasne razglede. Zjutraj vas zbudi pesem ptic ali škržatov. Ko odprete oči, se vam odpre pogled na morje, jezero, gorske vršace … Zvečer pa nad vami sveti na tisoče zvezd.

Spanje v šotoru

Šotor tudi ne ponuja udobja domače postelje. V šotorih v glavnem spimo na zložljivih penah in napihljivih blazinah. Te so ponavadi manj udobne in dimenzijsko manjše kot domače postelje.

A sčasoma se na novo spalno podlago tudi navadite, hkrati pa boste bolj pripravljeni, da lahko brezskrbno zaspite kamorkoli se boste že pač odpravili.

Bivanje v avtokampih pomeni tudi souporabo kopalnice in stranišča. Če prisegate izključno na lastno kopalnico, se v kampu verjetno ne boste počutili najbolj domače. Če si pa dovolite, da vam zleze pod kožo, boste to sčasoma sprejeli povsem spontano  in misel na skupno kopalnico ne bo več omembe vreden pomislek.

Click here to add your own text

Presledek

Bivanje v naravi

Bivanje v naravi ob vseh lepotah in nepozabnih trenutkih prinese tudi kakšno nevšečnost. Ko se z neba ulije kot iz škafa, šotor ni najbolj prijetno bivališče. Podobno velja tudi za sobivanje z drugimi živimi bitji. V kampih namreč domujejo tudi mravlje, muhe in druge žuželke, tudi kakšen komar pribrenči, pa tudi miška in še kakšen njihov glodalski prijatelj se najdejo. Če niste sprijaznjeni z mislijo, da obstaja velika verjetnost za bližnja srečanja s temi bitji, je morda bolje, da ostanete v varnem zavetju urbanega okolja.

A vse to je del doživetja, zato prave tabornike to nikakor ne bo odvrnilo, da ne bi naslednje poletje ponovno postavili šotora.

Kampiranje kot alterego

Tudi pri kampiranju je še kako na mestu pravilo, da ljudi ne smemo soditi po videzu. Marsikdaj bi bili namreč presenečeni, če bi svojega soseda v kampu videli v njegovem delovnem okolju. Ampak to, da nekdo v službi nosi obleko in kravato, še zdaleč ne pomeni, da ni primeren za kampiranje. V mnogih primerih je namreč ravno obratno. Številni uslužbenci morajo zaradi različnih službenih pravil nositi zelo formalna oblačila. V resnici pa komaj čakajo, da jih slečejo. Kampiranje za njih predstavlja antipod sivemu vsakdanu, predstavlja beg v domišljijski svet, v katerem postanejo enakopraven sestavni del narave in se brez težav prilagodijo njenim pravilom. Pravzaprav se v vsakemu izmed nas lahko skriva tabornik.

Če si dovolite, da se vas narava dotakne in želite začutiti občutek svobode, spontanosti bivanja ali izostriti čute, potem ste zagotovo med tistimi, ki so že kdaj postavljali šotor in to še boste.

Če vas vse to še ne prepriča, pa morda še potrebujete dodatne spodbude. Dobra novica je ta, da lahko med privržence stopite kadarkoli.