Tek

Izbor prave tekaške obutve ni lahka naloga. Ker vam želimo pomagati pri izbiri najboljše, najbolj ustrezne in optimalne tekaške obutve za vas, smo v sodelovanju s poznavalko tekaške obutve in svetovalko v prodajalni Intersport Ljubljana BTC, Tino Porenta, pripravili najbolj pogosta vprašanja kupcev, ko se odločajo za nakup in odgovore.

1. Kaj je najbolj pomembno, ko kupujemo obutev za tek?

  • za nakup si vzemite čas, zberite nekaj uporabnih informacij glede posameznih tekaških copat in s seboj prinesite svoje stare tekaške čevlje (ocenimo obrabo in tako lažje določimo tip stopala v fazi teka – tekaški stil)
  • za nakup ustreznih tekaških copat si izberite Intersport prodajalno, kjer lahko opravijo celosten FOOT SCAN, to je analiza stopal in analizo tekaške tehnike. Seznam prodajaln, kjer opravljajo to storitev, najdete na TEJ POVEZAVI
  • kupujte popoldan ali zvečer, najboljše po treningu, če trenirate, saj je takrat stopalo po vsej verjetnosti že utrujeno, zatečeno, bolj občutljivo zaradi obremenitve. Tako se izognete nakupu preozkega in premajhnega čevlja.
  • s seboj prinesite par nogavic v katerih najpogosteje tečete (so vam najljubše za tek)… »najlonke« niso primerne za preizkušanje tekaških copat (drsenje noge v copatu, zavajajoč občutek).
  • tudi čevlji oziroma tekaški materiali imajo določen rok uporabe (kot hrana), kar pomeni, da se obrabljajo tudi, če samo stojijo v omari, zato se za nakup novih copat odločite tudi na podlagi tega dejstva.
  • preizkusite 2-3 najustreznejše različne modele in se v njih nekaj minut tudi gibajte. Lahko izberete tudi »primerjalni« sistem odločanja, kjer si obujete dva različna modela copat, ter ju primerjate med seboj.

Na slikah: Analiza stopal in svetovanje v Intersportu

2. Kakšna je funkcija tekaškega copata?

Tekaški copat je športni pripomoček, ki nam pri teku zagotavlja ustrezno mero udobja, stabilnosti in varnosti. Je nujno potreben, da lahko v kar največji meri tekaški korak izvajamo iz najbolj optimalnega položaja, saj nam le tako ublaži udarce ob podlago, podpre stopalne sklepe in preprečuje možnosti resnejših poškodb.

3. Kaj opazujem, ko imam tekaški copat že obut?

  • Prvi občutki, prvi vtis čevlja na vas… ali vam obuti tekaški copat izvabi nasmeh na usta, občutite pozitivno spremembo v novem čevlju (večja stabilnost, manjša teža čevlja, bolj udoben, itd.), občutek, da kaj tako dobrega še niste imeli na nogi…
  • ustreznost, primernost obutve glede na širino, dolžino in petni del tekaškega čevlja… Ali je model primeren za vas, se čevelj ustrezno prilega stopalu, je višina čevlja ustrezna (ustreznost čevlja glede na višino nartnega dela stopala).
  • namembnost obutve = kje boste tekli, kakšen je teren, kjer tečete (asfalt, makadam, kombinacija obojega – mešan teren, offroad – trail tek, visokogorje).
  • zavezovanje… poleg tega, da ste izbrali ustrezen, najbolj optimalen tekaški copat, pa je zelo pomembno tudi, da si takšen copat, ki naj bi vam zagotavljal ustrezno, ravno pravšnjo mero stabilnosti, udobja in blaženja, pravilno zavežete. Edino tako lahko vsa tehnologija, ki jo copat ima, pride do izraza in lahko bolj varno, pravilno tečete. Pri zavezovanju je pomembno sledeče

– Vrsta vezalk in model blagovne znamke.
– Način zavezovanja (»zategovalen« sistem, »vajeti« sistem)… Zavezovanje čevlja, da bo ravno prav zavezan, da ne čutite mravljincev, pekočega občutka, zategovanja, da v peti ne bo več prevelikih premikov, da čevelj lepo objame stopalo, itd.

Na sliki: Prikaz pravilnega zavezovanja tekaškega copata

4. Zakaj bi kupoval tekaški čevelj s tehnologijo?

  • optimalen izbor tekaškega čevlja je ravno tako pomemben, kot je pomembno pravo ležišče, saj vodi k varnemu in udobnemu teku.
  • določene blagovne znamke tekaških copat že vrsto let svoje znanje in izkušnje usmerjajo v izdelavo obutve za tek, ki bi posamezniku omogočala kar največ udobja, stabilnosti in varnosti pri gibalni aktivnosti kakršna je tek.
  • zaupanja vreden prodajalec vam bo svetoval model tekaškega copata na podlagi ocene vaše telesne teže, tipa vašega stopala (nevtralno, prekomerna pronacija, supinacija), značilnosti vašega treninga (pogostost, hitrost, trajanje), ter na osnovi ocene podlage, po kateri imate namen najpogosteje teči.
  • “Tek je krepitev in sprostitev, ko smo s tekaškimi copati eno!”

5. Kdaj je čas za menjavo tekaških copat?

Vzdržljivost tekaškega copata je odvisna od:

– vrste materiala,
– pogostosti uporabe in namembnost,
– naprednosti (vzdržljivosti) tehnologije, ki jo copat vsebuje,
– teže tekača (težjim tekačem tehnologija blaženja hitreje popusti, se sesede, guma se hitreje obrabi,itd.) ,
– tekaške tehnike,
– terena na katerem tečemo,
– dejavniki okolja (vremenske razmere), itd.

V največji meri se copate menja, ko v njih pretečemo 500 – 800km, oziroma najkasneje po 1 letu redne uporabe (2-3x/teden ali več).

Najbolj pogosto menjamo copate, ki jih imamo za vse vrste teka (za treninge in tekme), jih uporabljamo za vse podlage. Najbolj hitro se copati sicer obrabijo na asfaltu, zlasti, če imajo zares mehko oprijemalno površino, gumo ali peno.

V kolikor ste opazili, da potrebujete novo tekaško obutev, si oglejte našo ponudbo:

Avtorica prispevka: Tina Porenta, prof. šp. vzg.