Kolesarjenje

Gorski kolesarji so že pred časom začeli uporabljati posebne nahrbtnike, v katere spravijo vso njuno opremo, ki jo potrebujejo za brezskrbno turo ali izlet. Ti kolesarski nahrbtniki so nekoliko drugačni od običajnih. So malenkost ožji in višji ter so zasnovani tako, da se dobro prilegajo hrbtu in da med spusti trdno stojijo na svojem mestu. Ponujajo podloženo hrbtišče, ki ima običajno poseben sistem za zagotavljanje ventilacije. Naramnice so podložene in nastavljive po višini.

Za dodatno pričvrstitev pa sta namenjena pasova na bokih in na prsnem košu. Predvsem slednji pri spustih preprečuje sicer zelo moteče opletanje nahrbtnika.

Poleg tega imajo kolesarski nahrbtniki na zunanji strani posebno mrežico, v katero je možno spraviti čelado.

Vedno je treba vzeti dovolj tekočine

Voda ali energetski napitek sta na kolesarski turi izjemno pomembna. Treba je namreč skrbeti za neprestano hidracijo. In prav v tem oziru sodobni nahrbtniki prinašajo največjo prednost. Opremljeni so namreč s posebnim predalom, v katerega je možno spraviti meh za vodo. Ta ima lahko prostornino od enega pa vse do treh litrov. Na vrhu nahrbtnika pa je posebna odprtina, skozi katero je speljana cevka, ki je na zunanji strani  s posebno zaponko zataknjena na naramnico. Tako ima kolesar med vožnjo vodo vseskozi pri sebi.

V primerjavi z bidonom meh ponuja precej večjo prostornino, boljši dostop do vode in tudi bolj varno vožnjo.

Vir energije

Poleg pijače je predvsem na daljših turah treba poskrbeti tudi za hrano. V nahrbtniku je pametno imeti pri sebi nekaj energetskih ploščic ali gelov, ki so zlata vredni v trenutku, ko začne svetiti rdeča lučka energetskih zalog. Količina hrane, ki jo moramo vzeti na turo, je seveda odvisna od dolžine in trajanja. V nobenem primeru pa se ne smemo prignati do občutka lahkote in izčrpanosti.

Velja pravilo, da je bolje hrano uživati bolj pogosto, pa čeprav to pomeni le grižljaj ali dva.

Če gre na turi kaj narobe

Na kolesarski turi se lahko primeri tudi kakšna nepričakovana okvara. Ta se ponavadi zgodi kje daleč v divjini, kjer seveda ni nobenega kolesarskega servisa. Zato je na turo pametno vzeti rezervno zračnico, pribor za krpanje zračnic, priročno tlačilko in seveda nekaj najnujnejšega orodja. Zelo prikladno je takoimenovano multi orodje, ki združuje vse najbolj pogoste imbus ključe, izvijač in še nekaj drugega orodja.

Za primer, da boste vozili po temi, pa je nujno imeti tako sprednjo kot zadnjo luč.

Za vremenske nevšečnosti

Kolesarska oblačila so praviloma izdelana iz materialov, ki se hitro sušijo in dobro odvajajo vlago. A vseeno je priporočljivo, da je na turi v nahrbtniku suha rezervna majica. Ker se tudi vremenoslovci lahko kdaj zmotijo, pa je zelo dobrodošla tudi vetrovka, ki vas bo rešila, če vas nepričakovano ujame nevihta. Številni nahrbtniki pa ponujajo tudi posebna prekrivala, s katerimi jih je možno prekriti in zaščititi pred dežnimi kapljami.

Celotno ponudbo iz našega kolesarskega kotička si lahko ogledate na spodnji povezavi: