Pohodništvo in alpinizem

Ko se nekoliko bolj resno odpravimo v naravo ali gore, je nahrbtnik naš najbolj zvesti sopotnik. Omogoča nam, da s sabo vzamemo vse nujne potrebščine, s pomočjo katerih se lahko pripravimo na nepredvidljive vremenske razmere. Vedno je namreč pameto premišljevati o večih scenarijih. Lahko gre vse po načrtih, a včasih se stvari pač obrnejo drugače. Vse to lahko učinkovito rešimo, da v nahrbtnik spravimo vse potrebno, kar nam v primeru nepričakovanih dogodkov pride prav.

Načeloma velja pravilo, da daljša ko je naša avantura, več prtljage potrebujemo. In posledično je tudi nahrbtnik večji in težji. Predvsem pa se nahrbtniki med seboj kar precej razlikujejo, kar pomeni, da je res zelo pomembno točno vedeti, za kakšen namen ga potrebujete.

Enodnevni izleti in vikend ture

Enodnevne in vikend ture so ponavadi že dovolj zahtevne, predvsem pa nas vodijo dovolj visoko v hribe, da potrebujemo kar nekaj dodatnih oblačil. Ko začnemo, je v dolini ponavadi toplo, potem pa temperatura vsakih nekaj sto višinskih metrov pada. Ko pridemo na vrh, se poleg toplega čaja še kako prileže sveža majica, topel pulover ali vetrovka. In za vse to je treba najti prostor v nahrbtniku. Poleg tega pa je dobro imeti vsaj trilitrski meh za vodo, nekaj energijskih ploščic in še kakšno uporabno drobnarijo. Zelo priporočljivo je imeti s sabo komplet prve pomoči.

Za ture, ki trajajo dan ali dva, so načeloma primerni nahrbtniki, katerih prostornina se giblje med 20 in 40 litri. Razlika med obema ekstremoma je kar precejšnja, zato je priporočljivo, da pred nakupom premislite, kaj ponavadi vzamete s sabo. S tem bo odgovor na vprašanje, kako prostoren naj bo vaš nahrbtnik takoj precej lažje.

Nahrbtnik McKinley Falcon VT 20

Nahrbtnik McKinley Kinetic 20

Nahrbtnik McKinley Katmai CT 40+8

Nahrbtnik Deuter Futura 30

Nahrbtnik McKinley Kinetic 20

Kaj vzeti na daljši oddih

Seveda pohodi v hribih ali popotniški način potovanja lahko traja tudi precej dlje. Tja do enega tedna lahko vzamemo vso prtljago s sabo. Na poteh, ki so daljše od enega tedna, pa si bomo verjetno že morali kakšen kos garderobe tudi oprati. V vsakem primeru za daljša in resnejša potovanja potrebujemo precej večji nahrbtnik, ki naj ima vsaj 65 litrov prostornine.

Zelo priporočljivi so tudi nahrbtniki, ki jih je možno povečati za dodatnih deset do petnajst litrov. Izbira pravilnega nahrbtnika je spet precej odvisna od dolžine in načina potovanja.

Če boste taborili, lahko v nahrbtnik ustrezne velikosti celo spravite športno-pohodniški šotor za dve osebi, spalno vrečo, napihljivo blazino, kuhalnik, jedilni pribor … V vsakem primeru pa verjetno potrebujete vso opremo, ki bi jo sicer vzeli na krajše pohode in še kar nekaj dodatnih kosov oblačil.

Nahrbtnik Deuter Aircontact 65+10

Nahrbtnik McKinley Make 65+10

Nahrbtnik McKinley Make CT+10 Vario

Nahrbtnik McKinley Yukon CT 65+10 Vario

Nahrbtnik McKinley Make CT 60W+10

Kako  spakirati?

Tako na krajših pohodih kot na daljših turah je zelo pomembno, kako svoje stvari zložite v nahrbtnik. Sistematični pristop namreč omogoča, da točno veste, kje je kaj, kar pomeni, da vam ni treba vsakič iz notranjosti potegniti vse prtljage. Predvsem pa sodobni nahrbtniki omogočajo takšno pakiranje, saj imajo več predalov in prekatov, ki omogočajo logično in smiselno sortiranje prtljage.