Povzetek
Pohodništvo in alpinizem

Prijaznost in kulinarična ponudba v planinskih kočah sta pomemben kriterij za obisk razglednih točk po Sloveniji. Preverite nabor petih planinskih koč, v katerih se kuha hrana z najboljšimi okusi.
Stari slovenski pregovor pravi: ʺPrazen žakelj ne stoji pokonciʺ. In to še kako drži na planinskih izletih in pohodniških turah, ko je potrebno zapolniti izgubljene energijske zaloge. Na srečo pa v naših planinskih kočah ustvarjajo najrazličnejše domače dobrote, ki so pogosto izvrstna nagrada za vzpon in marsikje tudi pravi razlog za obisk planinske koče.
V planinskih kočah se lahko vedno zanesete na ponudbo okusnih enolončnic, kot so jota, ričet in golaž, stalnica so tudi ajdovi žganci, prav tako pa nas razveseljujejo tudi z dobrimi sladicami. Nekatere koče pa so še posebej na dobrem glasu zaradi svojih specialitet, ki bodo navdušile tudi vaše brbončice.
Planinski dom na Kofcah: znameniti štruklji vseh okusov
Planinski dom na Kofcah je znan po dobri tradicionalni kulinariki, zato na njihovem meniju vedno najdete okusno joto, ričet, obaro, gobovo juho z ajdovo kašo in podobno. Dom pa že vrsto let navdušuje s svojimi izjemno mamljivimi in okusnimi štruklji različnih okusov.
Poleg tradicionalnih sirovih štrukljev boste v domu lahko degustirali še čokoladne in borovničeve štruklje, ajdove štruklje z orehi, štruklje s temno čokolado in malino, čokoladne štruklje z banano in še mnogo drugih okusov. Če si želite tri okuse na enem krožniku, potem nikakor ne smete spregledati tris Kofce, ki ga sestavljajo sirov, čokoladni borovničev štrukelj.
Planinski dom na Kofcah se nahaja na planini Kofce na 1.487 m nadmorske višine, na južnem pobočju Košute. Do njega lahko dostopate s Tržiča ali pa po gozdni cesti iz Podljubelja, marsikdo se vzpona loti tudi z gorskimi kolesi. Kofce so priljubljena razgledna točka na vrhove Kamniških Alp in Julijce, prav tako pa odlično izhodišče tudi za daljše planinske ture.
Slika: www.kofce.si
Koča pri Gospodični: jelenov golaž v kruhovi skodelici
Koča pri Gospodični se nahaja ob poti do Trdinovega vrha in je kraj, kamor obiskovalci prihajajo po večno mladost – stoji namreč le nekaj metrov stran od znamenitega studenca mladosti, ki mu staro izročilo pripisuje posebno zdravilno in celo pomlajevalno moč.
Koča leži na 828 m nadmorske višine in je odlična destinacija za družinski izlet ali zgolj nedeljsko kosilo, saj je ravno kulinarika glavni adut oskrbnikov. V njej si lahko privoščite katero od enkratnih enolončnic, vključno z divjačinskim golažem v kruhovi skodelici, ki je prava atrakcija na Gorjancih. Tradicija njegove priprave se nadaljuje že tri generacije in je zagotovo ena izmed stvari, ki jih morate poizkusiti.
Če vam divjačinski golaž ni pri srcu, pa lahko poizkusite še gobovo mineštro s kar šestimi vrstami gob, joto, ričet, gorjanski golaž z vampi, v zadnjem času pa je postal pravi hit tudi borovničev zavitek, kateremu se ne more nihče upreti.
Slika: www.gospodična.si
Krekova koča na Ratitovcu: ročno pripravljeni flancati
Na Krekovi koči na Ratitovcu boste deležni bogate kulinarične ponudbe, saj v njej redno pripravljajo joto, ričet, bograč, telečjo obaro, žgance in kislo mleko.
Med sladicami izstopajo ročno pripravljeni flancati, ki daleč naokoli navdušujejo s svojim okusom. Flancati na Ratitovcu so postali pravi prodajni hit, zaradi katerega v Krekovo kočo prihajajo pohodniki iz cele Slovenije.
Krekova Koča se nahaja tik pod Gladkim Vrhom, na nadmorski višini 1.642 m. Z nje imate lep razgled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje ter v daljavi na Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško-Savinske Alpe. Do nje lahko dostopate z različnih strani, v vseh primerih pa gre za lahko označene poti, zato je to odlična destinacija za družinski izlet z majhnimi otroci.
Slika: www.potnik.si
Koča na planini Prevala: štruklji s čokolado
Na planini Prevala, ki leži na 1.311 m nadmorske višine, boste prav tako deležni bogate kulinarične ponudbe. V koči vedno diši po jedeh na žlico in seveda žgancih, h katerim se po stari planinski navadi odlično poda kislo mleko.
Iz kislega mleka v koči pripravljajo tudi skuto, ki jo uporabijo v skutnih štrukljih. Te postrežejo z drobtinami in marmelado, kulinarična posebnost koče pa so zagotovo štruklji z Milko. Gre za pravo energijsko bombo, pri kateri na tople štruklje položijo tablico čokolade in jo lahko pojejo le največji gurmani ter sladkosnedi.
Planina Prevala je priljubljena destinacija številnih pohodnikov, saj je izjemno lahko dostopna. Še posebej popularna je nezahtevna in neoznačena pot iz Ljubelja, ki je speljana skozi tunele in je primerna tudi za družine.
Slika: KKM, www.svet24.si
Dom v Tamarju: carski praženec
Dolina Tamar je ena izmed najbolj obiskanih in najbolj dostopnih ledeniških dolin v Julijskih Alpah, poleg tega pa ponuja tudi čudovite razglede na okoliške vrhove. Dolina je čudovita tako pozimi kot tudi poleti, medtem ko so kulinarične dobrote v Domu v Tamarju dodaten razlog za obisk.
Poleg tradicionalnih in domačih jedi, boste zagotovo navdušeni nad njihovimi sladicami. Tu izstopajo predvsem različni zavitki in božanski carski praženec oziroma šmorn z brusnično marmelado, ob katerem se vsakomur pocedijo sline.
Torej, kaj še čakate? Opremite se z ustrezno pohodniško opremo in se odpravite na najboljše kulinarično potepanje po planinskih kočah. Ne bo vam žal!