Tenis

Ko izbirate svoj novi (ali morda celo prvi) teniški lopar, je na voljo na stotine blagovnih znamk in modelov. Pri izbiri loparja upoštevajte vaše sposobnosti in nivo igre – tako boste lažje določili, v kateri kategoriji loparjev boste našli najboljši teniški lopar zase, nato pa lahko izbiro prilagodite s specifikacijami, ki najbolj ustrezajo vaši igri tenisa.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu teniškega loparja?

Prvo in najbolj osnovno vprašanje, ki si ga morate zastaviti, je, kako izkušeni igralec ste? Kako dolgo že igrate tenis in vaša raven igre bosta odločilna dejavnika pri izbiri vrste loparja, ki vam najbolj ustreza. Obstajajo različni sistemi ocenjevanja, ki se uporabljajo za izenačevanje lig in turnirjev, poleg tega pa strokovnjakom pomagajo določiti, kateri lopar bi bil pravi za vas. Igralec s 30-letnimi izkušnjami bo potreboval precej drugačen lopar kot igralec, ki želi ležerno igrati s prijatelji.

Kakšen je vaš stil igranja tenisa?

Ali radi igrate z osnovne črte in nasprotniku pošiljate močne udarce kot Rafael Nadal ali so vam bližje servisi in voleji Peta Samprasa? Ali običajno igrate v parih ali ste volk samotar? Vsak od teh stilov igranja bo zahteval drugačen stil loparja, ki najbolje dopolnjuje vaš način igranja.

Kaj pričakujete od loparja?

Ali iščete več moči pri svojih servisih ali vam je težko zadržati žogo v igrišču? Pri izbiri pravega loparja je pomembno, da ste iskreni glede pomanjkljivosti pri vaši igri in glede področij, ki jih lahko izboljšate z izbiro primernega loparja.

Katere so vrste teniških loparjev poznamo?

Da bi vam pomagali izbrati med stotinami možnosti na trgu, jih bomo razdelili v lahko razumljive skupine. Teniški igralci običajno sprašujejo, kaj je najboljše za začetnika, srednje dobrega ali naprednega igralca, vendar znotraj vsake od teh stopenj obstajajo različni stili igranja in potrebe. Sem spadajo tweener loparji, sodobni loparji, tradicionalni loparji in loparji za izboljšanje moči in igre.

Loparji za izboljšanje igre so zasnovani za igralce s krajšimi in počasnejšimi udarci, ki uporabljajo lopar za ustvarjanje tempa na žogici. Imajo manjšo težo za lažji zamah, močnejšo konstrukcijo, ki daje več moči žogi in enostavno ohranja nadzor pri kontaktu.

Tweener loparji so zelo priljubljeni, ker združujejo atribute drugih dveh kategorij. Zagotovijo nekaj moči za izboljšanje igre in hkrati poskrbijo za več nadzora in vrtenja. Tehnične lastnosti tweener loparja so srednja teža, srednja velikost glave in odprt vzorec strun. Ti loparji podpirajo igralce v dobri formi, ki pa jim manjka moči. Loparji Tweener jim omogočajo zamah in ustvarjanje vrtenja ter veliko moči, tako kot pri profesionalcih, ne da bi pošiljali žogice po vsem igrišču, kot bi to storili z loparjem za moč.

Sodobni loparji so najboljši za igralce, ki igrajo moderno, agresivno igro. Podpirajo močan topspin udarec, veliko moč in dolge udarce z osnovne črte. Sodobni igralni lopar je pravzaprav težji tweener lopar. Prav tako imajo srednje veliko glavo loparja in odprt vzorec strun. Razlikujejo se po teži, saj so nekoliko težji in tudi nekoliko bolj fleksibilni, kar pomaga nadzorovati agresivne udarce.

Tradicionalni loparji so natančno »orožje« za uporabo na vseh terenih. Ti napredni loparji so najboljši za igralce, ki dobro uporabljajo svojo moč in potrebujejo nekoliko več nadzora. Odlikujejo jih majhna velikost glave, velika teža, fleksibilni okvirji in tesni mrežasti vzorci za vrhunski nadzor.

Zdaj, ko smo obravnavali različne kategorije loparjev, je pomembno, da spoznamo lastnosti, ki loparje ločujejo znotraj kategorij. Način izdelave loparja ima velik vpliv na njegovo zmogljivost in lahko so opazne že majhne razlike v specifikah med dvema loparjema v kategoriji.

Velikost glave

Velikost glave in moč gresta z roko v roki. Loparji za izboljšanje igre imajo običajno velike glave – od 680 cm2 naprej. Tweener loparji in sodobni loparji veljajo za srednje velike, z obsegom 630–680 cm2. Tradicionalni loparji so srednje veliki in merijo 580–630 cm2. Če primerjate dva loparja enake konstrukcije, a z različno velikostjo glave, bo lopar z večjo glavo nudil večjo moč. Večja glava loparja bo dovoljevala tudi več prostora za napake pri udarcih zaradi manjše možnosti, da bi žogico zadeli z okvirjem.

Teža in ravnotežje

Ta dva dejavnika bosta skupaj ustvarila tretji dejavnik – težo zamaha – ki določa, kakšen je občutek loparja, ko z njim zamahnete.

Statična teža

Statična teža se nanaša na težo loparja v roki, merjeno v gramih ali unčah. Lahek lopar bo manj zmogljiv od težjega loparja podobnega dizajna. Težji lopar je tudi bolj stabilen in absorbira več udarcev. Lažji lopar olajša ustvarjanje hitrosti pri vaših udarcih, kar vam omogoča, da ustvarite več vrtenja, poleg tega pa je z njim lažje manevrirati hitre voleje na mreži. Loparji za izboljšanje igre običajno tehtajo manj kot 280 gramov, tweener loparji tehtajo med 275 g in 300 g, sodobni loparji med 295 in 315 g, klasični loparji pa več kot 310 g. Ravnotežje je odvisno od razporeditve statične teže v razmerju z glavo. Lopar lahko opišemo kot uravnotežen, s težko glavo ali z lahko glavo.

Čvrstost okvirja

Trdnost loparja igra pomembno vlogo pri številnih vidikih obnašanja loparja na igrišču. Čvrstost je neposredno povezana z močjo, nadzorom in udobjem. Trši lopar na splošno zagotavlja več moči, ker se ob udarcu ne upogne toliko in zadrži več energije udarca na žogici. Trši, močnejši lopar nudi manj nadzora. Igranje s trdim loparjem lahko povzroči tudi stanje, kot je teniški komolec. Togost bo navedena z izrazom RA. Vrednost RA do 63 označuje manj fleksibilne loparje, 64–67 srednje čvrste loparje, RA 67 ali več pa trde loparje.

Vzorec mreže

Vzorec strun je število strun, ki potekajo gor in dol ter po površini loparja. Lopar lahko opišemo kot odprt ali zaprt lopar. Odprti vzorci strun povečajo potencial vrtenja in moč, medtem ko zaprti vzorci nudijo boljši nadzor. Vzorec odprtih strun ima običajno 16 glavnih strun in 18–20 križnih strun. Zaprt ali strožji vzorec strun bo imel 17–18 glavnih strun in 18–20 križnih strun.

Velikost ročaja

Končni kriterij izbire loparja je odvisen izključno od igralčeve anatomije. Vsi loparji so na voljo v različnih velikostih ročajev, ki ustrezajo igralčevi velikosti roke in osebnim željam. Prava velikost ročaja naredi igranje tenisa udobnejše in vam omogoča, da kar najbolje izkoristite svoj lopar.

Kako izbrati najboljši teniški lopar zase

Izbira pravega teniškega loparja je lahko na prvi pogled zastrašujoča. Ko se seznanite z različnimi kategorijami loparjev in tehničnimi specifikacijami, lahko ocenite svojo igro in dobite predstavo o tem, kaj bi bilo najboljše za vas. Pri izbiri popolnega teniškega loparja upoštevajte svoj slog igranja, raven spretnosti in telesne lastnosti. Preizkusite več loparjev, da poiščete tistega, s katerim se počutite najbolj udobno in je najbolj primeren za vašo igro. Ne pozabite, pravi lopar lahko izboljša vašo zmogljivost in tudi užitek pri igranju »belega športa«.