Fitnes

Začetek obiskovanja fitnesa je lahko razburljiva in izzivov polna izkušnja, vsekakor pa je to korak k bolj zdravemu in aktivnemu življenju. Sprva lahko pogled na tisoč in eno napravo, vrsto različnih nastavkov in pripomočkov ter izklesane ter osredotočene posameznike marsikoga prestraši. In popolnoma normalno je, da kot začetnik ne veste, kje začeti in kaj pričakovati. S pozitivnim pristopom, malce motivacije in pravim vodstvom lahko hitro pričnete z dobro zasnovanimi in prilagojenimi treningi, ki vam bodo odprli vrata do doseganja vaših športnih ciljev. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, s katerimi bo začetek zagotovo vsaj nekoliko lažji.

Preden se odpravite v fitnes

Določite si cilje: Kaj želite doseči s fitnesom? Izguba teže, pridobivanje mišične mase, boljša kondicija? Jasni cilji vam bodo pomagali pri izbiri vadbe in ohranjanju motivacije. Hkrati je pomembno, da začnete počasi in postopoma višate intenziteto vadbe ter tako telesu pustite dovolj časa, da se privadi na novo rutino.

Poiščite pravi fitnes zase: Preverite ponudbo bližnjih fitnes centrov na spletu, preberite ocene in mnenja, preverite cenike ter nato izberite tistega, ki najbolj ustreza vašim potrebam in proračunu.

Obvezna oprema za obisk fitnesa

Na začetku boste potrebovali le nekaj osnovnih kosov, sčasoma pa si lahko oblačila, opremo in obutev prilagodite in jo nadgradite glede na vaše potrebe in vrsto treninga.

  1. Udobna športna oblačila

Izberite oblačila, ki omogočajo sproščeno gibanje in so izdelana iz zračnih, hitro sušečih materialov.

  1. Primerna športna obutev

Par udobnih športnih copat, ki ponujajo dobro podporo stopalom in gležnjem, je v fitnesu obvezna oprema. To so lahko tekaški ali fitnes športni copati. Slednji nudijo več stabilnosti in so odlična izbira za trening moči. Imejte v mislih, da lahko v fitnes vstopate le s čistimi čevlji, zato je najbolj priročno, da ta par uporabljate zgolj v telovadnici in tako prihranite čas s čiščenjem.

  1. Bidon ali plastenka za vodo

Pomembno je, da med treningom ostanete hidrirani, zato imejte bidon z vodo vedno pri roki.

  1. Brisača

Priporočamo, da izberete srednje veliko brisačo iz mikrovlaken, ki se hitro suši. Z njo lahko obrišete znoj med napornim treningom ali jo uporabite kot podlago med uporabo naprav. Naprave po uporabi vedno obrišite in razkužite tudi z razkužilom, ki je običajno nekje v bližini same naprave.

  1. Torba ali nahrbtnik

Izberite torbo ali nahrbtnik, ki bo nudil dovolj prostora za shranjevanje oblačil, čevljev, vode, športnih prigrizkov, toaletnih pripomočkov in dodatne fitnes opreme.

Nasveti za prvi obisk fitnesa

Na začetku je ključno, da postavite trdne temelje za varno in učinkovito fitnes pot. Da boste kar najbolje izkoristili svoj čas v telovadnici, poskrbite za:

  1. Ogrevanje in ohlajanje

Vadbo vedno začnite z ogrevanjem mišic in sklepov. To so lahko vaje za dinamično raztezanje mišičnih skupin, ki jih boste trenirali, in 5–10 minut hoje ali lahkotnega teka na tekalni stezi. Pred izvajanjem vsake vaje je priporočljivo, da vajo najprej izvedete brez obremenitve oz. z zelo nizko težo uteži. Po treningu poskrbite za primerno ohlajanje in raztezanje mišičnih skupin. Posežete lahko tudi po samomasaži z valjčkom.

  1. Osredotočite se na tehniko izvedbe vaj

Izpopolnitev pravilne tehnike je največja usluga, ki si jo lahko naredite. Sprva se lahko pravilno izvajanje občuti nekoliko nenaravno, saj v vsakodnevnem življenju velikokrat pride do kompenzacije gibov. Kljub temu je ravno na začetku najboljši čas za izpopolnjevanje tehnike oz. forme, saj boste avtomatizirali pravilen način izvajanja vaj, pravilna tehnika pa je najbolj pomembna za varno izvajanje, najboljšo učinkovitost, največji napredek in preprečevanje poškodb.

Če niste prepričani glede izvajanja določene vaje, prosite za nasvet fitnes trenerja ali si na spletu oglejte navodila za izvajanje zanesljivega vira.

  1. Raznolikost vaj

Če boste v svoj program vključili raznolike vaje, boste dlje časa ostali motivirani. Namenite npr. en dan treningu moči zgornjega dela, en dan treningu moči spodnjega dela, en dan kardio vajam in en dan vajam za gibljivost. Vsak mesec oz. mesec in pol spremenite tudi vaje, ki jih izvajate v sklopu ene vrste treninga. Za bolj strukturiran in prilagojen načrt treninga se seveda obrnite na osebnega trenerja ali drugega usposobljenega strokovnjaka.

  1. Počitek in okrevanje

Kot že rečeno je počitek prav tako pomemben kot sama vadba. Vzemite si čas za dneve počitka in telo podpirajte z zdravo prehrano, zadostno hidracijo ter dovolj spanca.

Obiskovanje fitnesa je korak proti bolj zdravemu življenjskemu slogu. Naj vam ne bo nerodno – vsakdo je enkrat začetnik, fitnes centri pa svojim članom nudijo podporo na vsakem koraku. Z nekaj osnovnimi kosi športnih oblačil in opreme, z upoštevanjem nasvetov strokovnjakov in doslednostjo lahko hitro pridete do prvih vidnih rezultatov – spremembo boste opazili tudi pri boljšem počutju. Začnite počasi, poslušajte svoje telo, postavite si realne cilje in, kar je najpomembneje, uživajte. Srečno na vaši fitnes poti!