Tek

Za športnike, ki iščejo optimalno orodje za okrevanje, ki bi hkrati pomirilo utrujene mišice in pomagalo do boljših rezultatov, postaja ledena kopel spet vse bolj priljubljena. Z izvorom, ki sega v daljne civilizacije, so ledeni kopeli postale priljubljene pri športnikih, še posebej pri tekačih zaradi njihovega potenciala za pospeševanje okrevanja in izboljševanje splošnega počutja. Ledene kopeli kot način okrevanja pridobivajo vse več privržencev – od Christiana Ronalda, ki je znan po svojih »užitkih« v ledenih kopelih, do drugih profesionalnih in rekreativnih ambicioznih športnikov.

Izvor ledenih kopeli

Uporaba potopitve v hladno vodo kot terapevtske prakse sega v pretekla obdobja civilizacij. Tako Grki kot Rimljani so koristili kopeli v hladni vodi za različne zdravstvene namene. Te kulture so prepoznale učinke hladne vode, oziroma koristi, ki jih prinaša ledena kopel – zoženje krvnih žil in zmanjšanje vnetij. Vendar pa se je koncept ledenih kopeli, kot jih poznamo danes, razvil z našim razumevanjem fiziologije in znanosti o okrevanju.

Prednosti ledenih kopeli

1. Zmanjšanje vnetja in izboljšano okrevanje mišic

Hladne kopeli blažijo vnetja in otekanje z oženjem krvnih žil, kar lahko pomaga pri ublažitvi bolečin, povezanih z poškodbami mišic, in k hitrejšemu okrevanju. Ledene kopeli lahko pospešijo odplakovanje odpadnih snovi in strupov iz mišic, olajšujejo proces okrevanja in zmanjšujejo utrujenost mišic.

2. Blažitev bolečin in izboljšana cirkulacija

Otopelost zaradi hladne vode lahko zagotovi začasno olajšanje bolečin, kar športnikom pomaga, da se lažje spoprimejo z nelagodjem po naporni vadbi. Alternacija tople in hladne vode (kontrastna kopel) lahko spodbudi izboljšano cirkulacijo, kar lahko pomaga pri oskrbi mišic s hranili in kisikom.

3. Povečanje vzdržljivosti

Ledene kopeli lahko športnikom pomagajo izboljšati vzdržljivost. Uravnavanje telesne temperature lahko pomaga pri krepitvi srčne mišice, povečanju kapacitete pljuč in boljši vzdržljivosti med fizičnimi aktivnostmi.

4. Psihološke koristi

Ledene kopeli lahko zagotavljajo občutek miru in sprostitve, kar pomaga pri zmanjševanju stresa in izboljšanju duševnega zdravja.

Naraščajoča priljubljenost med tekači

Razvoj ledene kopeli od starih praks pa vse do uporabe kot moderne tehnike okrevanja, se lahko pripiše napredku v športni znanosti in naraščajočemu zanimanju za optimizacijo atletskih rezultatov. V zadnjih desetletjih so profesionalni športniki, vključno s tekači, sprejeli ledene kopeli kot ključni del rutin okrevanja.

Praksa je pritegnila veliko pozornosti v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja z izvajanjem raziskav v športni znanosti, kar je pripeljalo do razvoja “potopitve v hladno vodo” kot sistematične strategije okrevanja. Tekači se še posebej nagibajo k ledenim kopelim zaradi intenzivnih fizičnih zahtev, ki terja jih tek. Tek na dolge proge namreč povzroča mikro poškodbe mišic in sklepov, kar povzroči vnetja in bolečine. Verjame se, da ledene kopeli pomagajo pri blaženju teh stranskih učinkov z oženjem krvnih žil in zmanjšanjem presnovne aktivnosti ter omejevanjem vnetja. Občutek hlajenja zagotovi tudi takojšnje olajšanje, sprosti preobremenjene mišice in tako športnikom zagotavlja viden občutek okrevanja.

Kdaj in kako uporabljati ledene kopeli

Čeprav bi lahko uporabljali tudi posamezne vrečke ledu, potopitev v hladno vodo običajno povzroči večje in trajnejše spremembe v globokih tkivih in deluje kot učinkovitejše sredstvo za hkratno hlajenje večjih skupin mišic. Na srečo je hladna kopel zelo lahko dosegljiva. Da bi izkoristili prednosti hladne kopeli, potrebujete le vodo temperature med 10 in 13 stopinjami Celzija – prav tako ni treba, da je voda nujno polna ledu, pomembno je le, da je primerno hladna. Strokovnjaki predlagajo namakanje od 10 do največ 15 minut, saj lahko hlad močno poškoduje vašo kožo. Morda boste opazili, da so noge po kopeli postale nekoliko otrdele, a ne skrbite, to je popolnoma normalno.

Kopanje v ledenih kopelih se priporoča predvsem v dneh z vadbami večje intenzitete, kot so tempo tek, tek na dolge proge ali intervalni trening. Za največjo korist hladno kopel združite z drugimi metodami okrevanja, kot so pravilna hidracija, zdrava prehrana in raztezanje. Če želite izkušnjo ledenih kopeli nekoliko omiliti (vsaj na začetku), napolnite kad z dvema do tremi vrečkami drobljenega ledu, nato dodajte hladno vodo do višine pasu v sedečem položaju in tako poskrbite le za hlajenje nog.

Po ledeni kopeli previdno stopite ven, se do suhega obrišite z brisačo in oblecite topla oblačila. Upoštevajte, da bodo stopala lahko sprva nekoliko utrujena, zato se morate premikati previdno in premišljeno, da ne boste padli. Če vam je zelo hladno popijte topli napitek, razmislite lahko tudi o hitri prhi s toplo vodo, a bodite previdni pri nastavljanju temperature vode za prhanje, saj vaša koža morda ne bo mogla pravilno zaznati, kako vroča je voda.

Kot pri kateri koli novi metodi okrevanja se pred začetkom prakse ledene kopeli pogovorite s svojim zdravnikom in zagotovite, da je to varno za vaše telo in zdravje. Prav tako ima ledena kopel le vlogo v celoviti strategiji okrevanja, ki vključuje zdravo prehrano, dovolj spanca in pravilno raztezanje.