Rolanje, skateboarding

Danes poznamo različne vrste skirojev, ki navdušujejo otroke, mladostnike in odrasle. Med priljubljene izbire jih uvrščajo njihova preprosta zasnova, enostavna uporaba in praktičnost. Vožnja s skirojem je za otroke in mladostnike predvsem zabavna, otroka pa lahko prebudi tudi v odraslih uporabnikih, ki skiro pogosto uporabljajo kot vsakodnevno prevozno sredstvo.

Skiroji so v zadnjem desetletju doživeli velik razcvet, zato ni nič presenetljivega, da je njihova izbira zelo široka. Med seboj se razlikujejo že v sami obliki, številu in velikosti koles, materialih in še marsičem. Več kot očitno je, da lahko v pestri ponudbi poiščete skiro za vse okuse in priložnosti – prepričajte se sami!

Kako se je vse skupaj sploh začelo?

Kljub visoki priljubljenosti skirojev, ki smo ji priča v zadnjih letih, pa le malokdo ve, da obstajajo že zelo dolgo.

Prve skiroje so uporabljali že proti koncu 19. stoletja, ko so se z njimi vozili predvsem otroci. Izdelani so bili iz lesa, celotna zasnova pa je bila razmeroma robustna. Kljub temu so skiroji že takrat predstavljali učinkovito prevozno sredstvo, ker pa so bili zelo enostavni za izdelavo, so postajali vedno bolj priljubljeni.

Skorajda istočasno, in sicer leta 1895, je izumitelj Ogden Bolten Jr. vložil prvi patent za električno prevozno sredstvo. Leta 1915 pa je ameriško podjetje Autoped lansiralo prvi izdelek, ki je bil podoben današnjemu električnemu skiroju in so ga imenovali Autoped. Šlo je za zložljiv dvokolesni skiro na plinski pogon z nekoliko večjimi, širokimi gumami. Skiroji so postali še posebej priljubljeni med leti 1915 in 1922, ko je bila opazna porast tudi električnih skirojev, ki so ljudem prihranila čas in energijo.

Kljub zgodnjim zametkom pa je bil prvi pravi električno skiro potrošnikom predstavljen leta 1996. Izdelalo ga je podjetje Peugeot. Skiro je tehtal približno 100 kilogramov in imel domet 40 kilometrov. Še nekaj let za tem so skiroji spominjali na nekakšne mopede in šele napredek v baterijah je poskrbel za velik razcvet električnih skirojev, kot jih poznamo danes.

Različne vrste skirojev

Današnji skiroji so drugačni od tistih iz preteklosti. Zdaj je njihova izbira tako velika, da se je težko odločiti, katerega izbrati. Da bo odločitev lažja, vam predstavljamo različne kategorije skirojev:

skiroji s tremi ali štirimi kolesi,

skiroji z dvema kolesoma,

• skiroji z večjimi kolesi,

skiroji za trike,

električni skiroji.

Firefly
MOVE N GROOVE 2.0

Firefly
A 180 2.0

Firefly
A 200 1.0

E-goni
S15

Skiroji s tremi ali štirimi kolesi za mlajše otroke

Za mlajše otroke, ki se učijo vožnje in osvajajo ravnotežje, so najbolj primerni skiroji s tremi ali štirimi kolesi. Trikolesni skiroji imajo običajno dve kolesi spredaj in enega zadaj ter krmilo, ki se upravlja z nagibanjem. Ogrodje je izjemno lahko, kar otrokom še dodatno olajša upravljanje.

Univerzalni skiroji z dvema majhnima kolesoma

Dvokolesni skiroji zahtevajo že nekoliko več spretnosti in ravnotežja, zato so primerni za večje otroke, ki so že dovolj fizično pripravljeni za poganjanje, ohranjanje ravnotežja in imajo zadosti vzdržljivosti za ohranjaje hitrosti. Seveda jih lahko uporabljajo tudi odrasli, a je pred tem potrebno preveriti njihovo nosilnost.

Običajno imajo skiroji z dvema kolesoma ogrodje iz lahkega aluminija, sprednje in zadnje kolo v velikosti do 145 mm, nožno ali ročno zavoro, večina modelov pa ima tudi že penast oprijem ali celo sistem blaženja.

Skiroji z večjimi kolesi so idealni za mestno vožnjo

Če si želite s skirojem hitreje doseči vaš cilj, izberite skiro z večjimi kolesi, ki merijo 180 mm. V sami zasnovi so zelo podobni klasičnim dvokolesnim skirojem, le da imajo večja kolesa, ki omogočajo doseganje večjih hitrosti.

Skiroji z večjimi kolesi so primernejši za odrasle, ki skiroje uporabljajo za prevoz na delo ali po opravkih. Odlikuje jih nastavljivo krmilo, njihovo manevriranje pa je tako enostavno, da so idealni za mestno vožnjo.

Skiroji za trike za vse željne adrenalina

Skiroji za trike so izdelani iz robustnejšega in trpežnejšega materiala, zato lahko z njimi brez težav izvajate skoke, obrate in različne trike. Trdno ogrodje in kakovostna kolesa ter ležaji so tisti, ki omogočajo veliko zabave na urbanih stezah, grbinastih poligonih (»pump track«) in povsod drugod, kjer zagledate priložnost za izvajanje trikov.

Te skiroji so kljub malo bolj robustni konstrukciji lahki, zanje pa so značilna tudi nekoliko širša krmila, ki dodatno izboljšajo nadzor nad skirojem. Običajno nimajo nastavljivega krmila in niso zložljivi, nekateri modeli pa se lahko pohvalijo tudi s krmilom, ki omogoča vrtljivost do 360°.

Električni skiroji za največ udobja

Električne skiroje odlikuje električni pogon, ki uporabnikom olajša poganjanje. Na prvi pogled so zelo podobni klasičnim skirojem, le da imajo vgrajene različno zmogljive baterije, od katerih je odvisen njihov maksimalen doseg.

Običajno dosežejo hitrost do 25 km/h, nekateri pa celo več. Dodatno so opremljeni tudi z magnetno zavoro na sprednjem kolesu in zadnjo disk zavoro, sprednjo in zadnjo lučjo ter odsevniki.

Najsodobnejši modeli električnih skirojev vam ponujajo še mnogo več, vključno z velikim LCD zaslonom, možnostjo brezžične povezave Bluetooth in povezave z aplikacijo, ki vam olajša njihovo upravljanje.

Ne glede na to, ali ste začetnik ali že izkušen uporabnik skiroja, je pomembno, da izberete tisti model skiroja, ki bo ustrezal vašim potrebam. V naših prodajalnah ali v spletni trgovini INTERSPORT ga boste zagotovo našli.