Rolanje, skateboarding

Rolanje je kompleksno gibanje, s katerim lahko dosežemo številne pozitivne učinke za naše telo in vsesplošno počutje.

Poleg ugodnih vplivov na srčno-žilni in dihalni sistem (aerobne sposobnosti), rolanje omogoča krepitev mišic z manjšim obremenjevanjem sklepov. Največ mišičnega dela med aktivnostjo opravijo mišice nog in hrbta. Popolna oprema za rolanje obsega: rolerje, čelado in ščitnike za zapestje, komolce in kolena.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri rolerjev

  • Rolerji ne smejo biti preveliki, saj s tem ni omogočenega zadostnega oprijema v gležnju, zmanjša pa se tudi vodljivost rolerja in posledično veča možnost poškodb.
  • Ustrezati morajo torej velikosti noge. Tesno morajo oprijeti nogo v predelu gležnja, vendar morajo še vedno dopustiti dovolj prostora, da je omogočeno gibanje v gležnju naprej in nazaj.
  • Pri otrocih, še posebej starih od 4 do 7 let, je zaželeno, da nimajo mehkega ohišja rolerjev. Začetniki večinoma obremenjujejo notranji del čevlja, kar v primeru premehkih rolerjev otežuje vzpostavljanje in ohranjanje ravnotežnega položaja.
  • Zaradi hitro rastoče otrokove noge, je zanje smiselno izbrati rolerje, ki imajo nastavljivo velikost.

Kaj pa kolesca?

Kolesa na rolerjih imajo vedno dve oznaki – mm ter A: mm pomeni polmer kolesa, oznaka A pa trdoto koles. Pred nakupom novih rolerjev morate pozorno pogledati, kaj piše na podnožju, saj oznake določajo največjo možno velikost koles.

Izbira trdote je odvisna od podlage, po kateri boste vozili; npr. 75 A na dobri podlagi (nova igrišča, …) omogoča lažje manevriranje pri obratih in skokih in daje dodatno hitrost, na slabših podlagah, pa je obraba kolesa večja in vzmetenje slabše (občuti se na primer vsaka razpoka na podlagi). Trdota 80-84A povzroča manjšo obrabo hitrosti ter nekoliko slabše manevriranje, predstavlja pa prednost (zaradi boljše amortizacije) pri rolanju po slabih podlagah (stara igrišča, pločniki, asfaltirane steze). Začetnikom priporočamo kolesa velikosti od 70 do 72 mm in trdote 78 A. Boljši rekreativci naj si izberejo 76 mm kolesa s trdoto od 80 do 82 A.

Ne pozabite na ležaje

Vrtenje koles omogočajo kroglični ležaji, ki so različnih standardov kakovosti. Najpočasnejši in najcenejši so ABEC 1, najkakovostnejši pa in najdražji pa ABEC 9. Za začetnike, predvsem tiste mlajše, je dobro, da imajo ležaje ABEC 1 ali 3, saj omogočajo bolj počasno vrtenje koles, kar pomeni, da se bodo lažje spopadli z ravnotežjem ter koordinacijo pri počasni hitrosti, za tiste že bolj vešce ali pa starejše rekreativne rolerje se uporablja standard ABEC 5 in 7, za tekmovanja v hitrostnem rolanju pa ABEC 9. Pri tem je treba opozoriti, da je standard ABEC 3 znanega proizvajalca lahko boljši ležaj kot ABEC 7 neznanega proizvajalca. Ležaje je potrebno redno čistiti in mazati z oljem (čiščenje ležajev enkrat na sezono in po vožnji po mokri podlagi lahko znatno podaljša življenjsko dobo ležajev in s tem tudi ohranja hitrost vrtljajev).

Piše:

dr. Matej Majerič, po ABC Rolanja (Pori, M., Stanovnik, M., Majerič, M.), Fakulteta za šport (2012)