Recepti

Vsakemu nabiralcu zelišč večkrat odmevajo besede z gora, da za vsako bolezen rož`ca raste. In tudi Pehta in Kosobrin iz filma o Kekcu sta se tega dobro zavedala, saj sta poznala vse zdravilne rastline ter njihove učinke. Bogato znanje o zdravilnih učinkih domačih čajev se uspešno prenaša med generacijami. Danes se v poplavi hrane in pijač iz vseh koncev sveta, še toliko bolj zavedamo pomena lokalnih dobrin.

Brez dvoma je v hladnejših dnevih čaj najljubši napitek. Še posebno pa je priporočljiv takrat, ko zbolimo. Čaji predstavljajo najstarejšo obliko medicinske rabe zdravilnih zelišč. Topli poparki, prelivki ali prevretki imajo na naše zdravje sprostilni, blagodejni in zdravilni učinek. S seboj jih lahko ponesemo v termovki na zimskem pohodu, v šolo ali si ohlajene privoščimo v toplejšem delu leta.

V mesecu juniju je rastlinje v polnem razcvetu

Rožnik je slovensko ime za mesec junij, kar je že samo po sebi dovolj zgovorno. V tem zgodnem poletju se pisane livade bohotijo v vsej svoji lepoti. V polnem razcvetu so tudi zdravilna zelišča. Če imate srečo, da intenzivno kmetijstvo še ni osiromašilo biotsko raznovrstnost pokrajine v vaši okolici, si svojo domačo lekarno obogatite z naravnimi zelišči, ki jih lahko nabirate skozi celo poletje.

Slovenija je kljub svoji majhni površini nesporna evropska prvakinja v raznolikosti rastlinskih in živalskih vrst na kvadratni kilometer. Že naše babice so vedele, da je slovenska dežela bogato založena z »arcnijami«. Vedele so, da imajo domači čaji blagodejni učinek na zdravje, zato so bile njihove shrambe vedno polne posušenih zelišč, vrtovi pa polni kamilic, mete, melise, žajblja, materine dušice, koprive, kumine, janeža, komarčka …

Čaj je odličen zdravilni napitek, a ni najboljši za hidracijo telesa

Če ste bili spomladi in poleti pridni ter nabrali dovolj zelišč, boste lahko zadovoljili svoje potrebe, želje in izbrane okuse. Vsako zelišče ima svoje zdravilne učinke, v kolikor jih med seboj zmešate, se ta med seboj lepo dopolnjujejo. Lahko si pripravite sadni čaj, zeliščni čaj, pravi čaj ali celo čaj brez teina. Nekaterim ustreza čaj z mlekom, drugim čaj z limono, medom ali sladkorjem.

Ponavadi čajne mešanice pripravljamo iz enakega deleža suhih zelišč, ki jih hranimo v steklenih kozarcih s pokrovom, na temnem in hladnem mestu. Včasih pa okus določenega zelišča popolnoma prevlada, zato je pomembno poiskati pravo ravnovesje med okusom in zdravilnim učinkom. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da je čaj zdravilni napitek in ne nadomestilo pijače. Ob uživanju čajev spijemo vedno dovolj tople in mlačne vode.

Priporočila za domače čajne mešanice

  1. Domači čaj za krepitev imunskega sistema

V mešanico za krepitev imunskega sistema v enakih delih dodamo ameriški slamnik, poprovo meto in suhe šipkove plodove. Dve takšni žlici mešanice prelijemo s pol litra vrele vode in poparek pustimo stati 10 minut. Nato odcedimo in preko dneva spijemo dve skodelici čaja, najbolje pred jedjo.

  1. Domači čaj za podporo ob prehladu

Cvetove lipe in bezga, lučnik ter dobro misel zmešamo v enakih količinah. Dve žlici takšne mešanice prelijemo s pol litra mrzle vode ter zavremo. Čajno mešanico nato kuhamo še 2 minuti in nato odstavimo. Pustimo stati še nekaj minut, nato pa odcedimo. Precejen čaj preko dneva pijemo počasi.

  1. Domači čaj proti črevesnim težavam

V enakih delih dodamo klinčke, kumino, janež, poprovo meto, meliso in timijan. Pripravimo pol litra mrzle vode in jo segrejemo do vretja. Dve žlici čajne mešanice prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5 minut, nato precedimo. Na dan sta priporočljivi dve skodelici čaja.

  1. Domači čaj za pomiritev in boljši spanec

Čajno mešanico za boljši spanec si pripravimo ponavadi pred spanjem in ob stresnih trenutkih. V enakih delih pripravimo mešanico baldrijana, šentjanževke in melise. Žlico mešanice prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati dobri 2 minuti. Nato precedimo in pred spanjem popijemo.

Domači čaji nas lahko spremljajo na vsaki poti

Če ste navdušen hribolazec, dobro veste, kako blagodejni učinek ima čaj, ki ga spijete na vrhu osvojenega hriba. Za prenašanje domačega čajnega pripravka je najpriročnejša termo steklenica. Napitek v njej ostane dolgo časa topel, pokrov na vrhu pa hkrati služi kot skodelica za čaj. Kakovostne termo steklenice najdete med blagovnimi znamkami, kot so Stanley, Camelbak in McKinley.

Termo steklenica je v zimskih razmerah še kako dobrodošla na vseh športnih podvigih, na katere se družina odpravi. Če poleg obvezne malice za otroke v nahrbtnik dodate eno ali dve termo steklenici s čajem, bo družinski malica popolna. Naj vam bo sankanje, smučanje, krpljanje ali le pohod z družino še večji užitek s skodelico toplega domačega čaja.