Pohodništvo in alpinizem

Zimsko pohodništvo: ključna je dobra priprava

Hribi so tudi pozimi dobra motivacija, da ostanemo aktivni.  A zimske razmere so v gorah vendarle povsem nekaj drugega kot v toplih dneh in prijetne poletne destinacije lahko v jesensko-zimskih dneh postanejo zelo zahtevne. Zato je potrebno zimsko turo načrtovati, predvsem pa se dobro opremiti in obuti.

Planinski čevlji morajo segati čez gležnje, saj nam s tem nudijo dodatno oporo in ščitijo gležnje pred mehanskimi poškodbami in zvini. Podplat mora biti narebren (rebrast), iz kvalitetne gume ter tog, da se pri obremenitvi ne zvije, s čimer je korak varnejši.

Visokogorje zahteva drugačne čevlje

Vsekakor je pomembno, da so planinski čevlji še posebej  za pohode v zimskem času nepremočljivi. To pomeni, da imajo dodano membrano, ki v čevelj ne prepušča moče, navzven pa odvaja vlago. Predvsem pa morajo biti udobni in lahki. Zato je priporočljivo, da pomerite čim več različnih modelov, ki se razlikujejo po širini, višini, teži. Prav tako moramo vedeti osnovni namen uporabe planinskih čevljev oz. teren, po katerem bomo z njimi hodili. Za običajen izlet v naravo, ko hodimo po ravnem terenu, ne potrebujemo težkih planinskih čevljev s trdim podplatom.

Za visokogorje, kjer se srečujemo s skalami in kamenjem, pa so močnejši in višji čevlji s trdnim podplatom zelo pomembni.

Še najbolj ključen pri vsem skupaj je osnovni material, iz katerega so narejeni čevlji. Podplat smo že omenili, kaj pa zgornji del?

Kako pravilno pomeriti čevlje?

Ko pomerjamo čevlje, vedno preizkusimo oba čevlja, saj pri večini ljudi dolžina stopala niha za od pol številke do ene številke. Čevlje pomerimo proti koncu dneva, ko so noge utrujene in zatečene, saj bodo v takšnem stanju pogosto tudi na pohodu. Čevlje preizkušamo s podobnimi nogavicami, kot jih bomo kasneje uporabljali na turi.

Izberite le ene nogavice, nič več dvoje, troje, kot je veljalo včasih. S tem namenom nogavicam posvetimo enako pozornost kot čevljem in izberimo kvalitetne nogavice, ki imajo ojačan predel pete in prstov.

Današnji planinski čevlji so izdelani ali iz sodobnih, lahkih materialov, so popolnoma usnjenimi ali pa narejeni iz kombinacije materialov. Usnjeni čevlji so zagotovo nekoliko težji. Usnje zahteva posebno vzdrževanje, redno jih je potrebna impregnirati, bodo pa ob primerni negi zagotovo zdržali dlje in so bolj odporni. Čevlji iz sodobnih materialov so lažji, bolj občutljivi za ostre skale, posebni materiali pa zagotavljajo dobro dihanje stopala ter zaščito pred vlago in mokroto.

Avtor članka: Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in alpinistični inštruktor

Pohodni čevlji Planika Forester MCB31

Pohodni čevlji Lowa Renegade GTX MID

Pohodni čevlji Salomon Quest Primer GTX

Pohodni čevlji Merrell Moab 2 Mid GTX

Pohodni čevlji McKinley Magma MID II

Pohodni čevlji Jak Wolfskin VOJO 3

Še več  visokih pohodnih čevljev poiščite v naši spletni trgovini.