Smučanje

Otroci se vsega naučijo hitreje kot odrasli. Pravi užitek je gledati, kako  hiter je njihov smučarski napredek. Seveda se številni starši srečujejo  z dilemo, kdaj otroka postaviti na smuči, kakšen naj bo njegov razvoj in kdaj ga lahko začnemo učiti smučanja po robnikih. Dejstvo pa ja, da se v vsakem otroku skriva dober karver. Otroci za učenje potrebujejo zabavno okolje. Predvsem nanje ne smemo pritiskati  s prevelikim pričakovanjem. Seveda si moramo skupaj  z njimi postaviti določene  cilje, ki bi jih radi dosegli.  A to mora biti narejeno nevsiljivo, predvsem  pa se moramo zavedati, da ima vsak  otrok svojo časovnico, ki se je ne da  veliko spremeniti.

KATERA JE NAJBOLJŠA STAROST ZA ZAČETEK?

To je seveda odvisno od vsakega otroka. Otroci se vseh stvari v življenju učijo v svojem ritmu. Pri tem je pomembno, koliko energije imajo, kako prenašajo nizke temperature in višjo nadmorsko višino … Načelno velja, da lahko mlajši otroci na snegu preživijo manj časa in tudi čas njihove koncentracije je krajši. Precej je odvisno tudi od splošne telesne pripravljenosti.

KAKO OTROKE MOTIVIRATI?

Če otroci nimajo interesa, to še ne pomeni, da niso sposobni. Treba je le najti pravi način za motivacijo. Metode, ki so zabavne in v veselje, so zagotovo zadetek v polno. Morda lahko začnemo že doma in jim pomagamo, da se  kar na domači preprogi začnejo privajati na smučarske čevlje. Razložiti  jim je treba, kateri čevelj gre na katero nogo, potem lahko nadaljujemo  z zapenjanjem in odpenjanjem smuči. Učitelj pa bo z njimi to nadaljeval  tudi na snegu.

ZAKAJ JE SMUČARSKA ŠOLA ZA OTROKA  PRAVA ODLOČITEV?

Smučarska šola za otroke še zdaleč ni le varstvo na smučišču, ki staršem pomaga, da si lahko za nekaj ur privoščijo brezskrbno vijuganje in jim ni  treba ves čas paziti na svojega nadobudneža. Otroci se bodo v šoli dejansko učili in tudi naučili smučanja. Presenečeni boste, kakšen napredek bodo dosegli v le enem tednu smučarskih počitnic.

ALI NAJ STARŠI OPAZUJEJO PROCES UČENJA?

Ko boste otroka zaupali v učiteljeve roke, vas bo seveda zanimalo, kako mu gre. Če mislite, da morate opazovati ali gledati učne ure, to počnite z varne razdalje, tako da vas otrok ne bo opazil. Tako se bo precej laže osredotočil na proces učenja, ki si ga je zamislil učitelj. Težave, kot so lakota, mraz, utrujenost, srbenje in dolgočasje, ki so resnici na ljubo pogosto izmišljeni  in služijo kot dobrodošel izgovor, bodo z učiteljem avtomatično odpadle.

KDAJ NAJ OTROCI ZAČNEJO UPORABLJATI  SMUČARSKE PALICE?

Otroci se prvih smučarskih korakov učijo brez palic. In tudi ko lahko že samostojno smučajo po bolj strmih terenih, to še vedno počnejo brez palic. Dejstvo je, da se morajo otroške noge najprej navaditi na smuči, palice pa lahko ta proces le zmotijo. Zato z uporabo palic nikakor ni treba prehitevati. Številni učitelji so celo prepričani, da palic ni treba uporabljati pred sedmim letom, ker otroci pred to starostjo še nimajo dovolj razvite križne koordinacije.

KDAJ LAHKO OTROKE ZAČNEMO UČITI SMUČATI  PO ROBNIKU?

Smučanje po robnikih je postalo nekakšen sodobni smučarski standard. A smučanje še zdaleč ni le karvanje. Zato dobri smučarji obvladajo tudi vse klasične smučarske prvine, kot so pluženje, bočno drsenje, oddrsavanje … Res je, da je zarezna tehnika pravzaprav najvišja stopnja smučanja na urejenih progah. A preden se je lotimo, je treba poskrbeti za osnovo. Tudi otroci morajo biti na smučeh suvereni, predvsem pa morajo usvojiti nevtralen smučarski položaj. Njihovo težišče nikakor ne sme biti na petah. Šele takrat so nared, da začnejo zvračati gležnje, kar je osnova zarezne tehnike. Zelo pomembno je, da jih že na začetku navadimo, da z zgornjim delom telesa sledijo smučanju in da ramenski obroč ne prehiteva dogajanja.

KAKŠNA JE PRAVA OTROŠKA OPREMA, KI OMOGOČA ZAREZNO TEHNIKO?

Sodobne smuči metuljaste oblike omogočajo precej hitrejše usvajanje zarezne tehnike. To velja za otroke in odrasle. Za učenje zarezne tehnike nikakor ne smemo imeti predolgih smuči. Če imamo možnost, se začnemo učiti na zelo kratkih smučeh in postopoma prehajamo na daljše. Pri otrocih obstaja še ena pomembna značilnost. Njihove smuči so že tako precej  krajše, kar pomeni, da so pod smučarskim čevljem manj upogljive. To pa otežuje rezanje lokov. V zadnjem času so nekateri smučarski proizvajalci začeli izdelovati komplet smuči in smučarskih čevljev za otroke, ki delujejo kot učinkovita celota. Smuči so bolj upogljive, poleg tega pa so delno  upogljivi tudi smučarski čevlji, kar omogoča preprostejše izvajanje  zavojev v zarezni tehniki.

Tecnopro set otroških smuči XT TEAM

Tecnopro set otroških smuči XT TEAM

Tecnopro set otroških smuči Sweety

Tecnopro set otroških smuči Pulse Team