Ostali športi

Lopar je za teniške igralce precej več kot le športni rekvizit. Je podaljšek roke – desnice, levice ali obeh. Od njihovega razumevanja in uigranosti je odvisna učinkovitost božajanja, vrtenja, razvajanja, negovanja in izstreljevanja žogice iz rumenega filca. Pa tudi to še ni vse. Lopar je nekakšna igralčeva osebna izkaznica. Je nekaj, kar z leti postane del njega. Velika večina največjih asov je dolga leta igrala z enim in istim modelom loparja, čeprav so na trg prihajale vedno nove izpopolnjene različice. Navada je pač železna srajca.

Glede na izjemno izbiro teniških loparjev na trgu, takorekoč vsak igralec – tekmovalec ali rekreativec – lahko najde pravega za svoj slog igre, nivo znanja in nenazadnje tudi okus.

Izberite rekreativen lopar …

Pri izbiri loparjev imajo rekreativci precej več težav kot tekmovalci. Slednji namreč zelo dobro poznajo svoje občutke, točno vedo, na kaj morajo biti pri izbiri pozorni, predvsem pa jim je povsem jasno, kakšne lastnosti mora imeti lopar, da bo dopolnil njihova orožja in omilil šibke točke v njihovi igri. Z rekreativnimi igralci pa je ravno obratno. V večini primerov rekreativci ne vedo, na kaj morajo biti pozorni. Potem se jim primeri še klasična napaka, ko jih zapelje lopar njihovega najljubšega teniškega zvezdnika, ki bi ga želeli vihteti tudi sami. Tako se jim zelo pogosto zgodi, da posežejo po loparju, ki je prezahteven za njihovo znanje in sposobnosti. Tukaj pa izvirajo številne težave. Prva je seveda v tem, da prezahteven lopar povprečnemu rekreativcu ne prinese želenega užitka in napredka. Drugo še večjo težavo pa predstavljajo poškodbe, ki jih povzroči pretežek ali pretrd lopar. Teniški komolec je zelo pogosta poškodba, ki jo v večini primerov zagreši prav napačen lopar.

K sreči se vsega tega zavedajo tudi vsi glavni proizvajalci, ki loparje tako rekoč vseh svojih serij ponujajo v številnih različicah. Z drugimi besedami to pomeni, da si tudi rekreativni igralec lahko omisli lopar v povsem enaki grafiki, kakršen je lopar njegovega najljubšega asa, pod zgornjo površino pa se bo skrivala roki precej bolj prijazna vsebina.

Moški rekreativni teniški lopar Tecnopro FORCE MP

Kakšen je rekreativen lopar?

Rekreativci imajo v svoji igri praviloma dve glavni težavi – njihovi udarci so izvedeni s skrajšanimi zamahi, žogice pa ne zadanejo s poljem optimalnega udarca. Zato potrebujejo lopar, ki jim bo zagotovil nekaj več moči, hkrati pa bo imel veliko polje optimalnega udarca in bo odpustil tudi kakšno napako.

To pomeni, da so za rekreativne igralce primerni loparji, katerih profil je širok med 25 in 30 milimetrov, njihova teža se giblje med 260 in 290 gramov, velikost glave pa naj ne bo manjša od 100 kvadratnih inčev. V Intersportovih prodajalnah je na voljo bogata izbira loparjev s točno takšnimi lastnostmi, ki nosijo podpise svetovno priznanih znamk, kot so Babolat, Head, Prince, Tecnopro in Wilson.

Teniške žogice

Teniške žoge Wilson

Rekreativni igralci pogosto naredijo tudi napako pri uporabi teniških žogic. Pločevinko z žogicami namreč odprejo na igrišču, tik preden začnejo z igro. V tem primeru žogice skačejo izjemno visoko in so kar precej hitrejše. Zato je priporočljivo pločevinko odpreti kakšen dan ali dva pred igro in jih pustiti na zraku. Tako se nekoliko privadijo na drugačen pritisk, igra z njimi pa je precej bolj prijetna.

V vsakem primeru pa velja upoštevati tudi nenapisano pravilo, da si je treba na vsakih pet ur igre privoščiti nove žogice.

Našo ugodno ponudbo opreme za tenis si lahko ogledate na spodnji povezavi: