Povzetek

Tek

Tako športna ura, kot mobilni telefon sta neke vrste miniaturni zapestni računalnik. Pravzaprav se zdi skorajda neverjetno, da lahko tako majhna naprava, ki jo imamo vse čas pri sebi, opravlja tolikšno število meritev. Meri hitrost in opravljeno pot, podatke o srčnem utripu, porabljene kalorije, tudi pot si je možno nastaviti in izbrati program treninga. Alternativa športni uri je lahko tudi pametni telefon, na katerega je možno naložiti številne tekaške aplikacije.

Vsestranskost

Dejstvo je, da sta tako športna ura kot pametni telefon postala nepogrešljiva tekaška pripomočka, ki sta uporabna tudi pri številnih drugih aktivnostih, kot so pohodništvo, plavanje, kolesarjenje… Če se osredotočimo na tek, lahko brez dvoma zapišemo, da si brez njiju resnega ukvarjanja s tekom ni več mogoče predstavljati. Tekači so namreč od nekdaj sanjali o tem, da bi vseskozi vedeli podatek o trenutni hitrosti pretečeni razdalji. In merilniki to zmorejo brez težav. To jim omogoča vgrajeni GPS, ki precej natančno meri tako hitrost kot tudi razdaljo. Tako se tekači lahko navadijo na tek pri različni hitrosti in v različnem tempu. Nekateri tako izboljšajo svoj notranji občutek, da lahko dozirajo svojo hitrost na 5 sekund natančno. Afriški tekači lahko to počnejo takorekoč na sekundo natančno. To je zelo pomembno predvsem za pripravo na polmaraton in maraton.  Hitrost, ki je čim bolj enakomerna, je namreč ključna za končni uspeh. Poleg tega pa merijo tudi srčni utrip in pokurjene kalorije, kar je zelo pomemben podatek pri sestavljanju športne diete.

Razmislite o funkcijah, ki jih boste redno uporabljali

Pri izbiri ure razmislite tudi, za katere športe jo želite uporabljati. Nekateri modeli namreč ponujajo funkcije, ki podpirajo različne športne aktivnosti. In temu primeren je tudi nabor funkcij, ki jih omogočajo. Poleg zgoraj omenjenih, naprednejši modeli omogočajo še prilagodljivo načrtovanje in vodenje treninga, prednaložene tekaške programe, status okrevanja, …

Aplikacij za spremljanje športnih aktivnosti, ki si jih lahko naložite na pametni telefon, na spletu kar mrgoli. Zato boste morali v prvi fazi nekaj časa nameniti pregledu ponudbe in izbiri najbolj primerne. Prav tako lahko tudi pri aplikacijah izbirate med aplikacijami, namenjenimi zgolj za določen šport, npr. tek, in aplikacijami, ki so primerne za spremljanje napredka pri različnih športih. Preden boste aplikacijo naložili, na telefon, boste morali z njo deliti nekaj osebnih podatkov, potem pa se spoznavanje šele začne. Po nekaj treningih boste lahko ocenili ali vam izbrana aplikacija zadostuje in na prijazen in pregleden način prikazuje podatke.

Motivacija

Sodobni merilniki, v obliki ure ali telefona, so tudi odlično motivacijsko sredstvo, saj uporabnike spodbujata h redni in sistematični aktivnosti z jasno zastavljenimi cilji. Tako ure kot pametni telefoni omogočajo tudi kasnejšo računalniško analizo, s pomočjo katere lahko ugotovimo, ali treniramo pravilno, oziroma kako prilagoditi svoj trening. Preko socialnih omrežij pa lahko svoje dosežke delimo in primerjamo z drugimi tekači. Če želite več interaktivnosti – nekatere aplikacije omogočajo napredne zvočne signale z govorom.

Kaj je bolj udobno?

Športna ura je za resno ukvarjanje s tekom udobnejša opcija, saj je na zapestju povsem nemoteča. Na drugi strani pa je telefon včasih prevelika in lahko tudi pretežka naprava. Na srečo sicer obstajajo sicer posebni pasovi, s pomočjo katerih si telefon lahko pripnemo na nadlakt. Nekateri pa ga spravijo kar v žep, si ga zataknejo za pas ali ga držijo v roki. A nobena od teh rešitev ni optimalna in je moteča za tek. Po drugi strani pa aplikacije, ki jih naložimo na telefon, omogočajo več interaktivnosti v realnem času.  Možno si je nastaviti zvočna opozorila, deliti fotografije s treninga, si predvajati glasbo …

Športne ure so uporabne tudi za druge aktivnosti. Zelo dobro se obnesejo pri športih, ki se odvijajo v naravi, saj lahko služijo kot kompas, višinomer ali navigacija. V večini primerov so vodo-odporne, zato jim dežne kaplje ne morejo do živega.

Če imate na zapestju pričvrščeno športno uro, je odveč strah, da bi jo kje izgubili ali poškodovali. Medtem pa pri telefonu, ki hrani veliko količino naših osebnih podatkov, tega dejavnika ne odmislimo povsem.

Tek kot zabava in sprostitev ali čas za odklop?

Na odločitev, ali teči s  športno uro ali telefonom, bo pri marsikaterem rekreativnem tekaču vplivalo dejstvo, ali teče občasno in za zabavo in sprostitev ter si želi tek še popestriti, npr. s poslušanjem najljubše glasbe, ali pa mu tek predstavlja odklop od vsakodnevnih obveznosti in čas, ki ga izkoristi, da prevetri in umiri misli. Tisti, ki uživajo v zvokih iz narave, si najbrž ne bodo

Za konec velja omeniti še, da so sodobne športne ure vse bolj tudi modni dodatek. Zato so primerne tudi za vsakodnevno uporabo, saj se povsem zlijejo tudi z bolj elegantnimi oblačili. Predvsem za ženske športnice pa proizvajalci oblikujejo več različnih barvnih kombinacij. Pri nekaterih urah pa je možno menjati paščke ur, da barvna usklajenost ne bo pod vprašajem.