Pohodništvo in alpinizem

Pohodništvo z otroki

Družinsko pohodništvo je izjemno prijetna, zabavna in zdrava aktivnost. Če začnete otroke že zelo zgodaj jemati s sabo v gozd, hribe, gore in v naravo, jim boste naredili celo vrsto uslug. Že zgodaj se bodo navadili ceniti bivanje v naravi in na svežem zraku. Če jim boste zaupali še kakšno skrivnost preživetja na prostem, še toliko bolje.

A kot vsaka stvar, tudi pohodništvo z otroki na začetku ni najbolj enostavno. Treba je imeti nekaj potrpljenja in razumevanja. Z otroki nikakor ne boste dosegali hitrostnih rekordov. Za turo, ki bi jo sami opravili v eni uri, boste z otroki potrebovali vsaj poldrugo uro.

Otroci pač potujejo počasneje, saj imajo nenazadnje precej krajši korak. Poleg tega se prej utrudijo in posledično potrebujejo več počitka. Predvsem pa imajo drugačne interese. Naravo opazujejo drugače, za njih je tam več novosti, ki jim seveda posvečajo več pozornosti.

Izbira ture

Zato je zelo pomembno, da za pohode z otroki izbirate primerne ture. To velja tako za zahtevnost kot tudi za višino in dolžino. Začnite s krajšimi pohodi in če bodo otroci uživali, postopoma prehajajte na nekoliko zahtevnejše in daljše pohode.

Otroški nahrbtnik

Otroci so praviloma naravnani tako, da si želijo biti kot odrasli. Na pohodih to pomeni, da želijo imeti svoj nahrbtnik. To željo jim seveda uresničite. Hkrati pa pazite, da jim boste namenili otroški nahrbtnik, v katerem bo res le nekaj najnujnejših stvari. Otroški nahrbtnik mora biti čim lažji.

Naj imajo občutek, da so vodniki

Otroci izjemno uživajo v vlogi vodnika. Če jim boste zaupali, da vodijo vašo družinsko četico, bodo navdušeni in ponosni. Ko vam bodo sporočali, kaj se nahaja za naslednjim ovinkom, bodo imeli občutek, da oni vodijo vas. In vse to povečuje njihovo motivacijo. Predvsem pa zmanjšuje občutek

utrujenosti.

Pogosti postanki

Otroci se seveda utrudijo nekoliko hitreje. Zato turo načrtujte tako, da vključite čim več krajših postankov. Otrokom sprosti sporočajte, kjer se boste naslednjič ustavili in koliko poti jih še loči od vrha. Predvsem pa s sabo vzemite dovolj hrane in pijače, ter poskrbite za pravilno hidracijo otrok.

Nosila

Na pohod lahko vzamete tudi dojenčke, ki jih nosite v posebej prirejenih hrbtnih nosilih. Načeloma velja pravilo, da na ta način s sabo lahko

vzamete otroka starega od šest mesecev do poldrugega leta. Posebna nosila so podobna nahrbtniku in so posebej prirejena za nošenje otrok. Izbira kakovostnega nosilca je ključnega pomena. Nošenje otroka na hrbtu je namreč precej naporno in predstavlja kar precejšno obremenitev za hrbtenico. Zato morate imeti nosilec s ergonomsko zasnovanim ogrodjem, katerega naramnice so dobro oblazinjene in katerega hrbtišče se dobro prilega hrbtu, hkrati pa je opremljeno s prezračevalnimi kanali. Udobno mora biti tudi vašemu otroku. Ogrodje ne sme tiščati ne vas ne njega. Otrok mora biti nameščen varno in udobno, na vseh pomembnih točkah pa mora biti dobro oblazinjen. Marsikdo se odloči tudi za uporabo takoimenovanega kengorujčka. Glede na to, da je otrok nameščen na sprednjem delu, je primeren za krajše sprehode, pri daljših pa se boste precej hitro utrudili.

Varnost

V vsakem primeru imejte v mislih varnost. Odpravite se na ture, na katerih otroci ne bodo izpostavljeni nevarnosti. Seveda pred turo preverite vremensko napoved. Če boste v nosilcu nosili dojenčka, se vseskozi zavedajte, da ste manj stabilni, zato naj bo vaše gibanje temu primerno previdno in premišljeno.