Pohodništvo in alpinizem

Pohodniška obutev Mckinley

Prava pohodniška obutev je najbolj pomemben del opreme. Le v pravi pohodniških čevljih se bomo počutili varno in udobno. Kako se obujemo za pohode v naravi je v glavnem odvisno od tega, kje se bomo sprehajali, potikali, raziskovali, vzpenjali.

Pohodni čevlji za sprehod in lažji pohod

Za tovrstno aktivnost so primerni nizki pohodni čevlji, v nekaterih primerih tudi čevlji za tek po brezpotjih. Najpomembnejši del pohodniško-sprehajalne obutve je podplat. Priporočljivi so podplati srednje mehkobe, ki zagotavljajo dovolj udobja, ter modeli, ki so opremljeni s posebnimi sistemi blaženja.Profil podplata mora biti dovolj grob, da dobro zagrabi tudi na mehkejšem terenu.Spodnja plast podplata naj bo izdelana iz kakovostne gume, ki omogoča dober oprijem tudi na mokrem in vlažnem terenu.
Večina proizvajalcev za izdelavo zgornjega zunanjega dela pohodniških čevljev uporablja trpežne tehnične materiale, ki kljubujejo tudi srečanjem s koreninami in skalami.

Nekateri modeli so opremljeni s posebnimi vezalkami, ki omogočajo enakomerno zategovanje, predvsem pa jih ni potrebno zavezovati.

Pohodni čevlji za sredogorje

Hoja po sredogorju zahteva že nekoliko bolj kompaktno obutev. Primerni so čevlji srednje višine, ki segajo čez gleženj. Ta višina daje solidno oporo, ki je predvsem pri sestopih po nekoliko zahtevnejših terenih še kako dobrodošla.
Priporočljivo je, da so čevlji izdelanih iz nepremočljivih materialov, po možnosti celo iz goreteksa ali podobnega materiala, ki nogo vseskozi ohranja na suhem. Zgornji material mora biti trpežen, ponavadi gre za sodobne tehnične materiale ali za kombinacijo z usnjem.
Podplat ne sme biti premehek, saj je teren v sredogorju pogosto precej grob. Profil podplata mora biti dovolj robusten. Nekateri modeli so opremljeni s posebnimi sistemi blaženja, ki so še posebej uporabni pri sestopih. Guma na podplatu mora omogočati dober oprijem tudi v mokrem, hkrati pa mora biti dovolj trpežna, da je ne ranijo udarci v skale in ostro kamenje.

Pohodni čevlji za visokogorje

Ko gremo nad dva tisoč metrov visoko, se moramo seveda primerno obuti.
Za  viskogorje so primerni bolj trpežni planinski čevlji, ki morajo biti obvezno visoki, izdelani iz trdnega in trpežnega materiala.Podplat mora biti izdelan iz nekoliko trše gume, ki v vseh vremenskih pogojih nudi dober oprijem, hkrati pa je odporen na ostre skale in kamenje.
Za izlete v visokogorje so, ne glede na letni čas, v katerem zahajate tja gor, priporočljivi čevlji iz nepremočljivih materialov. Če v hribe hodite v zimskih mesecih, so priporočljivi modeli, na katere je možno natakniti dereze.