Smučanje

Slovenski športniki že vrsto let osvajajo medalje na zimskih olimpijskih igrah. To je na nek način povsem razumljivo, saj že od nekdaj veljamo za narod, ki množično goji takorekoč vse zimsko-športne discipline.

Začelo se je že v bivši Jugoslaviji. Na zimski olimpijski zemljevid nas je prvi postavil alpski smučar Jure Franko. Njegovi srebrni veleslalomski medalji s sarajevskih iger 1984 je sledila vsenarodna evforija. V Sarajevu pa se je celo prijel rek: “Volimo Jureka više od bureka.” Leta 1988 so v Calgaryu z osvojenimi srebrnimi medaljami navduševali alpska smučarka Mateja Svet in skakalci na ekipni tekmi (Matjaž Debelak, Miran Tepeš, Primož Ulaga, Matjaž Zupan). Skakalec Matajž Debelak pa je na posamični tekmi osvojil še bronasto medaljo.

Albertville, Francija, 1992

Kot samostojna država smo na zimskih olimpijskih igrah prvič nastopili v Albervillu leta 1992. Kljub temu da smo imeli dokaj močni reprezentanci v alpskem smučanju in smučarskih skokih, se ob uvodnem krstu nismo razveselili nobene medalje. A vseeno so bile te igre za slovenski šport in narod zgodovinsko simbolnega pomena.

Lillehammer, Norveška, 1994

V Lillehammerju 1994 smo dočakali tudi prve medalje kot samostojna država. Bronaste kolajne so osvojili alpski smučarji Alenka Dovžan, Katja Koren in Jure Košir.

Salt Lake City, ZDA, 2002

Leta 2002 so nas v Salt Lake Cityu spet razveselili skakalci Damjan Fras, Robert Kranjec, Primož Peterka in Peter Žonta, ki so na ekipni tekmi osvojili bron.

Vancouver, Kanada, 2010

Vancouver 2010 si bomo zapomnili predvsem po bronasti medalji smučarske tekačice Petre Majdič, ki je bila dosežena na tako neverjeten način, da se je svetila kot ‘zlata posuta z diamanti’. Poleg nje je svoji prvi dve srebrni olimpijski medalji osvojila tudi Tina Maze.

Soči, Rusija, 2014

Prav Črnjanka je tudi prva in zaenkrat tudi edina slovenska zimska športnica, ki je osvojila zlato olimpijsko medaljo. Pravzaprav je v Sočiju 2014 osvojila kar dve – v smuku in veleslalomu. S skupno štirimi medaljami pa je tudi naša najuspešnejša zimska olimpijka.

Igre v Sočiju so bile tudi daleč najuspešnejše za slovensko zimsko odpravo. Naši športni junaki so skupno osvojili kar osem medalj. S tem dosežkom smo se uvrstili na vrh seznama najuspešnejših udeleženk po številu osvojenih medalj na prebivalca.

Pjongčang, Južna Koreja, 2018

9.februarja se v Pjongčangu v Južni Koreji začenjajo 23. zimske olimpijske igre, na katerih bo slovenska odprava štela enainsedemdeset športnikov. Na otvoritveni slovesnosti pa bo slovensko zastavo nosila ena izmed junakinj Sočija – smučarska tekačica Vesna Fabjan.

Takoj pa se seveda postavlja vprašanje, ali je možno ponoviti uspeh izpred štirih let, ko so slovenski športniki sami sebi postavili res visoke standarde.

Kje imamo torej najbolj realne možnosti za osvojitev medalje? Verjetno je glavni adut biatlonec Jakov Fak, ki je v letošnji zimi že prikazal nekaj izjemnih predstav. Boja za najvišja mesta se lahko nadeja tudi smučarski krosist Filip Flisar. Med kandidati za odličja so tudi smučarski skakalci na čelu s Petrom Prevcem in snežni deskarji na čelu z Žanom Kranjcem in Rokom Margučem. Kar nekaj naših športnikov pa je na seznamu tihih favoritov, ki lahko ob ugodnem razpletu dogodkov presenetijo. Med njimi so zagotovo alpske smučarke, ki v letošnji sezoni predvsem v veleslalomu in kombinaciji dosegajo odlične rezultate. Ana Drev, Ana Bucik in Meta Hrovat so že občutile slast zmagovalnega odra.  Podobno velja tudi smučarke skakalke, ki so se v zadnjih sezonah že pogosto uvrščale na oder za najboljše.

Ne glede na rezultate in število osvojenih medalj, pa nenazadnje še vedno velja tudi staro olimpijsko načelo, ki ga je izrekel baron Pierre de Coubertin, oče olimpijskih iger moderne dobe: “Pomembno je sodelovati in ne zmagovati.”

V začetku marca pa bo Pjongčang gostil tudi Paraolimpisjke igre, kjer bo slovenske barve zastopal alpski smučar Jernej Slivnik.