Trendi

Leto 2022 je bilo kar se tiče športnih dogodkov izjemno pestro. Zimske olimpijske igre, evropsko prvenstvo v košarki, odbojki, plezanju in atletiki ter Tour de France je le nekaj dogodkov, ki so za nekaj časa gledalce prikovali pred televizijske zaslone. In kako so se odrezali slovenski športniki?

Najbolje je, da začnemo pregled kar z zimskimi olimpijskimi igrami, ki so se med 4. in 20 februarjem odvijale v Pekingu. Podobno kot na preteklih olimpijskih igrah nas naši športniki tudi tokrat niso razočarali in prinesli domov kar 7 odličij.

Urša Bogataj – zlata olimpijska medalja v Pekingu

Urša Bogataj je na olimpijskih igrah osvojila svoj največji uspeh v karieri in postala prva zlata olimpijka po Tini Maze. 26-letna športnica je bila na srednji skakalnici pred vsemi ostalimi tekmovalkami in tako poskrbela za navdušenje v domovini. Z dobrimi nastopi je nadaljevala tudi v svetovnem pokalu in na koncu osvojila skupno 3. mesto.

Nika Križnar – bronasta olimpijska medalja

Da Slovenke niso od muh, je bilo jasno že po prvih skokih na treningih, ki so se odvijali na olimpijski skakalnici. Uspeh Urše Bogataj je s 3. mestom dopolnila Nika Križnar in svojo zbirko medalj povečala še za bronasto olimpijsko medaljo. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Nika končala na drugem mestu, le za Avstrijsko Marito Kramer.

Mešana in moška ekipa v skokih – zlata in srebrna olimpijska medalja

Slovenci smo že vrsto let skakalna velesila in to smo dokazali tudi na ekipnih tekmah na srednji in veliki skakalnici. Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc so deklasirali konkurenco in v tekmi mešanih ekip z ogromno točkovno razliko osvojili zlato olimpijsko medaljo. Le nekaj dni za tem pa nas je navdušil tudi moški del ekipe, saj so Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc na ekipni tekmi osvojili 2. mesto. Peter Prevc pa je na posamični tekmi le za las zgrešil medaljo in osvojil 4. mesto.

Žan Kranjec – srebrna olimpijska medalja

Čeprav Žan Kranjec do olimpijskih iger ni imel takšnih rezultatov kot v preteklih sezonah, pa ga na vseh večjih tekmah uvrščajo v ožji krog favoritov. Veleslalomski vrh je tako širok, da je na vsaki tekmi vsaj 10 tekmovalcev, ki lahko stopijo na zmagovalni oder. Zato smo tudi v Pekingu od Žana veliko pričakovali. In ni nas razočaral, saj je na izjemno razburljivi tekmi še enkrat več dokazal iz kakšnega testa je in osvojil srebrno medaljo.

Tim Mastnak – srebrna olimpijska medalja

Na olimpijskih igrah pa so nas navdušili tudi deskarji na snegu. Tim Mastnak je v svetovnem pokalu do sedaj osvojil dve zmagi, vendar je na vseh večjih tekmovanjih vedno tik pod vrhom. Tudi na olimpijskih igrah se je izjemno odrezal in osvojil 2. mesto, zlato medaljo pa zgrešil le za nekaj centimetrov.

Glorija Kotnik – bronasta olimpijska medalja

Največje presenečenje olimpijskih iger v Pekingu je zagotovo Glorija Kotnik. Na tekmah svetovnega pokala še ni stala na zmagovalnem odru, zaradi težav s poškodbami pa se je že hotela posloviti od deskanja na snegu. In še dobro, da se ni, saj nas sicer ne bi razveselila z izjemno predstavo v paralelnem veleslalomu, ko je osvojila presenetljivo 3. mesto.

Tadej Pogačar – 2. mesto na Tour de France

Po dveh zmagah na Tour de France se je kolesarska publika spraševala, ali lahko Tadej Pogačar znova poseže po najvišjem mestu. Tokrat je bil od njega boljši le Jonas Vingegaard, vendar je Tadej pokazal svojo borbenost in mojstrstvo vse do zadnje etape. Na celotnem Touru je osvojil je tri etape, 2. mesto v skupni razvrstitvi in še priznanje za najboljšega mladega kolesarja.

Kristjan Čeh – svetovni prvak in evropski podprvak v metu diska

Čeprav je Kristjan Čeh star šele 23 let, pa je v metu diska osvojil že veliko uspehov. Vrhunec njegove kariere je zagotovo 1. mesto na svetovnem prvenstvu v Oregonu, ko se je v zgodovino atletike vpisal tudi kot najmlajši svetovni prvak v metu diska. Uspešno sezono je nadgradil še z osvojitvijo 2. mesta na evropskem prvenstvu v Münchnu.

Janja Garnbret  – trikratna evropska prvakinja

Janja Garnbret je v svoji karieri osvojila praktično vse, kar se je osvojiti dalo, pa vendar vedno znova navduši s svojimi presežki. Podobno je bilo tudi na evropskem prvenstvu v plezanju v Münchnu, ko je osvojila 1. mesto v vseh disciplinah, v katerih je nastopila. Postala je trikratna evropska prvakinja in še enkrat več dokazala, da gre za svetovni športni fenomen.

Slovenska odbojkarska reprezentanca – 4. mesto na evropskem prvenstvu

Slovenski odbojkarji vedno znova, ko nastopijo na večjem tekmovanju, navdušujejo s svojo borbenostjo. Potem ko so bili v letih 2015, 2019 in 2021 evropski podprvaki, so letos na svetovnem prvenstvu osvojili izjemno 4. mesto. Čeprav je bilo v 4. mestu čutiti nekaj razočaranja, pa gre za enega največjih slovenskih športnih uspehov vseh časov.

Naslov svetovnega prvaka Tima Gajserja, 5. mesto Andreje Slokar na olimpijskih igrah, 11. mesto Ane Bucik na olimpijskih igrah, uvrstitev hokejistov med elito, pa še bi lahko naštevali. Seznam športnih uspehov v letu 2022 je izjemno dolg, zato tudi tistim, ki jih tu nismo omenili, iskreno čestitamo.