Ostali športi

Sankanje je zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih načinov za preživljanje zimskih dni. Če vas mika ta izjemno zabavna in sproščujoča aktivnost, preverite naš izbor priljubljenih lokacij za sankanje.

Za sankanje ne potrebujete nobenega posebnega predznanja, ampak le obilo dobre volje in primerno lokacijo. S sankami se lahko spustite že po bližnjem hribu ali se odpravite na katero od sankaških prog v Sloveniji, prav tako pa boste urejena sankališča našli tudi na nekaterih urejenih smučiščih. Lokacij za sankanje je torej zelo veliko, zato vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj idej.

Gorenjska regija

Na Gorenjskem se urejena sankališča nahajajo skorajda že na vsakem smučišču. Tako se lahko odpravite na sankanje na smučišča Kranjska gora, Stari Vrh, Vogel in Soriška Planina, veliko ljubiteljev sankanja pa preživlja zimske dni tudi na Pokljuki. Če vas zanimajo nekoliko bolj adrenalinski podvigi na sankaških progah, vam priporočamo:

Ljubelj: Na spust s prelaza Ljubelj se lahko odpravite podnevi ali ponoči, vse od decembra do marca. Do koče na Ljubelju, ki je izhodiščna točka, se morate povzpeti peš, vendar pot ni zahtevna in jo zmorejo tudi mlajši otroci. Zagotovo je vaš trud na koncu poplačan, saj boste na celotni 2.500 metrov dolgi progi izkusili obilo adrenalina.

Jezersko: Sankanje ima na Jezerskem kar 18-letno tradicijo. V bližini Planšarskega jezera je 740 metrov dolga sankaška proga, ki jo zasnežujejo in urejajo s teptalcem ter je primerna za vse starosti. Do vrha sankaške proge vas zapeljejo, zadnjih 80 metrov pa je treba prehoditi. Cena sankanja je 18 EUR za odrasle in 14 EUR za otroke, vključuje pa 3 vožnje in izposojo sank.

Gozd Martuljek: Sankaška proga v Martuljku je dolga 2.500 metrov in boste opravili 280 metrov višinske razlike. Proga je bila ena prvih, ki je bila osvetljena, zato se lahko odpravite tako na nočno kot tudi na dnevno sankanje. Za dnevno sankanje boste morali odšteti 14 EUR, za nočno sankanje pa 17 EUR, v kar je všteta izposoja sank in 2-krat prevoz do izhodišča.

Krvavec: Na Krvavcu poteka sankanje za vse generacije na urejenem sankaškem poligonu na Kriški planini, kjer je tudi najdaljši trak v Sloveniji, ki je dolg 60 metrov. Uporaba tekočega traku in sankaškega poligona je brezplačna.

Krvavec ponuja tudi nočno sankanje na delno osvetljeni progi, vendar le ob petkih in sobotah zvečer med 16.30 in 19.00 uro. Če imate svoje sanke, boste odrasli morali za to nepozabno doživetje odšteti 22 EUR, otroci od 6. leta naprej 18 EUR, medtem ko je sankanje za otroke do 5. leta starosti brezplačno. V ceno sankanja je všteta tudi vožnja s kabinsko žičnico in neomejeno število voženj s 4-sedežnico Tiha dolina. Za izposojo sank je treba odšteti dodatne 3 EUR.

Štajerska regija

Rogla: Rogla je pravo snežno igrišče na prostem, zato boste poleg smučišč našli tudi urejene terena za sankanje. Za vse sankače je v bližini Zlodejeve dežele urejen poligon za najmlajše, na katerem se lahko otroci brezskrbno sankajo.

Mariborsko Pohorje: Na vrhu Mariborskega Pohorja je brezplačno sankališče za mlajše in večje otroke. Sankanje je možno tudi na Arehu, kadar pa je dovolj snega, običajno uredijo tudi sankališče ob spodnji postaji gondole in otroški park pred hotelom Arena.

Koroška regija

Kope: Smučišče Kope nad Slovenj Gradcem je prav tako raj za zimsko rekreacijo. Sicer ne spada med večja smučišča, pa vendar se tudi tu najde veliko terenov za sankanje, kot je na primer manjše sankališče v bližini Grmovškovega doma.

Logarska dolina: Tudi Logarska dolina ponuja več lokacij za sankanje, saj je v celotni dolini več urejenih sankališč. To so sankališče ob kapeli pri vstopu v park, ob smučišču Logarska dolina in ob turistični kmetiji Lenart. Vsa sankališča so brezplačna, sanke pa si je mogoče tudi izposoditi.

Osrednjeslovenska regija

Velika Planina: Če vas zanima dnevno sankanje na Veliki Planini, potem se lahko sankate pri zgornji postaji nihalke ali v otroškem parku, ki je 5 minut hoje stran. Sankanje od zgornje postaje sedežnice navzdol v času smuke ni možno in je namenjeno le nočnemu sankanju.

Nočno sankanje je organizirano ob petkih in sobotah med 17.15 in 19.30, in sicer po urejeni in osvetljeni sankaški progi. Če se boste na nočno sankanje odpravili z nihalko, boste odrasli morali odšteti 28 EUR, otroci od 6. leta naprej 17 EUR, na voljo pa so tudi popusti za družinske vstopnice, študente in upokojence. Izposoja sani vas bo stala dodatnih 7 EUR. Ker je število oseb na sankališču omejeno, se priporoča rezervacija termina.

Goriška regija

Kobariški Stol: Sankanje s Kobariškega Stola je organizirano s terenskimi vozili, ki vas iz Bovca odpeljejo na izhodiščno točko. Proga je dolga 3.600 metrov, kar pomeni kar 3 ure nepozabnega adrenalina. Za ceno je treba poslati povpraševanje, vanjo pa je všteta izposoja sank in prevoz na izhodiščno točko.

 

Mangart: Sankaška proga z Mangarta je ena najdaljših pri nas, saj je dolga kar 4.500 metrov. Sankanje je mogoče le v organizirani skupini, na izhodiščno točko vas zapeljejo s terenskimi vozili. Za to boste odšteli 27 EUR, v kar je všteta tudi izposoja sank.

Če ste na goriškem koncu, zagotovo ne bo odveč preizkusiti sankaških terenov na smučišču Cerkno. Glede na to, da gre za enega najbolj priljubljenih smučišč pri nas, je tudi za sankanje dobro poskrbljeno.

Na sankanje s kvalitetno zimsko opremo

Za nepozaben sankaški dan boste potrebovali kvalitetno zimsko opremo. Poleg toplih oblačil so najbolj pomembne sanke, ki bodo poskrbele za brezskrbno spuščanje po zasneženih pobočjih. V naših prodajalnah in spletni trgovini so na voljo različni tipi sank:

  • Lesene sanke, ki so izdelane iz bukovega lesa in so primerne za odrasle in otroke. Nanje je mogoče namestiti tudi ograjico za otroke.
  • Otroške sanke, ki imajo sodobno zaobljeno zasnovo brez ostrih robov. Izdelane so iz materiala odpornega na nizke temperature in imajo vgrajeno zavoro za varnejše ustavljanje.
  • Otroške sanke za najmlajše otroke, ki so primerne za starost od 1 do 3 let. Izdelane so iz kakovostne plastike in oblikovane tako, da otrok ne pade ven.
  • Disk za sankanje je izdelan iz plastike. Vgrajene zavore omogočajo varnejše zaustavljanje, dva stranska ročaja pa preprečujeta, da bi vas med drsenjem vrglo z diska.
  • Lopata za sankanje je izdelana iz plastike, ki je odporna na mraz in primerna za otroke od 3 let naprej.
  • Krožnik za sankanje, ki ima privzdignjene robove in je primeren za otroke od 8. leta starosti. Za usmerjanje in zaviranje se uporabljajo noge.

Slovenska sankališča so pravi raj za nepozabno zimsko pustolovščino in ne glede na to, kam se boste odpravili, smo prepričani, da vam ne bo dolgčas!