Plavanje

Supanje – šport, ki je imel pred leti zgolj peščico zanesenjakov, je danes eden najbolj priljubljenih in najhitreje rastočih vodnih športov po svetu in pri nas. Razvija se tako tekmovalni kot rekreativni del športa, sup deske pa so v zelo kratkem času postale pogosti spremljevalec predvsem poletnih počitnic. Priljubljenosti sledeč so se razvile sup deske različnih velikosti in oblik.

VRSTE SUP DESK

V osnovi se supi delijo na napihljive in trde deske. Prve so bolj praktične za prevažanje in shranjevanje od slednjih, so tudi manj občutljive na udarce in bolj varne pri padcih ter tako bolj primerne za splošno družinsko uporabo in začetnike.

Trde deske so običajno namenjene bolj izkušenim uporabnikom ali tekmovalcem za različne discipline. Dosegajo večje hitrosti, omogočajo izvajanje različnih manevrov v valovih in v zahtevnih pogojih. So manj praktične za shranjevanje in bolj občutljive za rokovanje.

  • »ALLROUND« oz. VSESTRANSKE deske so najbolj razširjen razred sup desk za rekreativce in družinsko uporabo. Običajno so nekoliko širše in zato nudijo večjo stabilnost.
  • TOURING deske so namenjene bolj izkušenim suparjem, saj so hitrejše, daljše, ožje in manj stabilne. So odlična izbira za daljše ture. Dolžine teh desk so od 350 do 430 cm, širine pa med 70 in 85 cm.

IZBIRA PRVEGA SUPA:

Pri izbiri sup deske je potrebno upoštevati tudi težo uporabnika. V tabeli spodaj lahko preverite, katera deska vam bo glede na telesno maso najbolj ustrezala upoštevajoč, da boste na supu sami.

TELESNA MASA PRIMERNA SUP DESKA
40-65 kg dolžina do 300 cm oz. 10 čevljev, širina 79 cm oz. 31 palcev, volumen do 200 litrov
65-80 kg dolžina od 300 do 350 cm oz. od 10 do 11.5 čevljev, širina od 80 do 86 cm oz. od 32 do 34 palcev, volumen (cca) 220 litrov
80-90 kg dolžina od 300 do 430cm oz. od 10 do 14 čevljev, širina od 80 do 86 cm oz. od 32 do 34 palcev, volumen 250 litrov ali več

Namig:

Večja in širša kot je deska, težje je veslanje in manevriranje za lažje uporabnike ter obratno za težje uporabnike. Izkušeni suparji za doseganje višje hitrosti izbirajo ožje in daljše deske.

VESLA

Poleg deske je veslo ključni del opreme in zelo vpliva na uporabniško izkušnjo tako začetnika kakor izkušenega suparja. Narejena so lahko iz različnih materialov:

  • Aluminijasta vesla so najbolj osnovna in težja v primerjavi z ostalimi. Primerna so za začetnike in nezahtevne uporabnike. Velja opozoriti, da aluminijasta vesla ne plavajo na vodni površini, zato ga ne puščajte v vodi.
  • Vesla iz steklenih vlaken so najbolj pogosta, lahko so tudi mešana z drugimi materiali, kot so bambus ali karbon. So lažja in močnejša od aluminijastih.
  • Karbonska vesla, narejena iz ogljikovih vlaken, so najlažja in najmočnejša. So zelo odzivna in moč zaveslaja najbolj učinkovito pretvarjajo v energijo, ki poganja sup.

Lopata vesla je lahko različnih oblik in velikosti, za lažje veslače se priporoča manjša površina za težje pa večja površina lopate.

Namig:

Dolžino vesla za začetek nastavite od 10 do 20 cm višje od telesne višine. Preizkusite različne dolžine, da ugotovite sebi najbolj ustrezen in učinkovit položaj pri veslanju.

Kaj še potrebujemo za supanje?

  • Smernik je nepogrešljiv del opreme, ki nam pomaga ohranjati smer veslanja. Namestimo ga v za to namenjeno odprtino na spodnjem zadnjem delu oz. krmi deske.
  • Varnostna vrvica, ki si jo pričvrstimo okrog gležnja, je v primeru padcu edina vez med nami in desko in nekakšna varovalo, da nam deske ne odnese.
  • Tlačilka z merilcem pritiska in dvosmernim delovanjem za napihovanje (in izpihovanjem) supa.
  • Pribor za manjša popravila

Omenjeni dodatki za supanje so običajno že priloženi v kompletu s sup desko, lahko pa jih kupite tudi samostojno. Na voljo so tudi vodoodporne torbice za mobilni telefon ali ključe ter nekoliko večje nepremočljive torbe, ki vam bodo prišle prav, če se odpravljate na daljši izlet s supom.

Supanje je zagotovo ena lepših vodnih aktivnosti, ki omogoča raziskovanje, zabavo in športno aktivnost, popolnoma prilagojeno vašim željam. Naj vaš novi sup nikar ne čaka le na dopust – svoj prosti čas lahko aktivno preživite s supom tudi na bližnjem jezeru ali reki.

Avtor: Tomaž Jensterle, tekmovalec v supanju