Povzetek

Trendi

Planica je sicer sinonim za smučarske skoke in polete. A v resnici je to zimski raj, ki so ga za svoje vzeli tudi smučarski tekači. Konec februarja 2023 bo dolina pod Poncami končno gostila tudi svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

Planica je za nordijski šport nekaj podobnega kot Wimbledon za tenis ali Kitzbühel za alpsko smučanje. Pravzaprav je večina mejnikov smučarskih skokov povezanih s Planico. Tam je leta 1936 Sepp Bradl postal prvi človek, ki je presegel magično mejo sto metrov (101,5 m). Skoraj šestdeset let pozneje, natančneje leta 1994, je Finec Toni Nieminen podvojil njegov podvig in pristal pri 203 metrih. Poleg tega je v Planici padlo tudi daleč največ smučarsko-skakalnih svetovnih rekordov.

Res je, da Planico v glavnem povezujemo s smučarskimi skoki. A resnici na ljubo je celotna ledeniška dolina pod Poncami, ki se razteza od Rateč do Tamarja, en sam nordijsko smučarski paradiž, ki so si ga za svojega izbrali tudi smučarski tekači. Smučarski tek je pri Slovencih v zadnjem času izjemno priljubljen. Gre za izjemno učinkovito zimsko različico aerobnega športa, ki ima celo kopico pozitivnih učinkov. Eden izmed njih je zagotovo tudi uživanje v čudovitem zimskem okolju. In prav tek na kristalen zimski dan mimo planiških skakalnic, ki so obkrožene z zasneženimi vršaci, je smučarska pravljica v pravem pomenu te besede.

Celotno okolje Planice je tako čarobno idilično, da je pravzaprav pravo čudo, da tam v preteklosti še ni bilo organiziranega svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah. To je še toliko bolj presenetljivo, ker planiška velikanka prav vsako leto gosti zaključek svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki je eden izmed globalno največjih smučarskih praznikov.

Za uresničenje te ideje je  bilo treba počakati do leta 2015, ko je bil končan sodoben nordijski center, ki je v svojem bistvu pravzaprav svetovni unikum. To je namreč edini center na svetu, ki razpolaga z vsemi segmenti skakalnic na enem mestu (7 skakalnic in 1 letalnica), notranjim tekaškim tunelom in zunanjim tekaškim progam. V sklopu centra se nahaja tudi vetrovnik (vertikalni in horizontalni), spust po jeklenici in interpretacijski center z muzejsko razstavo o zgodovini  smučarskih skokov in poletov. Planica tudi v poletnem času ponuja idealne razmere za trening, saj so vse skakalnice z izjemo letalnice bratov Gorišek prekrite s plastiko in tako omogočajo trening in tekmovanja tudi, ko jih ne prekriva snežna odeja.

Zanimiv je tudi tek Red Bull 400, na katerem se tekači spopadejo z izjemno strmino doskočišča velikanke. To je najbolj strm 400-metrski tek na svetu. Poleg tega pa je v Planici možno tudi poleti teči na smučeh in to na pravem snegu. V podzemni garaži nordijskega centra se namreč nahaja 600-metrska steza, kjer temperatura zraka tudi v največji poletni vročini ne naraste nad – 2 °C.

Vsi ti atributi so Planici zagotovili vso potrebno infrastrukturo in ji končno prinesli tudi organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva, ki se bo odvijalo v zadnjih februarskih in prvih marčevskih dneh leta 2023. Takrat bodo poleg najboljših skakalcev, ki že dobro poznajo planiške lepote in vsako leto uživajo v znamenitem Avsenikovem refrenu Planica, Planica, snežena kraljica, spoznali tudi največji asi smučarskega teka. To bo zagotovo izjemna zimska predstava, ki bo le še utrdila sloves Planice kot nekakšnega nordijskega Eldorada.