Povzetek

Smučanje

Prišel je dan D, smučarski dan kot se šika. Ko nas zagrabi smučarska mrzlica, je pomembno, da smo smučarsko opremo že pregledali in pripravili, s seboj pa bi radi vzeli še nekaj stvari, ki jih lahko priročno spravimo v nahrbtnik.

Osnovno opremo pospravimo v večji nahrbtnik, ki ga  lahko kasneje pustimo nekje na varnem. Stvari, ki jih bomo potrebovali tekom dneva, pa je bolj prikladno spraviti v manjši nahrbtnik in ga s seboj odnesti na smučišče, da imamo najnujnejše in vrednejše stvari na dosegu roke. V tem nahrbtniku naj nikoli ne manjkajo steklenica vode ali čaja, energijske ploščice, krema za sončenje, vazelin za ustnice, vsaj en kos rezervnih oblačil, v kolikor je možno pa tudi prva pomoč. Shranjevanje dokumentov in mobilnega telefon je bolj priporočljivo v žepu smučarske jakne.

Pri smučarjih, ki želijo maksimalno izkoristiti svoj dan na urejenih progah, je lahko nošenja nahrbtnika med smučanjem celo nekoliko moteče, saj dodatna obremenitev na hrbtu privede do pomika težišča nazaj, kar nam zmanjša kontrolo nad smučmi. Izziv je lahko tudi sedežnica, kjer je potrebno nahrbtnik sneti, v kolikor ga položimo pred nas na kolena, pa lahko postane ob nošenju palic zelo neudobno. Zato v takšnih primerih raje izberite manjši nahrbtnik, v katerega spravite le nekaj osnovnih in lahkih potrebščin. Odlična izbira je lahko nahrbtnik McKinley BLACK BURN CT 20.

Za popolnoma drugačno zgodbo gre pri smučanju izven urejenih prog na organiziranem delu smučišča. Tam so smučarji namreč podvrženi raznim nevarnostim, kot so nenadne spremembe vremena, slabo označen teren in podobno, zato je ključno, da nahrbtnik že sam po sebi prispeva k varnosti smučarja in da lahko vanj spravimo vse potrebno, in sicer: lavinski trojček, prvo pomoč, zadostno količino tekočine, prigrizkov, zemljevid, kremo za sončenje in seveda rezervna oblačila. 

Pri tem nahrbtnik ne sme biti prevelik ali preveč obtežen, poleg tega mora biti na smučarju pravilno pripet in tesno pritrjen. Ne glede na vsebino nahrbtnika pa je pri smučanju izven urejenih prog vedno pomembno, da razmere v gorah že prej spremljamo in se o njih primerno informiramo s čimer zmanjšamo tveganje za nevarne in neugodne razmere.

Avtorica: Nina Jan

članica Sloski Demo Team