Recepti

Jesensko sezonsko sadje

Ko pomislimo na jesen, so poleg čudovite barvne palete listja, ki krasi drevesa in poti, jesensko sadje in jesenske jedi ena od čudovitih stvari, ki nam pogosto pridejo na misel. Iz tako enostavnega sadeža, kot so jabolka, slive ali buče, lahko ustvarimo pestro paleto raznih jesenskih jedi, ki so tako vizualno privlačne kot tudi okusne in enostavne za pripravo, pomagajo pa vam lahko tudi vaši najmlajši.

Slastna karamelna jabolka

Karamelna jabolka so eden največjih jesenskih užitkov. Ne samo, da jih je enostavno narediti, ampak jih je tudi zelo zabavno prilagoditi našemu okusu in željam. Sledite tem preprostim navodilom po korakih in v hipu pripravite pravo jesensko poslastico! Poleg jabolk in karamele ter poljubnega posipa boste potrebovali še majhno ponev za omako, žlico ali lopatko, lesene koničaste palčke ter velik plitev krožnik za prelive.

Operite cela jabolka in najprej pripravite karamelo. To lahko storite na več načinov, eden izmed njih je ta, da raztopite karamelne bonbone. Mešate jih toliko časa, da je karamela popolnoma brez grudic, pazite tudi, da karamele ne zažgete. Pri naslednjem koraku vam lahko pomagajo tudi vaši najmlajši. V sredino jabolka vstavite leseno palčko in jo z jabolkom vrtite v karameli, da se ta enakomerno porazdeli po sadežu.

Nato jabolko s karamelo povaljajte še v poljubnem posipu, kot so npr. zdrobljeni lešniki ali mandlji, čokoladne mrvice, kosmiči ipd. Pripravljeno sladico za nekaj časa postavite v hladilnik, da se karamela strdi, 10 do 15 minut pred zaužitjem pa jih postavite na sobno temperaturo.

Slivova solata s parmezanom

Tudi vi obožujete zvok, ki se sliši, ko zagrizete v temno vijolično lupino sveže, sočne slive? Slive so zelo priljubljeno koščičasto sadje in ko so v sezoni, se jih ne moremo naveličati. Uporabimo jih lahko tako s slanimi kot s sladkimi recepti, ki do zadnje kapljice izkoristijo sočne slive v sezoni. Ker so pite zelo priljubljen recept za sezonsko sadje, v spodnjem receptu prilagamo nekoliko drugačno uporabo sliv, in sicer v kombinaciji s parmezanom. V toplih poletnih dneh bo slivova solata krasno in hranilno osvežilo, priprava pa vam bo vzela le nekaj minut.

Ne trudite se, da bi slive razpolovili in jih pred rezanjem na koščke razrezali za ta recept slivove solate. Namesto tega odrežite rezine in od zunanjosti do koščice, da dobite dolge rezine slive. V srednje veliki skledi mešajte kis, med in malo popra, mešajte vse dokler se med ne raztopi. V preliv dodajte slive in jih premešajte, da se obložijo z omako. Dodajte še pol skodelice parmezana in ponovno nežno premešajte, da se masa enakomerno porazdeli po slivovi solati.

Slivovo solato stresite v plitvo skledo, po vrhu za estetski učinek in dober priokus dodajte še več parmezana, solato pokapajte z oljem ter poljubno začinite s soljo in poprom. Solato lahko za še bolj svež okus za nekaj minut postavite v hladilnik.

Italijanski crostini iz buče in pesta

Za to enostavno pripravo slastne predjedi s priokusom Italije pečico najprej segrejte na 200 °C. Potrebovali boste srednje veliko zrelo bučo, nekaj zdrobljene rdeče paprike, olivno olje, sol in poper, sveže liste bazilike, mlado špinačo, strok česna oz. česen v prahu, nariban parmezan, limonino lupino in limonin sok, 8 do 10 rezin temnega rženega kruha (ali poljubnega kruha), poljuben mehkejši sir, narezan na majhne koščke, poljubno še sesekljane orehe.

Najprej v skledo zmešajte bučo, rdečo papriko in malo olja. Zmes začinite s soljo in črnim poprom ter jo zlijte v pekač. Pečemo v segreti pečici, na višje obrobljenem pekaču in zmes med peko enkrat premešamo, dokler se buča ne zmehča in rahlo porjavi, približno 25 do 30 minut. Medtem v mešalniku dobro zmešajte baziliko, špinačo, česen in malo olja. Nato vmešajte parmezan, limonino lupino in sok, zmes začinite s soljo in črnim poprom. Sledi priprava podlage. Vsako rezino izbranega kruha razrežite na 4 majhne in lepo oblikovane kose.

Položite jih v zmerno segreto pečico ali opekač in jih na zmerni temperaturi segrevajte približno 8 do 10 minut, dokler se kruhek rahlo ne popeče in dobi lepo, zagorelo barvo. Popečene kruhke najprej namažite z namazom, nato nanje položite pečeno bučo.

Poljubno in po okusu jih okrasite in začinite s pestom, orehi in listi bazilike ter jih začinite s soljo in črnim poprom. Crostini so najboljši, ko so še nekoliko topli, zato jih takoj postrezite kot predjed.