Ko se oglasi lakota

Zima je čas zimskih športov in vsi ljubitelji belih strmin dobro vedo, kako je, ko te enkrat preplavijo hormoni sreče, ki jih povzroči spuščanje po zasneženi pokrajini. Ja, včasih preprosto zmanjka časa, da bi se pravočasno ustavili in si kje privoščili večji obrok. Poleg tega pa lahko veliko kosilo povzroči tudi zaspanost, mi pa si želimo energijo za še več snežnih užitkov. V ta namen je dobro s sabo vzeti kakšen manjši, a z energijo nabit prigrizek, ki okrepča in poživi. Razveselili se jih bodo tudi otroci. Pripravimo lahko različne energijske ploščice, kroglice ali pa kar mafine, ki nam ne vzamejo več kot 30 minut časa.

Energijske ploščice s čokolado in brusnicami

Ko govorimo o hitrih energijskih prigrizkih, se pogosto spomnimo na razne čokoladice in žitne ploščice. Lahko pa jih pripravimo kar sami. Na ta način bodo energijske ploščice veliko bolj zdrave, hranljive in tudi okusne.

Sestavine za 5 ploščic:

  •  1 velika zrela banana
  • 1 jajce
  • 1 velika žlica kokosovega olja – raztopimo
  • ščep soli
  • 3 žlice mandljeve moke
  • 3 žlice ovsenih kosmičev
  • 2 žlici pravega kakava
  • 3 žlice pirine moke
  • 2 žlici koščkov temne čokolade
  • 2 žlici brusnic

Priprava: Z vilicami zmečkamo banano in dodamo sol, kokosovo olje in jajce. Premešamo. Nato dodamo mandljevo moko, ovsene kosmiče, kakav in pirino moko. Ponovno premešamo, da dobimo enotno zmes. Nazadnje dodamo še brusnice in po okusu še temno čokolado. Maso damo v manjši pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Pečemo 20 minut pri 180 stopinjah. Še toplo narežemo, zavijemo v peki papir in vzamemo s sabo.

Arašidove energijske kroglice

Zelo priljubljen hiter prigrizek so energijske kroglice. Še posebej teknejo takšne, ki vsebujejo arašidov maslo. Arašidovo maslo je namreč bogato z beljakovinami, dobrimi maščobami in magnezijem. Vse to pa mišice ob športni dejavnosti še kako potrebujejo.

Sestavine:

  •  75 g ovsenih kosmičev
  • 100 g arašidovega masla
  • 30 g medu

Priprava: Ovsene kosmiče zmeljemo, da dobimo moko. V posodi zmešamo predhodno zmlete ovsene kosmiče, arašidovo maslo in med. Če si želimo bolj lepljivo teksturo, lahko vse skupaj damo še v mešalnik. Maso oblikujemo v kroglice. Po potrebi dodamo masi vodo. Za 15–20 min postavimo v hladilnik. Potem jih damo v posodico in odnesemo s seboj.

Zdravi polnozrnati malinovi mandljevi mafini

Tudi mafini so lahko dobra izbira, saj jih lahko hitro pripravimo. Če pa popazimo na sestavine, pa so lahko prav zdrav in krepčilen ter seveda slasten prigrizek v trenutkih, ko preprosto ni časa za kaj drugega.

Sestavine:

  • 100 g pirine polnozrnate moke
  • 150 mandljeve moke
  • 50 g kokosovega sladkorja
  • 1 vrečka pecilnega praška ali vinskega kamna
  • ščepec soli
  • 2 jajci
  • 150 ml poljubnega mleka
  • 1/3 čajne žličke cimeta
  • 50 ml mandljevega masla
  • 1 žlica vaniljeve arome ali vaniljevega sladkorja
  • 12 čajnih žličk malinove marmelade

Priprava: Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Naprej iz beljakov s ščepcem soli stepemo čvrst sneg. Posebej stepemo rumenjake s kokosovim sladkorjem in vaniljevo aromo. Stepamo jih z električnim mešalnikom, in sicer tako dolgo, da masa postane svetlo rumene barve.

V posodico stresemo pecilni prašek, cimet in moko, v kozarec pa zlijemo mleko in stopljeno maslo. Vsebino posodice in kozarca počasi in izmenično s kuhinjsko metlico vmešavamo v jajčno maso. Potem pripravimo pekač za mafine, ki ga lahko obložimo s papirnatimi košaricami. V košarice nadevamo žlico zmesi, dodamo marmelado in na vrhu spet zaključimo z zmesjo. Po vrhu lahko po želji posujemo mandljeve lističe. Pekač za 17–19 minut položimo v na 180 stopinj segreto pečico. Ko so mafini pečeni in ohlajeni, jih damo v manjšo posodico in že so pripravljeni za na pot.

Avtorice receptov so ambasadorke Malince: Urška Škorjanc, Aleksandra Rosić in Ana Žontar