Smučanje

S pomočjo smučarske matematike izberite prave smučarske čevlje

Čeprav morda ob misli na sneg in smučanje najprej pomislimo na smuči, pa so smučarski čevlji najpomembnejši del smučarske opreme, saj povezujejo stopalo s smučko in tako omogočajo prenos energije na smučko, kar nam omogoča optimalno kontrolo in izpeljavo zavoja. Zato velja nakupu čevlja nameniti nekaj časa in premisleka in izbrati prave smučarske čevlje.

Dolžina smučarskega čevlja

Dolžino smučarskega čevlja določimo glede na izmerjeno velikost stopala. Proizvajalci izdelke označujejo s tako imenovano mondo klasifikacijo, kar so dejanski centimetri stopala. To nam omogoča natančno izbiro velikosti in primerjavo med posameznimi proizvajalci. Če je vaše stopalo dolgo 26,5 cm je tako pravilna velikost smučarskega čevlja 26,5.

Ko smučarske čevlje obujete, stopalo ni v optimalnem položaju. Prava velikost čevlja se pokaže šele, ko se postavite v smučarsko prežo, pri izrazitem potisku kolena v smeri naprej in s tem potiskom pete čevlja nazaj. Čevlje je potrebo zapeti od spodaj navzgor.

Priporočamo vam, da pomerite več modelov različnih proizvajalcev.

Širina smučarskega čevlja

Po širini se smučarski čevlji ločijo na ozke, srednje in široke. Tudi pri tem si lahko pomagamo z merjenjem stopala. Za širino pa se odločimo še na podlagi smučarskega znanja in počutja v različno širokih smučarskih čevljih.

Nekateri proizvajalci imajo enake modele smučarskega čevlja v različnih širinah, kar omogoča najbolj optimalen nakup.

Trdota smučarskega čevlja

Trdota smučarskega čevlja je izražena z indeksom FI oziroma fleksom. Številka je zapisana na zunanji strani smučarskega čevlja, izraža pa upogibno trdoto in trdoto zunanjega smučarskega čevlja. Kako trde smučarske čevlje si bomo izbrali, je odvisno od našega smučarskega znanja, vrste smuči, kondicijske pripravljenosti, telesne teže in višine. Smučar, ki je lažji in manjši ne proizvede toliko sile pritiska na smučarski čevelj in zato potrebuje mehkejše smučarske čevlje.

Visoki in težki smučarji pa bodo potrebovali trši smučarski čevelj tudi, če se s smučanjem šele spoznavajo.

Smučarsko znanje naj določi smučarske čevlje

Smučarsko znanje je prav tako zelo pomemben dejavnik izbire. Izkušeni in tehnično bolj podkovani smučarji potrebujejo trši čevelj. Začetniki in srednje dobri smučarji pa bodo povsem uživali v smuki z mehkejšimi čevlji. Ne smemo pa pozabiti tudi na trdoto smuči. Trša smučka posledično zahteva tudi trši čevelj. Najbolj optimalno je, da je trdota smučarskega čevlja usklajena s trdoto smučmi.

Razpon fleksa pri čevljih se giblje med 60 in 170. Moški smučarji, smučarji začetniki in lažji smučarji izbirajo smučarske čevlje s trdoto od 90 do 100, srednje dobri smučarji od 100 do 120, vrhunski smučarji pa od 120 do 130. Pri smučarkah začetnicah se indeks trdote giblje od 60 do 80, pri srednje dobrih smučarkah od 80 do 90. Za vrhunske smučarke pa je najprimernejši indeks od 90 do 110. Tekmovalci posegajo po čevljih, trdote od 130 do 170.

Otrokom naj smučarski čevlji omogočajo lahkotno gibanje, predvsem pa užitek na snegu, zato naj bodo njihovi smučarski čevlji topli predvsem pa lahki in mehki.

V smučanju bomo zares uživali šele, ko bomo izbrali pravo kombinacijo smuči in smučarskih čevljev. Le dobro uigran tandem bo vaš smučarski dan začinil z igrivostjo in užitkom na progi.

Izbor smučarskih čevljev najdete v spletni trgovini www.intersport.si.

Piše: Maja Mohar, dipl. šp. tren. ZUTS Slovenija