Tek

Vsako leto je na vseh celinah našega planeta organiziranih več kot osemsto maratonov. Takorekoč vsako pomembnejše mesto enkrat na leto svoje ulice odstopi tekačem. Šest najbolj prestižnih in najbolj množičnih maratonov na svetu organizirajo v Tokiu, Bostonu, Londonu, Berlinu, Chicagu in New Yorku. Ta šesterica sestavlja takoimenovani World Marathon Majors, nekakšen maratonski grand slam. To so vsako leto največje tekaške prireditve in tudi največji tekaški dogodki v letu 2018. Na teh maratonih tečejo najboljši tekači sveta, ki tekmujejo za svetovne rekorde in bogate denarne nagrade. Poleg tega pa so ti maratoni tudi vrhunci za številne rekreativne tekače. Na štartih te velike šesterice se vedno znova zbere več deset tisoč tekačev, ki soustvarjajo neverjetno tekaško kuliso. Pogledi, ko reka tekačev teče čez most Verrazano – Narrows v New Yorku ali pa skozi Brandenburška vrata v Berlinu, so fascinantni.

Tokio

25. februar 2018

V Tokiu so v preteklosti že organizirali maraton, ki pa je bil namenjen le elitnim tekačem. V smislu množičnega maratona pa je razmeroma mlad, saj ga organizirajo šele od leta 2007 in se je tudi zadnji pridružil seriji največjih maratonov na svetu, ki je prav po njegovi zaslugi postala šesterica. Kljub temu da je maraton deležen izjemne priljubljenosti predvsem med azijskimi tekači, se ga udeležuje razmeroma malo tekačev iz Evrope, saj priprave sovpadajo z evropsko zimo, ko so vremenske razmere za tekaške treninge precej neugodne. Vseeno pa se je lani na tokijskih ulicah zbralo skoraj štirideset tisoč tekačev.

Boston

16. april 2018

V Bostonu prirejajo najstarejši vsakoletni maraton na svetu. Prvega so organizirali leta 1897, ko so bili navdušeni nad uspehom maratona, s katerim so leto prej zaključili prve olimpijske igre moderne dobe. Ob progi se vsako leto zbere več kot pol milijona gledalcev. Zaradi izjemnega zanimanja so organizatorji omejili število udeležencev. Za neposredno udeležbo so izdelali sistem norm, ki v posameznih starostnih skupinah določajo minimalni čas, ki še omogoča udeležbo. Zanimivo je, da ženskam udeležbe niso dovolili vse do leta 1972. Kljub temu pa sta leta 1967 Roberta Bobbi Gibb in Katherine Switzer pri prijavi prelisičili organizatorje in kljub določenim zapletom uspešno pritekli v cilj.

London

22. april 2018

Maraton v britanski prestolnici tečejo že vse od leta 1909. V sedanji obliki pa od leta 1981, ko so ga organizirali leta 1981 na pobudo nekdanjega olimpijskega zmagovalca Chrisa Brasherja in njegovega atletskega kolega Johna Disleya. Od leta 1981 je londonski maraton na sporedu vsako leto v drugi polovici aprila. Premiere se je udeležilo nekaj manj kot sedem tisoč tekačev, lanskega pa je končalo več kot štirideset tisoč maratoncev. Leta 2003 je Paula Radcliffe s časom 2:15:25 na ulicah britanske prestolnice postavila ženski svetovni rekord, ki velja še danes.

Berlin

16. september 2018

Maraton v Berlinu so prvič izvedli leta 1974. Do padca berlinskega zidu je maraton potekal izključno po ulicah zahodnega Berlina. Šele 30. septembra 1990 so tekači prvič lahko tekli skozi Brandenburška vrata v vzhodni del mesta.
Berlinska trasa je znana kot zelo hitra, zaradi česar so tam najbolj pogosto padali svetovni rekordi. V moški konkurenci so na tamkajšnjih ulicah kar sedemkrat podrli najboljšo znamko vseh časov. Tudi trenutni svetovni rekord, pod katerega je s časom 2:02:57 podpisan Kenijec Dennis Kimetto, je bil dosežen na berlinskem asfaltu leta 2014. Poleg tega je v Berlinu tudi trikrat padel ženski svetovni rekord.

Chicago

7. oktober 2018

Tudi maraton v Chicagu je na nek način rezultat navdušenja nad uspešno izvedbo prvih olimpijskih iger moderne dobe. Kmalu za Bostonom so tudi v Chicagu organizirali prvi maraton, natančneje leta 1905. V današnji obliki pa ga tečejo že vse od leta 1977. Trasa v Chicagu je zelo ravninska in zato zelo primerna za postavljanje rekordnih dosežkov. V obeh konkurencah je svetovni rekord na trasi v Chicagu padel po dvakrat.

New York

4. november 2018

Newyorški maraton je zadnji v koledarju velike šesterice, tradicionalno ga organizirajo prvo nedeljo v novembru. Glede na to, da ga gosti eno izmed najbolj navdušujočih mest na svetu, gre za dogodek, ki ga je možno opisovati le v superlativih.

Prvič je bil na sporedu leta 1970. Takrat so na pobudo legendarnega Freda Lebowa tekli več krogov okoli Centralnega parka. Danes pa poteka po vseh glavnih petih mestnih četrtih. Začne se na Staten Islandu in gre najprej čez Verrazano-Narrows Bridge v Brooklyn. Trasa potem poteka skozi Queens in Long Island. Tekači na Manhattan pritečejo čez most Queensboro in pred ciljem v Centralnem parku obiščejo še Bronx.

Glede na to, da je udeležba na tem maratonu postala nekakšen urbani mit, so bili organizatorji prisiljeni omejiti število udeležencev. Podobno kot v Bostonu je tudi v New Yorku dovoljena neposredna prijava vsem tistim, ki v določeni starostni skupini dosegajo norme. Za vse ostale pa organizirajo žreb. Newyorška trasa zaradi številnih klancev in mostov velja za težko, naporno in razmeroma počasno.