Smučanje

Smučarska oprema – predvsem smuči in smučarski čevlji – so precej sofisticirani tehnični izdelki, ki omogočajo neskončne ure zimskih radosti. A dejstvo je, da bo le dobro vzdrževana smučarska oprema več sezon služila svojemu namenu. Smuči in čevlji morajo biti deležni ustrezne nege. Nenazadnje s podaljševanjem življenjske dobe prihranimo kar nekaj denarja, saj gre za razmeroma drage športne rekvizite. Še posebej smuči je treba redno vzdrževati, jih pravlino shranjevati in transportirati.

Poseben trenutek nastopi ob koncu zimske sezone, ko smuči skoraj za pol leta postavimo v kot, kjer mirno čakajo, da jeseni spet zadiši po snegu. Takrat se seveda pojavi vprašanje, kako smuči in smučarske čevlje pravilno shraniti, da bodo po poletnem brezdelju novo zimo pričakali v polni formi?

Smuči

Najprej poglejmo, kako je treba pravilno shraniti smuči. V vsakem primeru moramo smuči najprej dobro posušiti, potem pa moramo poskrbeti, da bodo šest mesecev shranjene v suhem prostoru. Če jih shranimo v vlažnem prostoru, nas bodo konec jeseni pričakali zarjaveli robniki in varnostne vezi. Priporočljivo je, da smučem namenimo impregnacijsko zaščito – tako same drsne površine kot tudi robnikov. No, tukaj imamo pravzaprav dve možnosti. Lahko že takoj po koncu sezone opravimo celoten servis (popravilo drsne ploskve, brušenje robnikov in impregnacijo). Lahko pa drsno površino in robnike samo prelijemo z voskom, ki ga sploh ne postrgamo in jih tako pustimo čez poletje. Tik pred začetkom nove sezone pa vosek odstranimo in opravimo celoten servis. Morda je ta drugi način celo nekoliko boljši, saj bodo smuči tik pred začetkom zime sveže pripravljene za smučarske užitke. Vsak smučar pa se po svoje odloči, ali bo smuči servisiral sam ali jih bo zaupal strokovnjakom. Tisti bolj navdušeni smučarji opravijo servis kar doma. A za to potrebujejo ustrezno opremo, orodje, primeren prostor in seveda znanje, kako pripraviti in kako servisirati smuči. Večina ljubiteljskih smučarjev pa jih seveda raje odnese v strokovno podkovan servis za smuči.

Smučarski čevlji

Zelo pommebno je tudi shranjevanje smučarskih čevljev. Po zadnjem smučarskem dnevu je čevlje obvezno treba dobro posušiti. To dosežemo, tako da iz školjke izvelčemo notranji čevelj in ga dan ali dva pustimo v suhem prostoru. Školjko pa dobro očistimo in obrišemo s suho krpo. Potem notranji čevelj spet vstavimo v školjko in zapnemo zaponke. V nobenem primeru pa smučarskih čevljev ne smemo pustiti odpetih, saj se na ta način lahko deformira plastika školjke, ki jo je potem tudi s pomočjo različnih termičnih postopkov dokaj težko spraviti v originalno obliko. Deformirana plastika pa lahko povzroča precej nadležne težave pri nošenju, saj se njene ostre robove čuti tudi skozi notranji čevelj. Precej modelov smučarskih čevljev ima notranji čevel izdelan iz posebnega materiala, ki se oblikuje glede na stopalo. To dosežemo s posebnim termičnim postopkom, s katerim ogrejemo notranjost, potem topel notranji čevelj obujemo in ga na ta način oblikujemo po svojem stopalu. S časom se ta oblika lahko deformira, zato lahko ta postopek vsake dve ali tri sezone po potrebi tudi ponovimo. Najbolje je ta postopek opraviti tik pred začetkom nove sezone.

Seveda pa je podobno kot pri smučeh zelo pomembno, da so čevlji v nesmučarskih mesecih shranjeni v suhem prostoru.