Kolesarjenje

Hidracija za kolesarje. Medtem ko cestni kolesarji še vedno prisegajo na bidone, so gorski kolesarji in kolesarski popotniki navdušeni nad njim prilagojenimi nahrbtniki.

Hidracija je tudi na kolesu izjemnega pomena. Uživanje zadostne količine tekočine pred, med in po naporu močno izboljšuje rezultate treninga, pospešuje regeneracijo in zmanjšuje utrujenost. Ko se s kolesom odpravimo na turo, moramo obvezno poskrbeti, da s sabo vzamemo dovolj vode. V preteklosti smo vodo v glavnem shranjevali v bidone, ki imajo seveda količinske omejitve. V zadnjem času pa si lahko pomagamo s kolesarskimi nahrbtniki, v katere lahko spravimo trilitrski meh z vodo in še kar nekaj prostora ostane za različno dodatno opremo, dodatke in pripomočke.

Vseeno pa imajo tako bidoni kot kolesarski nahrbtniki nekaj prednosti in tudi pomanjkljivosti.

Bidoni

Bidoni veljajo za kolesarsko klasiko. Cestni kolesarji se jim nikoli ne bodo odpovedali. Pravzaprav lahko na okvir svojega kolesa namestijo dva nosilca za bidona, v katera je možno skupno natočiti poldrugi liter vode. Prednost dveh bidonov je tudi v tem, da lahko v enem hranimo vodo, v drugem pa energetski napitek. Ko nam tekočine zmanjka, se preprosto ustavimo v kakšnem bistroju in napolnimo rezervoarje. Bidoni so tudi razmeroma enostavni za čiščenje, saj jih lahko operemo kar v pomivalnem stroju. Pomembno je, da so bidoni biti izdelani iz kakovostne plastike, ki zdravju ni škodljiva, predvsem pa ne vsebuje bisplenola (BPA). Zelo pomembno je tudi, da bidoni 100-odstotno tesnijo – to označuje oznaka “Leak Proof”. V vsakem primeru pa je priporočljivo, da bidone vsaj enkrat na leto nadomestimo z novimi.

Ponudba steklenic in bidonov se je v zadnjih letih izredno povečala, kar je tudi posledica dobre osveščenosti o pomenu hidracije. Z izbiro bidona skoraj ne morete zgrešiti, pomembno je le, da izberete pravo velikost glede na količino tekočine, ki jo potrebujete in glede na mesto, kamor ga boste namestili.  Največ ponudbe je blagovne znamke Camelbak, specialista za hidracijo, najdete pa tudi bidone Cytec, Enervit, Nalgene, Genesis, Intersport, Zefal in druge.

Nahrbtniki

Cestni kolesarji, ki prisegajo na aerodinamiko, si na hrbet nikoli ne bodo oprtali nahrbtnika. Povsem drugače je z gorskimi kolesarji in kolesarskimi popotniki. Za njih so kolesarski nahrbtniki skoraj že pravilo. Prednosti je kar nekaj:

– v nahrbtnik je možno spraviti meh za vodo, katerega prostornina znaša tudi 3 litre;

– nahrbtnik nudi tudi svojevrstno zaščito v primeru padca;

– s pomočjo nahrbtnika se lahko na turo res dobro pripravimo, saj lahko vedno s sabo vzamemo rezervno majico, vetrovko ali palerino, prvo pomoč, orodje, zračno tlačilko, zračnico, orodje, energetsko ploščico…

Pri izbiri kolesarskega nahrbtnika pa je vendarle treba paziti na izbiro prave velikosti. Nahrbtnik namreč ne sme biti na pol prazen, saj je lahko pri spustih izjemno moteč. Pomembno je tudi, da se nahrbtnik dobro prilega hrbta in da je opremljen s posebnima pasovoma, s katerim ga pri spustih dodatno pričvrstimo v predelu pasu in prsi. Le na ta način tudi na razgibanem terenu trdno stoji na svojem mestu.

V ponudbi prodajaln Intersport in v spletni trgovini vam je na voljo dobro založen kotiček z nahrbtniki priznanih proizvajalcev kot so Camelbak, Osprey, McKinley, Deuter in Jack Wolfskin.