Smučanje

Namigi za najboljše ski opening destinacije

Ko se jesen prevesi v zimo in temperature ozračja padejo pod ničlo, najbolj zagreti smučarji že nestrpno čakajo, da prvič stopijo na sneg. Ker pa vremenske razmere pri nas nujno ne dopuščajo zgodnje smuke, se številni ljubitelji smučanja odpravijo čez mejo. Med zgodnjimi smučarji sta zagotovo najbolj vroče smučarske destinacije v Avstriji ali Italiji.

Avstrija in Italija sta tradicionalno odlični destinaciji za otvoritev smučarske sezone. Vreme in razmere na smučiščih so običajno idealne za smučarske užitke že v decembru. Če pa k temu dodamo še ugodne cene smučarskih vozovnic in nastanitev, je to zagotovo najboljša izbira za otvoritev smučarske sezone.

In kje v Italiji in Avstriji bi lahko bile razmere na smučiščih že v decembru tako dobre, da v celoti zadovoljijo potrebam in željam najbolj zagretih smučarjev?

Ski opening 2021 – Avstrija

Katschberg je zelo priljubljena destinacija Slovencev, saj je od Ljubljane oddaljen le 2 uri vožnje. Smučarske proge so običajno že v decembru tako dobro pripravljene, da zagotavljajo vrhunsko smučanje na progah različne težavnosti. Smučišče je primerno tako za družine kot tudi za izkušene smučarje, ki se v predbožičnem času lahko udeležijo tudi različnih prazničnih prireditev.

Bad Kleinkircheim spada med najbolj znana smučarska središča na avstrijskem Koroškem, kjer njihovo smučarsko ponudbo odlično dopolnjuje tudi tradicija termalnih kopališč. Ti predstavljajo odlično priložnost za sprostitev v primeru, ko vreme ne dopušča optimalnih pogojev za smučanje. Največja prednost smučišča je, da kar 97 % prog zasnežujejo, zato je strah pred pomanjkanjem snega odveč. Zaradi bližine je med Slovenci izjemno priljubljena destinacija.

Kitzbühel je legendarno prizorišče svetovnega pokala, ki ne slovi zgolj po svoji smukaški progi Streif, ampak tudi po izvrstni smuki na prostranih terenih in odlični infrastrukturi. Še večji sloves pa ima po razgibanem nočnem življenju, zato je za otvoritev smučarske sezone še posebej zanimiv. Kitzbühel velja tudi za prvo ne ledeniško smučišče, ki odpre svoje proge že oktobra.

Saalbach velja za eno najboljših destinacij za Ski opening, sploh za tiste smučarje, ki so pri izbiri prog bolj zahtevni. Z eno smučarsko vozovnico namreč lahko smučate na več kot 408 km smučarskih prog, če pa k temu dodamo še garancijo debele snežne odeje, je to najboljši recept za kakovostno smuko.

Ski opening 2021 – Italija

Alta Badia se nahaja v osrčju Dolomitov, zato ni dvoma o tem, da je to prava izbira za otvoritev sezone. Vrhunsko pripravljena smučišča se razprostirajo kar na 1200 km, kar je zagotovilo za nepozabno smuko. Če ste poleg smučanja tudi gurmanski navdušenec, potem je Alta Badia najboljša destinacija za vas, saj se vrstijo številni kulinarični dogodki.

Tudi Arabba se nahaja v osrčju Dolomitov in je del sistema Dolomiti Superski. Je tradicionalna gorska vasica, ki ponuja vse, kar potrebujete na otvoritvi smučarske sezone. Ravno zaradi pestre izbire snežnih strmin in odličnih razmer na smučiščih je že vrsto let med najbolj priljubljenimi destinacijami za Ski opening.

Kronplatz je s svojimi širokimi progami pravi raj za ljubitelje carvinga, odlikuje pa ga tudi odlična razporeditev prog, saj vse glavne žičnice vodijo na vrh ene vzpetine. Vsi ljubitelji nočne zabave boste tu našli največjo ponudbo Apres-ski zabav na Južnem Tirolskem, zaradi česar je to odlična izbira za Ski opening. Poleg smučarskih prog vam je na voljo tudi veliko število tekaških prog in drsališč, zato je vsestranska zabava na snegu zagarantirana.

Civetta je Slovencem zelo dobro poznano smučarsko središče. Zaradi svojih lahkih in širokih prog je še posebej primerno za družine z majhnimi otroci in smučarje začetnike. Smučarske naprave so sodobne, proge pa lepo vzdrževane, zato boste resnično deležni najboljših smučarskih užitkov.

Ali ste dobro pripravljeni na otvoritev smučarske sezone?

Če razmišljate o tem, da bi preizkusili sneg že na otvoritvi smučarske sezone, je sedaj skrajni čas, da preverite tudi vašo smučarsko opremo.

Če ugotovite, da je ta dotrajana, velja razmisliti o nakupu nove. Pred sezono je ponudba trgovin še toliko bolj ugodna, saj imajo običajno na zalogi smuči, smučarske čevlje in smučarska oblačila iz pretekle sezone, zato se nakup v tem obdobju zagotovo splača. Če pa prisegate le na najnovejše iz smučarske zakladnice, so na voljo že novosti svetovno najbolj priznanih smučarskih znamk Elan, Atomic, Salomon, Head, Mckinley, Fischer, Nordica in drugih.

Če pa je vaša smučarska oprema v odličnem stanju, je vseeno potrebno poskrbeti za servis smuči.

 

Vreme in razmere na smučiščih pa nista edina dejavnika, ki ju moramo preveriti pred odhodom. Pandemija koronavirusa je zaznamovala naše vsakdanje aktivnosti, zato velja imeti v mislih, da bo tudi Ski opening 2021 lahko nekoliko drugačen, a zato nič manj zabaven. Še pred odhodom je potrebno preveriti vse pogoje, ki so potrebni za prehod meje in uporabo žičniških naprav v Italiji in Avstriji. To je najboljši način, da bo tudi letošnja otvoritev smučarke sezone brezskrbna in nepozabna!