Recepti
Medtem ko so desetletja nazaj buče veljale za hrano revnih, pa so danes postale tako priljubljene, da na specialitete iz njih naletimo tudi v številnih gurmanskih restavracijah. To pa ni nič presenetljivega, saj so buče izjemno vsestranske in z njimi brez težav pripravimo hranljiv in zdrav obrok.
Ker pa vse buče niso enake, je najbolj pomembno, da izberemo pravo vrsto, saj se le tako najbolje odrežejo v posameznih jedeh.
Vrste buč
Najbolj običajna je muškatna buča, katere zaščitni znak sta rebrasta oblika in oranžna barva. Njena notranjost je mehka, tekstura pa podobna mangovi, zato je odlična za juhe, omake, pireje in tudi sladice. Za masleno bučo je značilna hruškasta oblika in je običajno precej manjša in svetlejša od muškatne. Okus njenega mesa je zelo sladek, zato se odlično odreže v pecivih, pitah in drugih bučnih sladicah. Ker ima precej močan okus, iz nje običajno ne pripravljamo juh, ampak jo uporabimo za pripravo marmelad in džemov. Hokaido buče so verjetno najbolj poznana vrsta jesenskih buč. Njihova značilnost je oranžno rdeča lupina in meso v močni oranžni barvi, ki pa je manj sočno. Zato to vrsto buč običajno najprej spečemo v pečici, nato pa jih skuhamo v juhe ali omake.
Eden od bistvenih razlogov za veliko priljubljenost buč je tudi v tem, da jih lahko pripravimo na sto in en način. Obnašajo se lahko kot sadje ali kot zelenjava, zato lahko iz njih naredimo same okusne jedi. To so juhe, razne jedi na žlico, zelenjavni pireji, rižote, omake in celo sladice. Prav tako pa so primerne tudi za vlaganje v kozarcih v obliki kompota, v kisu ali pa v obliki zelenjavne omake.
Možnosti je neskončno, zato smo za vas pripravili dve odlični ideji za jesenske jedi, v katerih buče zagotovo ne smejo manjkati:
Kremna bučna juha
Sestavine:
- 1 srednje velika hokaido buča
- 2 srednje veliki čebuli
- 2 žlici masla
- 1,5–2 l vode
- 1 žlička česna v prahu
- 0,5 žličke sladke paprike in kurkume
- ščepec muškatnega oreščka
- 1 žlička soli
Priprava:
Bučo očistimo, odrežemo konce in jo razpolovimo. Polovice razrežemo na šest podobno velikih kosov. Razporedimo jih po pekaču, obloženim s papirjem za peko in jih pečemo približno 40 minut na 180 °C. Ko se buča zmehča in na robovih rahlo karamelizira, pekač vzamemo iz pečice.
Čebulo narežem na majhne koščke in jo v večji posodi na maslu prepražimo do zlate rjave barve. Dodamo kose buč, ki smo jih pred tem narezali na manjše kose, in jih rahlo pretlačimo. Dodamo začimbe: česen v prahu, sladko papriko, kurkumo, muškatni orešček in sol. Pražimo približno 15 minut in vmes večkrat premešamo. Nato prilijemo vrelo vodo, pri čemer njeno količino prilagodimo glede na to, kako gosto juho želimo. Juho dobro premešamo, pokrijemo in na rahlem ognju kuhamo 20 minut, da se okusi dobro povežejo. Nato jo s paličnim mešalnikom stlačimo do popolnoma gladke teksture, jo poskusimo in po potrebi dodatno začinimo. Če je juha pregosta, ji dodamo še malo vroče vode. Juha iz buč naj se kuha še 5 minut, potem pa je pripravljena, da jo postrežete.
Bučni kolač
Sestavine:
- 0,5 žličke ingverja v prahu
- 170 g bučnega pireja
- 2 jajci
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 200 g rjavega sladkorja
- 250 g moke
- 1 žlička cimeta
- 0,5 žličke muškatnega oreščka, mletih klinčkov in soli
- 115 g masla
- 200 g pinjeca
Priprava:
Pečico segrejte na 190 °C in namestite pekač za kolače ter ga pomokajte. V eni posodo zmešajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, ingver, cimet, muškatni orešček in klinčke. V drugi posodi umešajte maslo in rjavi sladkor. Miksajte približno 2 do 3 minute, nato dodajte jajci in še enkrat zmiksajte, da nastane gladka rjava zmes. Upočasnite mikser, sedaj pa izmenjujoče dodajajte mešanico moke in pinjenec. Dokler ne nastane gladka zmes. Dodajte bučni pire, dobro premešajte in maso vlijte v pekač.
Pecite 55 minut, nato pa pustite 30 minut, da se kolač ohladi. Ko se kolač hladi, pripravite glazuro. V posodi stepite kremni sir, vaniljo in sladkor v prahu, nato pa dodajte še mleko, da postane tekstura podobna jogurtu. Prelijte preko kolača in postrezite.
Buče so polne vitaminov in drugih hranilnih snovi, zato našemu telesu še kako pridejo prav v jesenskih in zimskih dneh. Njihovo meso lahko obdelamo na različne načine, lahko jih kuhamo, pečemo, cvremo, nadevamo ali dušimo. Sedaj, ko tudi veste, katero bučo uporabiti pri določenih jedeh, vam preostane le še, da greste veselo na delo. Prepričani smo, da vam bo z zgornjimi recepti uspelo!
Za več kuharskega navdiha si preberite recepte iz sezonskega sadja ali poglejte ostale zdrave recepte na našem blogu.