Nogomet

Zgodovina nogometne žoge

Ko govorimo o nogometnih tekmah, pogovor vedno teče o tem, kdo je igral, kako je igral, kdo je dal največ golov ter kdo je napravil največ prekrškov. Govorimo o stanju igrišča, uradnih osebah, ki vodijo tekmo, in formi igralcev, vendar se zelo malo razmišlja o enem od najpomembnejših in obveznih kosov opreme, ki sodeluje v celotnem procesu.

Do neke mere najbrž zato, ker gre za tako preprosto stvar – okroglo žogo, napolnjeno z zrakom, ki jo lahko kupimo v vsaki spodobni športni trgovini po svetu. Vendar pa je res, da se je skromna nogometna žoga skozi leta veliko spremenila in da npr. mladinske ekipe igrajo z žogo, ki je drugačne velikosti kot pri starejših ekipah. V nadaljevanju predstavljamo kratek pregled zgodovine nogometne žoge.

Prve nogometne žoge iz prašičjega mehurja

Dandanes se zdi nenavadno razmišljati o tem, a prvotno so bile tako žoge za ragbi kot za nogomet okrogle oblike. To je bilo zato, ker so bile narejene iz prašičjih mehurjev, zaradi česar so imele nekoliko značilno obliko, podobno slivi.

V začetkih razvoja nogometne žoge je bila težava v tem, da vsi prašiči niso bili enako veliki, njihovi notranji deli telesa so se razlikovali, zato tudi vsi prašičji mehurji niso bili enaki. Včasih so bili ti večji od drugih, včasih so bili čudnih oblik. Od vrste mehurja je bilo odvisno, kako se bo »žoga« odzvala, ko jo boste brcnili, vrgli ali kako drugače uporabili.

Sprva so bile nove žoge za ragbi jajčaste oblike, leta 1892 pa se je odločilo, da bo ovalna oblika postala uradna oblika žoge za ragbi.

Dokončna razlika med žogami za nogomet in ragbi se je pokazala šele, ko je Richard Lindon leta 1862 uvedel gumijaste notranje cevke ter izumil tudi prvo črpalko za napihovanje žoge, saj se je to prej počelo z usti in cevko.

Prva uradna pravila o obliki in velikosti nogometne žoge

Nogometna zveza je bila ustanovljena leta 1863, ko je pripravila seznam pravil igre, pa ni določila velikosti in oblike žoge, ki naj bi se uporabljala na tekmah. To se je spremenilo šele ob reviziji pravil leta 1872, ko je bil prvič zapisan uradni nabor dimenzij žoge, ki jo je treba uporabljati.

Verjeli ali ne, današnja pravila so zelo podobna prvotnim pravilom iz 19. stoletja, pri čemer je edina večja razlika med prvotnimi in sedanjimi pravili za težo žoge.

Razvoj dizajna nogometne žoge – usnje in šivi

Ena od ključnih stvari, ki sodobno nogometno žogo razlikuje od preteklih, je seveda tudi material, iz katerega so narejene žoge, pri čemer sodobna tehnologija zagotavlja, da razvoj napreduje. Ko je podjetje Mitre leta 1888 začelo množično proizvajati žoge, je bilo prepričano, da je ena od najpomembnejših lastnosti žoge ta, da lahko ohrani svojo obliko. Zato so uporabljali zelo debelo in težko usnje, pri čemer so najboljše žoge izdelovali iz govejega zadka, cenejše pa iz goveje pleče.

Na začetku dvajsetega stoletja so bili notranji mehurji žog izdelani iz močne gume, ki je zdržala velik pritisk. Zunanji del žoge je bil izdelan iz usnja, ki je bilo sestavljeno iz osemnajstih delov. Dele je sestavljalo šest plošč in trije trakovi na vsaki plošči, ki so bili na eni strani žoge povezani s šivom. Usnje je bilo vedno obarvano temno rjavo, vendar zaradi enotnosti. Žoga je bila sicer dobra za brcanje, vendar so bili šivi in dejstvo, da je usnje vpijalo vodo, zelo neprijetni za udarce žoge z glavo

Sodobne nogometne žoge

Nova, sodobnejša vrsta žoge je bila prvič uradno uporabljena na svetovnem prvenstvu leta 1970 v Mehiki, ko je bila predstavljena žoga Adidas Telstar. To je bila tudi prva žoga, ki je imela izmenično bele in črne ploskve, namen tega je bil, da igralci zaradi temnejše barve prej opazijo vsakršno zavijanje žoge. Šele na svetovnem prvenstvu v Španiji leta 1982 je bila na videz žoge vgrajena guma, da bi preprečili pronicanje vode v žoge. Štiri leta pozneje, ko se je turnir zopet vrnil v Mehiko, so bile prvič uporabljene poliuretanske žoge.

Kljub temu se je način igranja nogometa v celoti spremenil od trenutka, ko so bile v šestdesetih letih prejšnjega stoletja predstavljene prve sintetične žoge, v osemdesetih letih pa je sintetično usnje popolnoma nadomestilo navadno usnje. Zasnova nogometnih žog se še naprej spreminja in razvija, pri čemer je težko najti občutljivo ravnovesje med žogo, ki je lahka, a čvrsta, kroglasta in z lahko predvidljivo potjo leta.

Odlično ponudbo nogometnih žog najdete tudi v prodajalnah in spletni trgovini Intersport.