Povzetek

Kolesarjenje

kolesarske čelade

Družinsko-kolesarske ekspedicije so dobrodošla popotnica za razvoj otroka. Otrok na kolesu lahko še bolj vzljubi preživljanje prostega časa v naravi, obenem pa se izogne posedanju pred računalnikom ali TV ekranom.

A tudi pri izjemno koristni in zdravi aktivnosti boste morali biti pozorni na kar nekaj ključnih dejavnikov. Najpomembneje je, da so kolesarske ture z otroki krajši izleti, ki so namenjeni zlasti mlajšim kolesarjem.

Izbirajte bolj stranske in varnejše poti, ki ponujajo dovolj klopi za postojanke, požirke vode, brisanje nosov, sladke prigrizke; upoštevajte starost, zmogljivost in ne nazadnje še otrokove izkušnje povezane s kolesarjenjem. Večjo vlogo naj ima tudi sam cilj. Kolesarski cilji naj bodo kar se da zanimivi: izlet do jezera, do otroškega igrišča, turistične kmetije z živalmi. Motivacija otroka bo tako zagotovo še večja.

V nasprotnem primeru se lahko kaj hitro pripeti, da se bo otroku kolesarjenje zamerilo in ga tudi kasneje v življenju ne bo vključeval v svoje aktivnosti.

Izbira primernega prevoznega sredstva za najmlajše otroke

Kolo je izjemno priročno sredstvo za krajša raziskovanja in potovanja. Za najmlajše kolesarje sta na voljo dve ustrezni prevozni sredstvi. Otroka lahko posedete na sedež, ki je neposredno pritrjen na kolo. Druga možnost je prikolica. Za krajše izlete ali za vožnjo po mestu je primernejša prva izbira; za nekoliko daljše ture je ustreznejša kolesarka prikolica.

Kolesarski otroški sedež naj bo varen in naj ima višinsko nastavljiva držala za noge, pasove ter vzglavnik. Prikolica mora biti stabilna ter vključevati ustrezno razsvetljavo. Odlična izbira so rumeni odsevniki.

Zlasti pomembna je še brezhibnost vašega kolesa, na katerega bo eno od omenjenih  sredstev nameščeno. Poskrbite za kakovostne zavore, dobre luči, pnevmatike, verige ter pripomočke za popravilo. Na kolo namestite vzvratno ogledalo, da boste lahko otroka nadzorovali. Otrok, ki ga boste vzeli s seboj na kolesarjenje, mora biti iz varnostnih razlogov star vsaj 1 leto. Ne pozabite niti na to, da morate čelado nositi tako vi kot vaš otrok. Čelada se mora dobro prilegati čelu, temenom in zadnji strani glave.

Kolesarjenje starejših otrok

Šele ko otrok opravi kolesarski izpit, se na cesto lahko odpravi sam oziroma je njegovo kolesarjenje svobodnejše. Praviloma otroci izpit za kolo opravijo v četrtem ali petem razredu. Do takrat se morajo obvezno voziti v spremstvu in s čelado na glavi, ki je do 14. leta obvezna za vse, kasneje pa izjemno priporočljiva za vse starostne skupine

Za nekoliko daljše kolesarske ture mora biti otrok dovolj zrel, da bo lahko pametno ter korektno reagiral v prometu. Imeti mora kar nekaj izkušenj, da bo na cesti kar se da spreten in da ne bo ogrožal sebe ter udeležencev.

Za najučinkovitejše utrjevanje kolesarskih veščin vašega otroka so dobra izbira privlačne steze za skiroje in kolesa. Na takšnem terenu se otroci lahko hitro naučijo potrebnih veščin. Najvarnejše navajanje otroka na ravnotežje lahko poteka na bližnjem kolovozu ali mehki površini domačega dvorišča.

Dolžina kolesarske ture v družbi otrok

Izjemno pomembno je torej, da za družinsko kolesarjenje z otroki izberete varno kolesarsko pot, ki ne sme biti pretirano dolga. Družinam z mlajšimi otroki so prijazne kolesarske poti navadno dolge nekje med 5 in 15 kilometri. V Sloveniji je na voljo kar nekaj takšnih kolesarskih tur, ki so speljane po kolesarskih poteh in so dovolj varne tudi za otroke. Nudijo vam veliko možnosti za kakovosten postanek, kjer se lahko z otroki posladkate, popijete nekaj vode, se primerno spočijete in vmes še zabavate.

Krajše kolesarske ture z otroki

Za začetek si lahko na primer izberete kolesarsko pot Star Maln, ki je dolga 5 kilometrov. Zahtevnost poti je lahka, podlaga je makadam. Pričetek steze je pri vojašnici na Stari Vrhniki. Pot je večinoma senčna in obrnjena navkreber ter vas vodi do Starega Malna. Na cilju si boste skupaj z otroki lahko ogledali stara mlinska kolesa in obiskali kočo z dobro gostinsko ponudbo.

Kolesarska pot na relaciji Kranj – Škofja Loka je dolga 7 kilometrov. Zahtevnost poti je lahka, podlaga je asfaltirana. Pot se prične na Laborah pri cestni tabli. Uvodni del kolesarske ture poteka vzporedno z železniško progo. Pot se nadaljuje vse do Trate pri Škofji Loki.

Izjemno priljubljena in družinam z mlajšimi otroki poznana je kolesarska pot Junior. Dolga je 12 kilometrov in je krožna pot okoli Postojne. Primerna je zlasti za najmlajše kolesarje. Na voljo so vam mikavni vmesni postanki v vasicah, pri cerkvah in na športnem letališču. Tu si lahko privoščite celo panoramski izlet z letalom.

Daljše kolesarske poti z otroki

Ko otroci naberejo dovolj znanja in izkušenj, je čas za nekoliko daljše ture. Še vedno upoštevajte njegovo starost in zmogljivost. Vseeno si privoščite dovolj postankov, četudi izrednih, samo da boste s svojo družino na povsem varnem mestu.

Drameljska kolesarska pot je kot nalašč ustvarjena za nekoliko večji kolesarski podvig z otroki. Pot je dolga 30 kilometrov in v povprečju se jo da prevoziti v treh dobrih urah. A to je vsekakor odvisno tudi od nekaterih okoliščin. Na cilj je bolje priti nekoliko kasneje, kot pa da bi otroci med potjo povsem omagali. Ker je pot krožna, je to še toliko boljša izbira in v primerjavi s prejšnjimi turami niti ni toliko daljša. Zahtevnost poti je srednja.

Drameljska kolesarska pot vas bo vodila med prečudovitimi griči, vinogradi in ribniki. Z otroki se boste vozili po stranskih poteh, kjer je le malo prometa. Pot je sicer precej razgibana in ponekod kar precej strma, a je še vedno primerna za otroke.

Najpomembneje je torej, da svojega otroka postopoma navajate na različne dolžine kolesarskih tur. Za začetek je nekaj kilometrov povsem dovolj. Četudi se z njim odpeljete samo do najbližjega igrišča, ki je od vašega doma oddaljeno le nekaj sto metrov, je to povsem zadosti. Vsaki naslednji turi dodajte nekaj sto metrov več.

Nikakor pa ne pozabite tudi na brezhibnost otroškega pa tudi svojega kolesa.

Če imate še kakšno dobro idejo, kjer kolesariti z malčki, bomo veseli, če jo boste delili z nami.