Povzetek

Pohodništvo in alpinizem



Pohodništvo ali treking je ena izmed najbolj zdravih in telesu prijaznih telesnih aktivnosti. Človek za to dejavnost ne potrebuje veliko. Pravzaprav le izdatno mero ljubezni do narave, nekaj pustolovskega duha in osnovnega taborniško-gorniškega znanja, od opreme pa le dobre pohodniške čevlje, softshell jakno, nahkrbtnik ter po možnosti še spalno vrečo in šotor. Večdnevne treking ture so lahko tudi izjemno privlačna opcija za preživljenje aktivnih počitnic. Naš planet pa je poln kotičkov, ki ponujajo poglede in razglede, ob katerih človeku dobesedno vzame sapo.



Pot Inca, Peru

Peru je zaradi svoje visoke nadmorske višine priljubljena destinacija za številne avanturiste. Ena izmed glavnih atrakcij je seveda tudi Inca Trail, ki velja za eno izmed najbolj priljubljenih pohodniških poti na svetu. Štiridnevna tura, na kateri je treba premagati 26 milj (42 kilometrov) in kar nekaj višinskih metrov (najvišja točka je krepko nad 4000 metri nad morjem), ponuja izjemno doživetje, prekrasne razglede in vzmenirljive dogodivščine. Najboljše pa seveda pride na koncu, tam se namreč nahaja starodavna inkovska citadela Machu Picchu. Najboljši čas za obisk je med septembrom in majem.

Pot Kalalau, Havaji, ZDA

Kauai je otok na severu havajske verige. Velja za najbolj slikovit in neokrnjen otok 50. ameriške zvezne države. Prav zaradi njegove bujne tropske vegetacije so tam posneli številne hollywoodske uspešnice, kot sta na primer Jurski park in 7 dni, 7 noči. Na severu tega otoka se nahaja obala Napali, ki jo krasijo večstometerski zeleni klifi, ki padajo v Tihi ocean. Te strme skale so dostopne in vidne le z morske strani ali iz zraka. No, po njih je speljana tudi treking pot Kalalalu. Tako se namreč imenuje prekrasna plaža na koncu te 12 milj (približno 19 kilometrov dolge poti). Kalalau Trail se vsako leto uvrsti med deset najlepših trekingov našega planeta. Tam se bučanje valov meša s tropskimi vonjavami. In takrat pozabiš na vse. Kalalau Trail je možno obiskati v kateremkoli delu leta.

Pot do baznega tabora pod Everestom, Nepal

8848 metrov visoki Everest oziroma Sagarmatha po nepalsko ali Čomolumgma po tibetansko je najvišji vrh našega planeta. Vsak običajni smrtnik seveda ne more na njegov vrh. Pravzaprav je že pot do baznega tabora, ki se nahaja na višini 5364 metrov, pravi podvig. Ta 70 milj (115 km) dolgi treking traja kar šestnajt dni. Na poti je možno opazovati spreminajočo se floro in favno. In seveda občudovati njegovo visočansktvo najvišjo goro na svetu. Najboljši čas za pot do baznega tabora pod Everestom je med marcem in majem in med septembrom in novembrom.

Visoka pot od Chamonixa do Zermatta, Francija in Švica

Chamonix v francoskih Savojskih Alpah velja za svetovno prestolnico alpinizma in smučanja. Zermatt, ki domuje pod vznožjem legendarnega Matterhorna, pa je verjetno ena izmed najbolj slikovitih smučarskih vasic na svetu. In ta dva aplska bisera povezuje takoimenovana visoka pot (Haute Route de Chamonixa Zermatt). Tovrstno prečenje Alp so si v sredini devetnajstega stoletja izmislili člani angleškega Alpine Cluba. Pot je lahko pohodniška ali turno-smučarska. V prvem primeru je za skupno 180 kilometrov potrebnih približno 12 dni. Za zimsko turno-smučarsko različico pa jih zadostuje že sedem. V zadnjem času je predvsem poletna pohodniška pot speljana pod višino 3000 metrov, kar pohodnikom omogoča prenočevanje v kočah, penzionih in manjših hotelih, ki se nahajajo v vasicah ob poti.

Pacific Crest Trial, Oregon in Washington, ZDA

Pacific Crest Trial je več kot šestmesečna pohodniška pustolovščina, na kateri je treba premagati več kot 4000 kilometrov poti, ki se vije po hribih vzdolž severozahodne ameriške obale. Še najbolje je vse užitke in seveda tudi muke in trpljenje, ki pohodnike čakajo na tej epski avanturi, ovenkovečila Reese Whiterspoon v filmu Wild. Pravijo, da človek na tej poti, ki poteka skozi sedem ameriških narodnih parkov, spozna svoj pravi jaz. In ko se enkrat znajde na cilju ni nič več tako, kot je bilo.