Povzetek

Ostali športi

Otroške zimske radosti so spomin, ki ga vse življeje nosimo v sebi. Le kako bi kdo lahko pozabil svoja prva rdeča lička, prvi občutek vetra v laseh, ko je s sanmi ali smučmi drvel proti dolini, in nenazadnje tudi kako je na drsalkah prvič izgubil ravnotežje in telebnil na trebuh. A vsa ta romantika ima seveda tudi drugo plat, ki predvsem staršem povzroča kar nekaj dilem. Športno navdušeni starši se prej ali slej soočijo z večnim vprašanjem, kdaj svoje malčke prvič postaviti na smuči. Pravzaprav ta dilema ni povezana le s smučmi, temveč tudi z drsanjem in sankanjem. Je pa res, da je smučanje izmed omenjenih treh dejavnosti daleč najbolj kompleksna, zato je izbira primernega trenutka še toliko bolj pomembna.

Kdaj je pravi čas za prve korake na snegu?

Univerzalnega odgovora tu na žalost ni. Na splošno velja, da je pred dopolnjenimi tremi leti sistematično in organizirano metodično učenje nesmiselno. Že iz anatomskega vidika in možnosti deformacije skeleta je takšno početje nepriporočljivo. Začetna hoja po ravnini in privajajanje na opremo z začetnimi oblikami drsenja skupaj s starši je tu izvzeto. Ob morebitnem hitrjšem fiziološkem razvoju otroka je seveda dopuščena možnost zgodnejšega začetka učenja smučanja. Vendar staršem svetujemo, naj pri tej odločitvi skušajo ohraniti čimveč objektivnosti ter realno oceniti otrokove sposobnosti.

Načeloma velja pravilo, da je najprimernješi čas za začetek, ko otrok pokaže zanimanje. Nekateri otroci si smučanja v resnici ne želijo in bi bila vsaka prisila popolnoma nesmiselna in neupravičena, pa čeprav »šele« pri sedmih letih. Zaradi tega se je treba tudi izogibati lovljenju in posnemanju prijateljev.

Pretiravanje, prevelika pričakovanja, prisila in nerazumna tekmovanja zagotovo ne vodijo v pravo smer.

Kako začeti?

Prvo pravilo, ki ga je priporočljivo upoštevati je, da svojih otrok ne učimo smučati sami. Zato prepustite svoje otroke strokovnjakom, ki so za tovrstno učenje strokovno usposobljeni in imajo zvrhano mero potrpljenja. Tudi dejstvo, da učitelj otroku predstavlja avtoriteto, ni zanemarljivo. Le otroku, ki mu bo smučanje predstavljeno na igriv, zanimiv in zabaven način, bo smučanje v veselje, njegov uspeh in napredek pa bosta hitrejša.

Ker imajo otroci drugačen način razmišljanja, stvari dojemajo drugače. Kvalitetna šola smučanja jim bo postopno približala smučanje brez nepotrebnih pritiskov, predvsem pa na način, ki otroci razumejo in zato lažje osvojijo. Tekmovanje, ki se razvije v majhni skupini, daje otrokom dodaten motiv in vzpodbudo. Zadovoljstvo ob spoznanju, da zmore samostojno obvladati telo in drseti po hribu navzdol, predvsem pa, da sam kontrolira hitrost in se na koncu tudi samostojno zaustavi, je neprecenljivo in enkratno.

Kaj pa drsanje in sankanje?

Kot že rečeno je smučanje verjetno najbolj celovita zimska športna aktivnost. Ob tem nikakor nočemo podcenjevati zimskih veslj, kakršni sta drsanje in sankanje. Za drsanje velja podobno kot za smučanje. Pravi čas je, takrat ko otrok pokaže veselje in zanimanje. Takrat bo brez prislil obul drsalke in se soočil z iskanjem stabilnosti na tanki klini. In ko bo naredil nekaj prvih korakov in bo začutil oblutek gibanja in hitrosti, se bo sprožila verižna reakcija.

Sankanje pa je vsaj v otroških letih bolj veselje kot športna aktivnost. Nekateri starši že malo večje dojenčke držijo v naročju, ko se s sanmi spuščajo po ne preveč strmih pobočjih. Morda velja le opozorilo, naj se otroci sankajo tam, kjer je to početje varno, kjer na njih ne prežijo nevarnosti v obliki skal in prepadov. Morda je še najboljše, če začnejo v skupini prijateljev na domačem klancu. Pri tem pa vam lahko pomagamo tudi v Intersportu. V naših prodajalnah imamo namreč na voljo sani različnih vrst, velikosti in oblik, ki bodo vsekakor zadovoljile potrebe po zimskih užitkih.