Povzetek

Ostali športi

Kdo so največji slovenski športniki leta, ki se izteka?

Slovenija je športna velesila posebne vrste. Po številu medalj z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev na prebivalca smo namreč v samem svetovnem vrhu. Naši športniki iz leta v leto dosegajo vrhunske rezultate. In tako je bilo tudi v letu 2018.

Luka Dončić je čudežni deček slovenske in svetovne košarke. Pri samo devetnajstih letih se lahko pohvali z dosežki, o katerih lahko mnogi precej starejši asi le sanjajo. Bil je eden izmed glavnih junakov slovenske reprezentance, ki je lani osvojila naslov evropskih prvakov. V letošnji sezoni pa je blestel predvsem v dresu madridskega Reala, s katerim je osvojil tako španski kot tudi evropski naslov, ob tem pa je bil izbran za najkoristnejšega igralca tako Evrolige 2018 kot tudi zaključnega turnirja najboljših štirih ekip.

Potem se je odločil, da je pripravljen za najboljšo košarkarsko ligo na svetu NBA. Na naboru je bil izbran kot tretji in je pristal pri klubu Dallas Mavericks. V zvezni državi Teksas se je dodobra udomačil in s svojimi čarovnijami v obup spravlja tekmece in hkrati navdušuje navijače.

(Foto: mavs.com)

Primož Roglič je športni fenomen. Vrsto let je bil namreč odličen smučarski skakalec. Potem pa se je odločil, da bo zamenjal šport. Z dolgih skakalnih smuči je presedlal na ultralahko dirkalno kolo. In v svoji športni reinkarnaciji je zablestel v polnem sijaju. Že lani je dosegel nekaj izjemnih rezultatov. Letošnja sezona pa je bila dobesedno sanjska. Zmagal je na dirkah po Baskiji, Romandiji in Sloveniji. A trenutek slave je doživel na Francoski pentlji, najprestižnejši etapni dirki na svetu. Tam je osvojil zahtevno gorsko etapo med Lourdesom in Larunsom in tako postal prvi Slovenec, ki mu je uspel tak podvig na Tour de France. Roglič je bil do predzadnje etape tudi v igri za zmagovalni oder v skupnem seštevku, na koncu pa je na Elizejskih poljanah dosegel 4. mesto, kar je daleč najboljši slovenski rezultat na dirki po Franciji.

(Foto: primozroglic.com)

Žan Košir je najuspešnejši slovenski deskar na snegu in hkrati tudi eden izmed najuspešnejših deskarjev na svetu. V svoji zbirki ima en veliki in dva mala kristalna globusa. Poleg tega pa tudi tri olimpijske medalje in eno s svetovnih prvenstev. Žan Košir je bil z dvema medaljama (srebrno v paralelnem slalomu in bronasto v paralelnem veleslalomu) eden izmed glavnih slovenskih junakov olimpijskih iger v Sočiju. Kmalu za tem pa so se začele njegove težave s poškodbami, zaradi katerih je izpustil dobršen del sezon 2016 in 2017. Kljub temu da se je spogledoval tudi z mislijo o koncu kariere, je vendarle našel voljo in moč za povratek.

Za trud je bil poplačan na olimpijskih igrah v Pjongčangu, kjer je v paralelnem veleslalomu spet osvojil bronasto medaljo. Še boljšo novico pa je Žan Košir sporočil v začetku decembra, ko je napovedal, da bo vztrajal vse do olimpijskih iger 2022 v Pekingu.

(Foto: zankosir.si)

Tudi Janja Garnbret je neke vrste čudežno bitje. Ko jo gledaš, kako premaguje vse tiste strašljive vertikale, se zdi, kot da se po njenih žilah pretaka pajkova kri. Slovenjgradčanka je pri devetnajstih letih na vrhu plezalnega sveta. Kjerkoli se pojavi, običajno zmaga. V njeni vitrini so že trije naslovi svetovne prvakinje. Poleg tega v zadnjih treh sezonah kraljuje tudi na tekmah svetovnega pokala. V letošnjem letu je blestela na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, kjer je osvojila naslov svetovne prvakinje na balvanih kot tudi v kombinaciji, hkrati pa je osvojila tudi srebrno medaljo v težavnostnem plezanju.

Glede na to, da je bilo športno plezanje pred kratkim uvrščeno med olimpijske športe, bo Janja Garnbret zagotovo eden izmed glavnih slovenskih adutov v Tokiu 2020.

(Foto: STA)