Smučanje

Znamka Elan ima pri Slovencih poseben pomen. Te smuči so naš narodni simbol in ponos. Elan je bil soustvarjalec slovenske smučarske pravljice in nekakšen zaščitni znak naše nacionalne identitete. Elan je za Slovence nekaj podobnega kot Mercedes za Nemce, Ferrari za italijane, Volvo za Švede … Hkrati pa so se v Begunjah rodili številni izumi in inovacije, ki so povsem spremenili smučanje. Nenazadnje so prva smuči s poudarjenim stranskim lokom izdelali prav Elanovi razvojniki. Že Zoran Predin je v Beli simfoniji zapisal: »…prva beseda najmlajših Slovencev naj ne bo mama, ampak RC Elan…«

Znamko smuči je takoj po drugi svetovni vojni ustanovil smučarski navdušenec in vizionar Rudi Finžgar. A prava Elanova evforija se je začela ob koncu sedemdesetih in v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. Januarja 1980 je Bojan Križaj v Wengnu, na eni izmed najtežjih slalomskih prog na svetu dosegel prvo slovensko (takrat še jugoslovansko) zmago na tekmah za svetovni pokal. Križaj je v svoji bogati karieri dosegel osem zmag, vse so bile slalomske in vse so bile dosežene na elankah. S temi uspehi si je prislužil neverjetno priljubljenost. Takrat so predvsem zaradi njega obiskovalce tekem v Kranjski Gori šteli v deset tisočih.

Bojan Križaj

Med Elanovimi slovenskimi junaki je vsekakor treba omeniti tudi Borisa Strela, ki je leta 1982 zmagal na veleslalomu v Cortini d’Ampezzo. Istega leta pa je na svetovnem prvenstvu v Schladmingu osvojil bronasto medaljo v veleslalomu, kar je bila sploh prva slovenska smučarska medalja z velikih tekmovanj.

Seveda ne moremo mimo Mateje Svet, čudežne deklice, ki je leta 1989 postala svetovna prvakinja v slalomu. Skupaj je na velikih tekmovanjih osvojila šest medalj, med drugim tudi srebrno olimpijsko.

Mateja Svet

A prvo slovensko zimsko-olimpijsko medaljo je v Sarajevu prismučal Jure Franko. Takrat je po bivši Jugi krožil legendarni rek: “Volimo Jureka više od bureka!”

Največji vseh časov

Elan je bila več kot slovenska znamka. Zaradi svojih inovacij je bila priljubljena in spoštovana na vseh najbolj slavnih strminah. Njeno ime je v svet ponesel legendarni Šved Ingemar Stenmark, ki mu zaradi 86 zmag na tekmah svetovnega pokala pripada status najboljšega smučarja vseh časov. Ingemar Stenmark je za alpsko smučanje to, kar je Michael Jordan za košarko, Wayne Gretzky za hokej, Michael Phelps za plavanje, Roger Fedrerer za tenis, Michael Schumacher za avtošport. In vseh 86 zmag je dosegel na smučah Elan.

Stenmark je bil posebno smučarsko vesolje. Bil je nekakšen nezemljan, ki je zmagoval, zmagoval in zmagoval. Funkcionarji mednarodne smučarske zveze FIS so si izmišljali številna nesmiselna pravila, s katerimi so želeli omejiti njegove zmagovite serije. A ni nič pomagalo. V sezoni 1978/79 je zmagal na vseh desetih slalomih in niz nadaljeval še v naslednji sezoni, ko je bil po štirinajstih zmagoslavjih končno poražen. Nekoč je na kitzbühelskem slalomu drugouvrščenega Phila Mahreja prehitel za več kot tri sekunde, na veleslalomu v Jasni pa Bojana Križaja za debele štiri sekunde. Zato so njegovi tekmeci uvedli interni štos in so svoje zaostanke preračunavali glede na čas drugouvrščenega. Ker drugo mesto je bilo v tistih časih, če je Stenmark prišel do cilja (in to je bilo skoraj vedno), vredno kot zmaga.

Ingemar Stenmark

Vse to se je dogajalo v časih, ko je Elan prihajal z napačne strani železne zavese. Predstavnikom alpskih velesil ni šlo v glavo, da najboljši smučar na svetu smuča na smučeh z napisom “Made In Yugoslavia”. Nekoč ga je vodja tekmovalne ekipe enega izmed avstrijskih proizvajalcev s precej agresivnim prepričevanjem in debelim kupčkom šilingov vabili v svoje vrste: “Se sploh zavedaš, koliko bolje bi smučal z našimi smučmi?” Stenmark ga mirno poslušal, potem pa ga je utišal s kratkim vprašanjem: “Bi bil morda boljši kot prvi?” Ostajal je pri Elanu. Vedno. Od začetka do konca.

Močna ekipa v smučarskem krosu

V zadnjih letih se Elan lahko pohvali z izjemno močno ekipo v smučarskem krosu. Z zelenimi Elankami je Filip Flisar osvojil kristalni globus in naslov svetovnega prvaka ter dobil sedem tekem svetovnega pokala. Izjemno zgodbo so Elanovi smučarski krosisti spisalni na olimpijskih igrah v Pjongčangu, ker so osvojili štiri izmed šestih medalj, ki so bile na voljo. Vzeli so tudi obe zlati. Okoli vratu so ju obesili Kanadčanoma Kelsey Serwa in Brady Lemanu, njuna rojakinja Brittany Phelan je osvojila srebro, Rus Sergej Ridzik pa bron.

Filip Flisar

Odlični skakalci

Elanova zgodba se pravzaprav začenja v smučarskih skokih, saj je bil Rudi Finžgar odlični skakalec, ki so mu zaradi nenevadnega rdečega kombinezona rekli “Der Rote Teufel aus Titoland”. V sedemdesetih letih, ko so se začeli vrstiti veliki tekmovalni uspehi, so bile elanke glavna akterke. Primož Ulaga, Miran Tepeš, Matjaž Debelak, Franci Petek, Primož Peterka in številni drugi so nas s svojimi uspehi razveseljevali z Elanovimi smučmi.

Peter Prevc

Nenazadnje je tudi Peter Prevc veliki kristalni globus osvojil na elankah. Na begunjskih smučeh pa je postal tudi prvi Zemljan, ki je skočil več kot četrt kilometra.

Odlično ponudbo izdelkov blagovne znamke Elan si lahko ogledate tukaj.