Povzetek

Smučanje

Smučanje s svojo dinamičnostjo in energičnostjo omogoča neizmerne užitke, a hkrati prinaša tudi številne nevarnosti. Slednjim se lahko izognemo tudi z uporabo zaščitne opreme.

Ko drvimo po belih strminah, pogosto pozabimo na vse. Prepustimo se užitku, hitrosti, adrenalinu. To je seveda razumljivo, saj smo prav zaradi tega prišli tja gor na goro. A vendarle je treba pomisliti tudi na povsem realne možnosti, da gre kdaj tudi kaj narobe. Tudi na še tako lepo zlikani progi se lahko najde, kakšna luknja ali kucelj, ki nas vrže iz ravnotežja. Tudi najboljšim smučarjem se lahko primeri kakšen nepravilen gib, zaradi katerega jih odnese iz smeri. Kogarkoli lahko preseneti nesramni divjak, ki nenazdorovani prinori izza ovinka. Za vse te primere se je pametno primerno zaščititi. Uporaba čelade, očal in tudi želve je vsaj priporočjiva, če ne že kar nujna. Pametni smučarji vse te pripomočke zvesto uporabljajo.

Kakšna je dobra čelada?

– dobro se mora oprijemati glave. Ne sme biti premajhna, ker lahko povzroča zoprne bolečine in tiščanje. Ne sme biti prevelika, ker v tem primeru ne služi svojemu namenu. Da je prave velikosti ugotovite, tako da jo postavite na glavo, se obrnete proti tlom in z nezapetimi paščki stresete glavo. Če ostane na glavi, pomeni, da je prave velikosti.

– ponujati mora čim več možnosti osebnih nastavitev. Nastavljivi morajo biti paščki, poleg tega pa mora ponujatu tudi poseben mehanizem, ki objame in stisne glavo. Ponavadi ima priložene notranje blazinice različnih debelin.

– omogočati mora dobro zračnost. Večina čelad je opremljena z razlinimi prezračevalnimi sistemi, s pomočjo katerih je možno nadzirati dovod zraka in temperaturo v notranjosti.

– omogočati mora termično zaščito. Čelada služi tudi kot nadomestek kape, zato mora biti tudu dovolj topla. Večina čelad je izdelanih iz materialov, ki ponujajo odlično termično zaščito. Poleg tega pa so opremljene tudi z naušniki, ki jih je možno odstraniti.

– prenesti morajo večkratne udarce. Včasih je veljalo pravilo, da čelada prenese le en močan udarec. Tudi če je navzven izgledala povsem intaktna, se je v njeni notranjosti lahko pojavila kakšna nevidna razpoka, zaradi katere čelada ne bi prenesla še enega udarca. Večina proizvajalcev je že iznašla materiale, ki lahko prenesejo tudi več močnih udarcev. Poleg tega pa so opremljene s posebnimi sistemi, ki oponašajo zaščito možganov pod lobanjo.

– čelada in očala so uigran tandem. Priporočljivo si je izbrati čelado in očala istega proizvajalca, saj se njihovi izdelki dobro prilegajo drug na drugega.

Očala

Smučarska očala še zdaleč niso le modni dodatek, temveč so v svojem bistvu namenjena predvsem zaščiti pri smučanju. Smučarja ščitijo pred sončnimi žarki, pred vetrom in mrazom, poleg tega pa predstavljajo zelo pommebno zaščito obraza v primeru morebitnega padca. Skratka očala in čelada sta nekakšen varnostni tandem, ki ščiti glavo in obraz. Zato se mora zgornji rob očal dobro prilegati spodnjemu robu čelade. Če se ne prilegata, skozi majhno špranjo vdira hladen zrak, kar je pri večjih hitrostih laho zelo neprijetno. Zato si je pametno ta dva izdelka izbrati pri istem proizvjalcu.

Večina proizvajalcev ponuja stekla različnih barv, ki se različno obnašajo v različnih vremenskih in svetlobnih pogojih. V vsakem primeru pa je pametno izbrati model, ki omogoča “antifog” funkcijo, s pomočjo katere se vidljivost v megli precej izboljša. Proizvajalci pa mislijo tudi na smučarje z dioptrijo, ki jim namenjajo posebne modele.

Želva

Pri športih, ki se odvijajo pri veliki hitrosti, je precej izpostavljena tudi hrbtenica. V primeru padca je namreč izpostavljena velikim obremenitvam in silam. Tega se zelo dobro zavedajo motoristi. K sreči pa je vedno več tudi tovrstno osveščenih smučarjev.

Zaščito za hrbet omogoča takoimenovana želva, ki na prvi pogled spominja na oklep te nenavadne dvoživke. Smučarska želva je izdelana iz velovitih plošč, ki preprečujejo točkovno delovanje udarca in učinkovito razporedijo silo na večjo površino. Poleg tega imajo v notrnjosti posebno aluminijasto ojačitev, na spodnji strani pa je pena, ki omogoča dodatno absorbcijo udarca in pomaga pri prileganju hrbtu.

Zunanja plast je izdelalana iz valovitih plošč, ki preprečuje točkovno delovanje udarca. Sredinska plast, ki je ponavadi aluminijasta in še dodatno ojačana iz različnih trpežnih materialov pa silo udarca še dodatno razprši na širšo površino. Zadnja plast, ki je praviloma izdelana iz blaga in pene, pa nudi dodatno absorbcijo udarca, poleg tega pa opravlja funkcijo prileganja hrbtu.