Povzetek

Tek

Kako nastane vnetje mišice, musklfiber?

Tudi mene so v šoli pri biologiji učili, da vnetja mišičnega tkiva ali musklfiber nastane zaradi mlečne kisline. Žal še vedno tako učijo, a to je površno oziroma kar narobe. Tudi ko prideš pod roke maserja, bo ta zelo rad omenil, da je mlečna kislina kriva za musklfiber in da jo lahko z masažo odstranimo. V resnici pa za vnetje mišice ni odgovorna mlečna kislina. Za vnetje mišice so krive mikro poškodbe v mišičnih celicah, ki pogosteje nastanejo takrat, ko je mišica že utrujena in nekoliko že otečena. Kadar takšno mišico obremenimo z večjimi silami, se začnejo v njih pojavljati vse številnejše mikro poškodbe.

Posameznim celicam se celo poškoduje membrana (celični ovoj) in v medcelični prostor se tako izlije veliko celičnih beljakovin. Te dodatne beljakovine pa zelo rade nase vežejo vodo, ki prehaja iz kapilar. Zato nam začne mišica dodatno otekati. Zaradi otekline in vzporednih vnetnih procesov celjenja mišičnega tkiva naši živčni končiči v mišicah zaznajo problem in mi ga v naših glavah čutimo v obliki mišične bolečine. Ta bolečina je kot varovalka, ki nam pravi, da moramo do nadaljnjega vneto mišico bolj nežno obremenjevati. Poleg tega bi rad poudaril, da pogosto ponavljajoča se mišična vnetja škodijo mišičnemu tkivu. Saj se v mišicah razrašča brazgotinasto vezivno tkivo, ki je lahko vzrok za pogostejše ponavljanje poškodb.

Torej, kako lahko preprečimo vnetje mišice?

Najboljši recept, ki resnično deluje, je ta, da se trudimo izogniti nenadnim povečanjem obremenitev. Zato je dobro trenirati na takšen način, da ne povečujemo količine in intenzivnosti treninga ter zahtevnosti terena. Naj bo naš trening skozi celo leto dovolj raznolik. Tako bodo naše mišice pripravljene na širšo paleto obremenitev. Na primer, če hočemo teči maraton na takšen način, da bomo tudi v dnevih po njem, brez večjih težav hodili in tekli, potem se nanj pripravljajmo z dovolj rednimi dolgimi teki.

Kadar pa do vnetja mišice vseeno pride pa si lahko pomagamo s hlajenjem, elastičnim povojem in protivnetnimi kremami. Ko se stanje malo umiri pa je koristno nežno raztezanje in masaža.

Urban Praprotnik, tekaški trener Intersport