Tek

Ne glede na to, da predvsem obutev še zmeraj radi fizično preizkusimo pred nakupom, pa porast spletnega nakupovanja kaže, da smo postali dovolj izurjeni tudi pri spletnem nakupovanju obutve. Ne samo na način, da smo copat predhodno preizkusili v prodajalni, tudi brez preizkusa se, če so na voljo vse ključne informacije o copatu, lažje odločimo za spletni nakup.

Velikokrat se znajdemo v situacijah, ko je veliko udobneje izdelke naročiti v spletni trgovini oz. na daljavo.

Obutev v spletni trgovini Intersport

Spletna prodajalna Intersport vam ponuja največji izbor tekaških copat na enem mestu, saj združuje ponudbo vseh prodajaln. Pri iskanju ustreznega tekaškega copata najprej izberite kategorijo ‘tek‘, nato pa na ‘obutev‘.

Izbor poskusite čim bolj zožiti, in sicer tako da si izberete kategorijo, spol, znamko, barvo, ciljno skupino, vrsto copata, podlage in druge kriterije. Na ta način si boste olajšali pestro izbiro in zožali izbor.

Izbira velikosti copata

Posebno pozornost namenite izbiri prave velikosti. Pri tem si lahko pomagate s tabelo velikosti. V njej boste našli evropske, ameriške in morda še angleške velikosti copat ter dolžino v centimetrih. Dolžina, izražena v centimetrih, se nanaša na dolžino vložka. Pri izbiri prave velikosti si lahko pomagate tako, da  izmerite vložek copata, ki ste ga nazadnje uporabljali za tek ali pa enostavno izmerite dolžino stopala do konca najdaljšega prsta in dodate še 0,5 cm do 1 cm, da dobite pravo velikost.

Ne smemo pozabiti, da pri teku uporabljamo še nogavice, poleg tega pa predvsem prsti potrebujejo nekoliko prostora, da niso utesnjeni.

Vrsta tekaškega copata

Začetniki in težji tekači v spletni prodajalni brskajte po kategoriji bolj blaženih in stabilnejših copat. Takšna vrsta obutve odlično poskrbi za boljše blaženje in v veliki meri omili posledice napak pri slabši tehniki teka.

Tekači z izdelano tehniko teka in manj kilogrami izbirajte med manj blaženimi copati. Torzijska stabilnost obutve pa je zlasti pomembna za tekače, ki tečete daljše razdalje in po najrazličnejših terenih. Torzijska stabilnost omogoča dodatno stabiliziranje stopala na zahtevnejših terenih, stopalo pa je zaradi tega manj utrujeno in med samim tekom bolj stabilno.

Ključni segmenti copat

Tekaške copate lahko segmentiramo na različne načine. Med njimi je najpogostejša delitev na copate za pronatorje, supinatorje ter nevtralne tekače. To velja predvsem za copate za tek po asfaltnih podlagah. Hribovski copati so posebna kategorija, kjer pridejo do izraza druge lastnosti copat.

Pronator je tekač, ki se mu pri obremenitvi stopala gleženj zvrača na noter. V takšnem primeru izberite copat, ki je na notranjem delu dodatno podprt in ojačan. Podpora vas med tekom ne sme motiti. Supinator teče oziroma hodi izrazito po zunanjem delu stopala. Izberite nevtralen copat s primerno torzijsko stabilnostjo. S tem boste dobro preprečili lateralno zvračanje stopala.

Najpreprostejši način, s katerim boste lahko ugotovili osnovno obliko svojega stopalnega loka, je odtis mokrega stopala na karton ali papir. Največ tekačev ima nevtralni stopalni lok.

Ne pozabite pa tudi na dejstvo, da so stopala zelo raznolika in da pogosto nimamo dveh enakih stopal.

Če tečete predvsem po hribovskih terenih, gozdovih in drugih naravnih terenih, so za vas pravi t.i, trail copati. Trail copati so predvsem iz malo bolj robustnih materialov, s tršim in bolj grobim profilom podplata in okrepljen zaščito prstov, da bi bilo stopalo ob nenadnih spremembah gibanja čim bolj stabilno. Nekateri modeli so opremljeni z vodoodbojnimi membranami, saj je večja verjetnost, da boste naleteli na bolj vlažno podlago.

Podplat tekaškega copata

Podplat je mesto stika s podlago, zato velja nameniti pozornost tudi tej informaciji. Copat za tek vam mora v prvi vrsti ponuditi dober oprijem ter tako zagotoviti varen korak.

Tekaški modeli copat uveljavljenih proizvajalcev vključujejo pri izdelavi podplata inovativne materiale in priznane proizvajalce, kot je na primer Continental. Dober zunanji material podplata v kombinacijami s tehnologijami za blaženje in odzivnost zagotavlja prožen in hkrati zanesljiv korak.

Kako dolgo lahko uporabljamo tekaške copate

To je predvsem odvisno od posamezne znamke in modela, načeloma pa velja, da je treba obuvalo zamenjati po približno 800 pretečenih kilometrih. Ne gre za to, da copat po toliko kilometrih ne bi mogli uporabljati več, to je predvsem nekakšen okvir, v katerem naj bi še optimalno delovale vse tehnologije, ki so integrirane v copatu.

Po vsakem končanem treningu pa tekaške copate dobro prezračite in posušite in po potrebi tudi očistite.

Za daljšo življenjsko dobo copata, pa upoštevajte tudi za kateri teren je namenjen copat. Copati za tek po asfaltnih podlagah, predvsem po trdnosti in profilu podplata, niso primerni za tek po zahtevnih, gozdnih in drugih terenih. Hitro se lahko tudi zgodi, da se ob stiku s koreninami, vejami ali grmičevjem poškoduje zračna mrežica, ki pogosto pokriva večji del cestnih copat.

Enako velja tudi obratno. Hribovski copati se bodo zdeli morda preveč togi za tek po cestnem terenu. Poleg tega boste lahko tudi prekomerno obrabili podplat, ki je iz nekoliko drugačne zmesi kot pri cestnih copatih.

Kaj še lahko pomaga pri izbiri copata?

Če že tečete nekaj časa, se je v vaši tekaški preteklosti zagotovo že nabralo nekaj copat. Če ste s katerim izmed modelov povsem zadovoljni, vam bo zelo verjetno ustrezala tudi novejša različica tega modela. Ravno iz tega razloga tudi vsi vodilni proizvajalci tekaške obutve ohranjajo svoj »železni repertoar« modelov, ki so hkrati opora in orientacija pri izbiri prihodnjih copat.

To so modeli kot na primer Asics Gel-Kayano ali Gel-Nimbus, adidas Ultraboost ali Solar Boost, Mizuno Wave Ultima ali Wave Rider, Nike Air Zoom Pegasus ali Air Zoom Structure, Brooks Glycerin ali Ghost, Salomon XA Pro 3D ali Speedcross in še bi lahko naštevali …

Na Youtube kanalu Intersport Slovenija pa najdete tudi video predstavitve copat, ki bodo pregnale še kakšen dvom več stran.