Povzetek

Tek

Zaužiti športni ali energijski napitek? Pazite, da jih ne pomešate.

Med tekom prihaja do izgube vode in nujno potrebnih hranil in mineralov. Zato vsak tekač potrebuje ustrezno preskrbo z vodo, ki naj bo prilagojena telesnemu naporu. Športni napitki so prvenstveno namenjeni športnikom oz. rekreativnim športnikom. Energijski napitki so za tiste, ki čutijo pomanjkanje energije in si jo želijo nemudoma povrniti. Ti dve skupini torej nimata enakih sestavin, lastnosti in zagotovil.

Zakaj uživati športne napitke?

Med telesnim naporom izgubljate vodo in hkrati določene nujno potrebna hranila oz. elemente, potrebne za ustrezno delovanje vašega telesa: minerale (magnezij, kalcij …), ogljikove hidrate … Ravno zato je izjemnega pomena, da med telesnim naporom telo pravilno oskrbujete z zadostnimi količinami vode oz. tekočine. S pravilnim vnosom zadostnih in ustreznih količin tekočine boste telo vrnili v ravnotežje in se izognili utrujenosti, krčem in poškodbam.

Pitje vode pa vendarle včasih ni dovolj.

Ker voda ne vsebuje ogljikovih hidratov, si posledično morda s pitjem vode ne boste takoj povrnili vse potrebne energije. Tako imate na voljo dve možnosti: uživanje športnih napitkov kot so na primer Isostar, Enervit, Powerade ipd. ali pa uživanje energijskih pijač, kot je na primer Red Bull. Obe vrsti napitkov vam povrneta energijo in moč, vendar katero izbrati?

Športni napitki: prilagojeni telesnemu naporu

Športni napitki pomagajo športnikom, da ob telesnih naporih telesu zagotovijo zadostno količino vode in ustrezen nivo hranil, mineralov in ogljikovih hidratov, ki so jih med naporom izgubili. Na voljo so v številnih okusih in oblikah in tako prilagojeni različnim uporabnikom. Skupna lastnost vseh športnih napitkov je, da so prilagojeni telesnim potrebam po zaključenem telesnem naporu. Športne napitke delimo v tri velike skupine: izotoniki, hipotoniki in hipertoniki, Razlikujejo se po vsebnosti ogljikovih hidratov, ki jih vsebujejo.

Katerega izbrati?

Za tekače, ki običajno premagujejo srednje dolge poti (pod 10 km in do največ 20 km), zadostujejo izotonični napitki. Ti vsebujejo 6-8 % ogljikovih hidratov. Za tekače na dolge proge pa so najprimernejši hipertonični napitki, ki vsebujejo več kot 8 % ogljikovih hidratov. Poleg ogljikovih hidratov športni napitki vsebujejo tudi minerale (natrij, kalij, kalcij, magnezij ipd.), ki jih telo nujno potrebuje za ustrezno delovanje. Deleži posameznih hranil, potrebnih elementov in mineralov so pri posameznem napitku natančno določeni tako, da jih lahko telo hitro absorbira. Poznamo številne blagovne znamke športnih napitkov: Isostar, Enervit, Isotec, Overstims …

Preizkusite različne, da najdete pravega

Med telesno vadbo poizkusite različne oblike in blagovne znamke in tako poiščite napitek, ki vam najbolj ustreza. Če niste povsem prepričani, katerega izbrati , ne oklevajte in se o izbiri primernega posvetujte z zato usposobljenim prodajalcem. Tovrstne napitke vam ponujajo tudi na različnih športnih dogodkih. Izberite tistega, ki ga poznate, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da ga vaš želodec ne bo mogel prebaviti. Količino vnesenih športnih napitkov morate prilagoditi vaši telesni aktivnosti.  Sladkor, ki ga ti napitki vsebujejo, se lahko namreč pretvori v maščobo,  ki je med vadbo ne boste mogli porabiti. Pred vadbo pozorno preberite navodila, zapisana na embalaži vsakega napitka.

Energijski napitki: pazite na količino kofeina

Energijski napitki prav tako obljubljajo hitro povrnitev energije. Podobno kot športne napitke, se tudi te priporoča športnikom, vendar previdnost pri uživanju ni odveč. Zavedati se je potrebno, da energijski napitki niso posebej prilagojeni potrebam tekačev. Poleg tega pa vsebujejo velike količine kofeina in podobnih poživil, ki se jih tekačem ne priporoča. Kofein stimulira proizvodnjo urina in ima lastnosti odvajala. To lahko povzroči celo nasprotne učinke od želenega – dehidracijo, povišan utrip srca, diarejo … Poleg naštetega energijski napitki vsebujejo tudi velike količine ogljikovih hidratov, ki so mnogokrat previsoke. Bodite pozorni na slabost ali druge težave. Energijski napitki telesa tudi ne oskrbijo z minerali, ki se izločajo med vadbo. Ob nepravilni uporabi lahko pride po hitrem dvigu energije celo do večje utrujenosti in posledično poškodb, kot je na primer tendinitis (vnetje tetive).

Nasvet:

Za tek raje izberite športne napitke. Če želite vedeti, kakšne so ustrezne količine, preprosto poslušajte vaše telo in ko boste začutili žejo, posezite po napitku. Seveda ne pozabite vzeti pijače s sabo na tek. Nasvet: pred in po teku se stehtajte in na ta način boste ugotovili, koliko tekočine ste izgubili med aktivnostjo. To je nekako količina, ki jo morate vnesti v telo, če želite, da bo oskrba vašega telesa z vodo in potrebnimi hranili in minerali ustrezna.