Ostali športi

Okolju prijazni materiali pri športnih oblačilih

Pri Intersportu se že od nekdaj dobro zavedamo vseh negativnih vplivov, s katerimi ljudje vplivamo na okolje. Zato neprestano iščemo nove načine, da postanemo še bolj odgovorni do okolja, do naših zvestih kupcev in tudi do vseh zaposlenih.

Okoljska politika je temelj današnje proizvodnje športnih oblačil

Skrb za čisto okolje se danes odraža na več nivojih. Ljudje se vedno bolj zavedamo tega, da je planet Zemlja eden in edini, zato ga moramo skrbno varovati.

Gre za to, da s svojim ravnanjem ne povzročamo škode naravi, saj je to edini način, da jo ohranimo tudi za naše potomce.

Zato ni nič presenetljivega, da se vse več podjetij odloča za okoljsko politiko, s katero se zavezujejo k trajnostnemu razvoju in zmanjševanju vseh vplivov na okolje. In temu trendu vse pogosteje sledijo tudi blagovne znamke športnih oblačil, ki se dobro zavedajo, da oblačila niso prijazna le do kože in telesa, ampak tudi do okolja.

Intersport s skrbno izbranimi izdelki uresničuje trajnostne razvojne cilje

Tega se dobro zavedamo tudi pri Intersportu, zato že vrsto let na globalnem nivoju uresničujemo svoje cilje, ki temeljijo na skrbi do okolja, ljudi in živali. Zato so naši izdelki skrbno izbrani, pri čemer je ključnega pomena, kako so izdelani, v kakšnih okoliščinah in kako proizvajalci ravnajo s svojimi delavci.

Ena vodilnih na tem področju je zagotovo blagovna znamka Helly Hansen, ki že ves čas svojega obstoja, od leta 1877, največ svoje pozornosti posveča različnim okoljskim vprašanjem. Njihova oblačila so že več kot desetletje označena z oznako Bluesign.

To pomeni, da so izdelana z minimalno kemično obdelavo materialov, s posebno tehnologijo barvanja pa z njimi prihranijo tudi do 8,4 milijonov litrov vode samo za eno kolekcijo jesen/zima.

Tudi druge priznane blagovne znamke športnih oblačil se odločajo za izdelke, ki so narejeni iz visoko recikliranih materialov. Med njimi je blagovna znamka Adidas z oznako Primegreen in Primeblue na svojih oblačilih.

To pomeni, da so njihova oblačila izdelana iz reciklirane plastike, ki jo poberejo z onesnaženih plaž in morij, s tem pa rešujejo tudi problem onesnaženosti morja s plastiko.

Tehnologije, s katerimi pri Intersportu skrbimo za okolje

Čeprav se dobro zavedamo, da so okolju prijazni postopki bistveno dražji, pa je uporaba recikliranih materialov pri izdelavi športnih oblačil danes nekaj že povsem običajnega. Zato že vrsto let pri izdelavi svojih oblačil uporabljamo drugačne načine proizvodnje. Pri tem se ne osredotočamo le na surovinsko sestavo oblačil, ampak tudi na njihovo poreklo in predvsem način izdelave.

Na tem mestu zato posebno pozornost namenjamo predvsem našim tehnologijam, s katerimi so izdelana športna oblačila Energetics, FireFly in McKinley. Zato bodite pozorni na njihove oznake. Te vam bodo potrdile, da so naši izdelki narejeni iz okolju prijaznih materialov in tehnologij.

Recikliran poliester ali PET je material, iz katerega je izdelanih večino sintetičnih tkanin. Proizvodna temelji na ponovni uporabi PET plastenk, pri čemer je poraba energije, vode in olj občutno manjša.

Cafe je poseben material, ki je izdelan iz kavnih zrnc. Postopki izdelave tega material so energijsko učinkoviti, tkanina pa nudi optimalno uravnavanje temperature, se hitro suši in preprečuje nastajanje neprijetnega vonja.

Merino volna je eden od najbolj naravnih materialov, iz katerih so izdelane različne tkanine. Je eden od najbolj funkcionalnih in izolacijskih materialov, ki poskrbi za uravnavanje telesne temperature tako pozimi kot tudi poleti, UV zaščito, vodoodbojnost in preprečuje neprijeten vonj.

RDS ali Responsible Down Standard je poseben standard o varovanju živali pri pridobivanju perja in puha. Oblačila z oznako RDS imajo natančno sledljivost in zagotavljajo vse podatke o pridobivanju puha in perja, pri čemer je pomembno, da je pridobljeno na human in spoštljiv način.

Dry Plus Eco je poseben okolju prijazen material. Izdelan je na osnovi naravnega olja miDori. Tovrstni materiali poskrbijo za hitro sušenje in obilno mero udobja in zračnosti. Material Dry Plus Eco ustreza trajnostnemu standardu OEKOTEX 100.

PFC Free je okolju prijazen premaz. Je trajnosten, zelo vzdržljiv in narejen iz 60 % obnovljivih virov. Vse tkanine, ki so obdelane s tem premazom, so brez fluorokarbona in repelentov . Hkrati so vodoodbojne. Zato se sušijo kar za 50 % hitreje kot tkanine brez tega.

Anti Mosquito je posebna zaščita proti komarjem in mrčesu. Ne vsebuje nobenih kemikalij. Zaščita je popolnoma naravna. Temelji na limoni, lavandi in evkaliptusovem olju. Je biorazgradljiva in ustreza standardu OEKOTEX 100.

Okolju prijazne TPE membrane, ki oblačilom zagotavljajo suhost, so sestavni del številnih naših izdelkov. Vse membrane Aquamax Eco, Aquabase Eco in Ventimax Eco so izdelane po standardu OEKOTEX 100. So hitro razgradljive in ne vsebujejo fluorokarbonov.

Dejstvo je, da se je način razmišljanja pri ljudeh na vseh koncih sveta v zadnjih letih močno spremenil. Posledica tega je, da vsi športni navdušenci vse pogosteje izbirajo oblačila izdelana iz okolju prijaznih materialov. Takšna, ki jih lahko dlje časa uporabljajo.

Če ste tudi vi med njimi, pobrskajte po naši ponudbi. Tu so vam na naših policah na voljo izključno skrbno izbrani in preverjeni izdelki, ki so narejeni iz naravnih materialov in tehnologij.